Kotimaa

Oikeus: Arina saa sulkea Isonkadun lasiseinillä

Arinan kauppakeskus Valkean havainnekuva. KUVA: Arina, UKI Arkkitehdit
Kotimaa 6.10.2014 11:33 | Päivitetty 6.10.2014 11:42
Anna Leinonen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen valituksen Oulun rakennuslautakunnan rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Arinan rakentamissuunnitelmia Isollakadulla.

Hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Arina saa rakentaa Isollekadulle katetun ja lasiseinillä rajatun katutilan. Lasiseiniin on tarkoitus tehdä automaattiovet, jotka avaavat 4,5 metriä leveän kulkuaukon. Oikeuden mukaan Isonkadun pitää olla "läpikuljettava kävellen yleensä ympäri vuorokauden".

Ely-keskus valitti rakennuslupapäätöksestä, koska se oli ely-keskuksen mukaan asemakaavamääräyksen vastainen. Asemakaavamääräyksessä kielletään kiinteät rakenteet katutilassa. Lisäksi Isokatu on varattu kevyen liikenteen kaduksi.

Hallinto-oikeuden mukaan Arinan suunnitelma ei ole asemakaavan vastainen, eikä se edellytä poikkeamislupaa. Oikeus katsoi, ettei lasisia päätyseiniä voi pitää katutilan kiinteinä rakenteina. Lisäksi hallinto-oikeuden päätöksessä todettiin, että rakennusluvan mukaan Isollakadulla on yhä läpikulkumahdollisuus.

Rakennuslupa on myönnetty Kauppuri-korttelin 19 tontin numeron 5 ja Galleria-kortterlin 31 tontin numero 5 väliselle alueelle. Katettu katutila rakennetaan Arina Valkea-kauppakeskuksen yhteyteen.

Lue lisää 07.10.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (159)

HUOM! Yleensä! Tekstistä lainattuna "Oikeuden mukaan Isonkadun pitää olla "läpikuljettava kävellen yleensä ympäri vuorokauden"" Se joka määrittelee tarkasti sanan yleensä, tietää mitä se tarkoittaa ;) Esimerkiksi ajassa se voi tarkottaa yli 12 h aikaa silloin se on yleensä koska on enemmän kuin puolet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sitä epäilikään, Arina voi rakentaa vaikka atomivoimalan kauppakeskuksensa kylkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei! Joku haluaa kehittää Oulun keskusta-aluetta! Vastustan jyrkästi kaikenlaista kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan typerää ja älytöntä että sulettais joku katu ovilla yöksi ja että päivälläkään ei sais pyörällä mennä läpi kevyenliikenteenväylää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä ihmettele että saako vaan mene
Kun tarpeeksi moni sen tekee ja kokoajan niin käytäntö muuttuu

