Kotimaa

OAJ uhkaa lakolla – työnantaja iskee takaisin: "Opettajien palkat Suomessa hyvällä tasolla"

Opettajien palkkaus puhututtaa tällä hetkellä Suomessa. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 18.5.2017 17:31
Lauri Nurmi

Väittely suomalaisten opettajien palkkatasosta kiihtyy. Keskustelun pyöräytti viime viikolla vauhtiin Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, joka väläytti opettajalakon mahdollisuutta, ellei opettajien palkkoihin saada lähivuosina satojen eurojen korotuksia.

Työnantajia edustavan Sivistystyönantajien mielestä opettajien palkat ovat Suomessa hyvällä tasolla.
 
– On kaksi lähtökohtaa arvioida palkkoja. Toinen on vertailu samalla koulutustasolla oleviin muilla aloilla työskenteleviin ihmisiin. Toisaalta suomalaisilla opettajilla on paremmat palkat kuin opettajilla Ruotsissa. Muiden maiden osalta vertailussa pitää tietenkin ottaa ostovoima huomioon, mutta Ruotsissa opettajien palkat jäävät ostovoimankin huomioon ottaen matalammiksi kuin Suomessa, sanoo työmarkkinajohtaja Anne Somer Sivistystyönantajista.

Somer huomauttaa, että OAJ pitää paljon meteliä työehtosopimusten minimipalkoista.

– Ikälisät kartuttavat opettajien palkkoja nopeasti. Alle kolmentuhannen euron keskiarvopalkkoja ei opettajilla ole, Somer toteaa Lännen Medialle.

Tilastokeskuksen mukaan peruskoulun alaluokkien ja lastentarhanopettajien kuukausipalkan keskiarvo vuonna 2015 oli 3 123 euroa ja mediaanipalkka 3 009 euroa.

Lukion ja peruskoulun yläluokkien aineenopettajilla keskiarvopalkka oli 3 877 euroa ja mediaanipalkka 3 902 euroa.

Mediaanipalkka tarkoittaa sitä, että puolet ryhmään kuuluvista työntekijöistä ansaitsee sitä enemmän ja puolet sitä vähemmän.

Ammatillisen koulutuksen opettajilla keskiarvopalkka oli 3 849 euroa ja mediaanipalkka 3 822 euroa.

– Moniin korkeakoulutettuihin verrattuna opettajat ansaitsevat keskimäärin hyvin, Somer arvioi.

Lomat otettava huomioon

Työnantajan mielestä opettajien palkkojen puntaroinnissa pitää ottaa huomioon myös muut työsuhteen ehdot.
 
–Opettajillahan ei ole varsinaisia vuosilomia, vaan heillä on keskeytysajat. Luonnollisesti tiedämme, että ne ovat pitkät. On syysloma, hiihtoloma ja koko kesän mittainen pitkä keskeytysaika, Somer painottaa.

Sivistystyönantajat pitää neuvotteluaseman kärjistämistä ikävänä asiana.
 
– Neuvotteluosapuolet voivat yhteisesti vaikuttaa opettajien palkkaukseen työehtosopimusten uudistamisen kautta. Esimerkiksi palkkausjärjestelmän uudistaminen olisi tie opettajien henkilökohtaisen suoriutumisen huomioon ottavan järjestelmän luomiseen, Somer esittää.

Osapuolet neuvottelevat opetusalan palkoista ja muista mahdollisista tes-muutoksista ensi tammikuussa. Neuvottelut alkavat tämän vuoden loppupuolella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (150)