Se on tuon rakentamisen jälkeenkin katualuetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasapuolisuuden vuoksi myös esim Anttilan, Stockmannin, ja vaikkapa Halosen pitää myös saada laajentaa kadulle ja lasiseinät siihen.
Mitenkähän Arinamafia kaupungissa näille lupahakemuksille kävisi.
Ei mafian röyhkeydellä ole mitään rajaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arina työllistää yli 2000 henkeä Oulussa ja maksaa eniten veroja tähän kaupunkiin, joten on siellä tehty paljon hyvää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se on Suomessa niin vaikea kattaa kävelykatuja? Lumikuorma huolettaa toki, mutta ei se ole ylipääsemätön ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi? Ei ne Euroopassa kovinkaan katettuja ole, ja ostoskeskuksissa kävijöitäkin haukutaan komfortisti-ostelijoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo hyvä että tulee kauppakeskus myös keskustaan mutta kyllä tässä sikäli kaupunki ampuu omaan jalkaan että keskustan liikenne on pilattu kaksi katua sulkemalla autoilta eikä kallioparkki sitä pelasta, rantaan niin vaikea päästä nykyisellään kun Saaristonkatukin pilattiin etteivät maksavat asiakkaat lähde keskustaan autoilemaan vaan menevät kauppakeskuksiin keskustan ulkopuolella. Kallioparkin luiskat olisi pitänyt laittaa Pokkiselle ja Eteläiselle alikäytävälle. Nyt molemmat on väärässä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö se katu ole suljettu jo muutenkin auto liikenteeltä.onneksi suksilla kulkemista ei ole rajoitettu,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasapuolisuuden nimissä myös muidenkin liikkeiden täytyy antaa sulkea kaupunkin vilkaimpia katuja, ja rakentaa niihin omia hökötyksiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ette oikeasti voi ihmiset olla noin juntturoita?! Onko se niin kamalaa ettei siitä pääse autolla läpi, tai edes pyörällä? Kävelykaduksi joka tapauksessa kaavoitettu. Sokokseen oven eteenkö sillä autolla pitäisi päästä, eikö terve ihminen sen vertaa viitsi kävellä enää nykypäivänä? (jos on oikeasti sairas, ei ole yksin liikkeellä ja apua silloin on). Kortteli ei ole niin iso, etteikö sitä pyörällä kiertäisi. Kävellenhän siitä pääsee läpi.
En ole Arina-uskovainen enkä kapitalistisika, mutta terve järkikin sen sanoo, että saadaan edes vähän lisää töitä ja elävyyttä kaupunkiin uuden ostoskeskuksen myötä. Miten tämä on teiltä valittajat pois? Ja jos Sokos ei kiinnosta teitä ettekä aio käydä siellä, mutta jurnutatte jostain lasipäädyistä kadussa, mitä se on teiltä pois? Olette kuin kiukuttelevat kakarat hiekkalaatikolla viemässä muilta leluja, kun itse ette halua leikkiä. Ettei muutkaan sitten varmasti leiki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika mielenkiintoinen käsitys: koko Arinan ostoskeskuksen tulevaisuus on yhdestä lasiovesta kiinni! Aika hepposissa kantimissa on liiketoiminta, täytyypä sanoa. Ja siksi toisekseen: jos on kaavoitettu kaduksi, pitäis pystyä pyörällä kulkemaan läpi. Kyllä tuollainen periaate, että "joutaa pyörällä korttelin kiertämään" vie pohjaa koko pyöräilyn idealta. Jos pyörällä ei pääse lähemmä kuin autollakaan, mitä järkeä koko pyöräilyssä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettele ajamaan pyörällä. Siihen kuuluu myös järkevät reittivalinnat, joihin Isokatu ei kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustassa pyöräillessä "järkevät reittivalinnat" ovat yksi vitsi. Noppakivikatuja jotka tärisyttävät paikat hampaista, kanttareita joiden reunalla etupyörä pitää suunnilleen nostaa yli, ettei mene vanne mutkalle, varsinaisia pyöräilyreittejä käytännössä nolla, kevyen liikenteen väyliä käytännössä nolla. Joo, hieman kärjistettyä oli tuo, mutta pyöräilykaupunkina itseään mainostavan Oulun keskusta ei todellakaan sovellu pyöräilyyn. Ja tämän upean uudistuksen jälkeen entistä vähemmän. Kerro, oi guru, missä ovat ne järkevät reitit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isokadun on merkattu kaavassa kevyen liikenteen käyttöön. Ovilla tai ilman, siitä saa ajaa pyörällä ja niin myös tehdään. Mikäli arina kieltää kadulla kulkemisen puratan ovet pois kadulta. Käydään vaikka hovissa mutka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se vaikuttaa pyörällä Sokokseen pääsemiseen jos pyörän joutuukin jättämään Isokadun sijasta esim. kulman taa ostoskeskuksen toiselle sivustalle Kauppurienkadulle? Joudut kävelemään ehkä 50 metriä enemmän Sokoksen sisäänkäynnille jos saavut pyörällä eikä tässä tapauksessa pyörää saa lasikatoksen alle. Kuten aikaisemmassa kommentissa jo sanoin: on ihmiset laiskoja. Ja ei, en usko että ostoskeskuksen tulevaisuus olisi kiinni lasikatoksesta Isokadulla. Mielestäni se vain tuo viihtyisyyttä Oulun keskustaan varsinkin talviaikaan, enkä pistäisi pahakseni vaikka katuja katettaisiin lisääkin. Ja pyöräily Oulun keskustassa: oletko kuullut ennakoinnista? Älä käänny Isokadulle vaan ota yks kortteli eteenpäin ja kappas, pääset Uusikatua pitkin kumpaankin suuntaan. Pyörällä matka-aika pitenee max 30 sekuntia. Ei tunnu ainakaan mulla missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (159)

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image