On täysin edesvastuutonta ja epäoikeudenmukaista vaatia opettajille lisää palkkaa. Yhteiskunnallamme ei ole varaa siihen eikä siihen muutenkaan ole mitään tarvetta. Kuukausipalkkojen suuruutta eri alojen kesken ei pitäisi verrata suoraan keskenään, vaan ne pitäisi suhteuttaa vuosittaiseen työaikaan. Siinä missä opettajilla on eri asteilla 3 - 5 kuukautta vuodessa lomaa, heidän palkkansa ovat reilusti ylimitoitetut. Pikemminkin opettajia pitäisi velvoittaa tekemään nykyistä palkkaansa vastaan enemmän töitä, es. pitää kesäaikanakin es. käsityö-, liikunta- yms. kerhoja tai oppiaineidensa preppauskursseja tai syventävää opetusta lahjakkaimmille ja motivoituneimmille lapsille es. kesäkuun ajan. On kestämätöntä, että yksityisellä sektorilla vähintään yhtä vaativia ja vaativampia töitä tehdään samantasoisilla palkoilla vuosiloman ollessa vuodessa vain 5 viikkoa palvelusvuosista riippumatta - lisäksi monesti vielä bonuksena suunnilleen vähintään kerran vuodessa toistuvat YT-neuvottelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää tehdä työnne paremmin niin ei tule yt-neuvotteluja. Erityisesti teidän täytyy luopua tuosta viiden viikon kesälomasta, joka pistää työnantajan talouden kuralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekisin mielelläni yli 40 tuntia viikossa tuolla palkalla ja saisin yli kahden kuukauden kesäloman. Se olisi ruhtinaallista. Teen tosin tunteja nytkin yli 40 viikossa, mutta vuosiloma on vain 38 päivää. Se sisältää kevät- ja syysloman. Ei kai lastentarhaopettajillakaan ole koko kesää lomaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on luokanopettajan palkka heikko suhteessa työn vaativuuteen. Oppilasaines heikkenee vuosi vuodelta samoin opettajien keinot puuttua lorvailuun. Ryhmäkoot kasvaa ja kaikkea ylimääräistä hoidettavaa ja kehitystyötä kokousta tiimipalaveria pukkaa kaiken muun lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maisteritason erityislastentarhanopettajan palkka on about 2500. Kyse ei solloin jostain päiväkodin "tädistä" vaan todella pitkän koulutuksen ja erityisammattitaidon osaajasta. Hän on se joka miettii vaikeasti vammaisen lapsen tulevaisuutta, miten voi vahvistaa lapsen taitoja. Tulokset voivat olla kerrassaan huikeita kun tierää mitä tekee. Hän on se joka käy keskustelut monikulttuuristen vanhempien kanssa eri kielillä, yhdessä muiden amattilaisten kanssa kuten psykologien, lääkärien, fysioterapeuttien, muiden terapeuttien jne. kanssa. laatii raportit lapsesta edelleen muille tahoille ja koululle (jos lapsi kykenee menemään kouluun). Lapset ovat monikulttuurisia ja usein monivammaisia. Näiden elämästä ja lapsen vanhempien elämästä on kyse. PALKASSA SE EI NÄY!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten opettajien palkka suhteutuu ministerin (ylim.) avustajan palkkasummaan, työmäärään ja lomiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tilastokeskuksen mukaan peruskoulun alaluokkien ja lastentarhanopettajien kuukausipalkan keskiarvo vuonna 2015 oli 3 123 euroa ja mediaanipalkka 3 009 euroa."

Mikä idea on yhdistää kaksi eri tutkinnon vaativaa ja eri palkkatasoista ammattia yhteen tilastoon? Ei tahdota tilastoida kuinka SURKEAA palkkaa lastentarhanopettajat oikeasti?

Missä on siivoojien ja toimistujohtajien mediaanipalkkalaskelma? olisi aivan yhtä hyödytön kuin tämä toinenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastentarhanopettajan palkka ei todellakaan ole yli 3000 euroa. Työaika 38.45h/viikko ja 20 vuoden "työuran" jälkeen bruttopalkka on noin 2500 euroa kuukaudessa, käteen jäävä osuus noin 1800 euroa. Tässä on mukana siis täysmääräiset kokemuslisät jotka määräytyvät työvuosien mukaan. "Talkoisiin osallistuminen" toi mukanaan 30 minuuttia lisää työaikaa/viikko ja kesälomarahoista lähtee 30%. Lisäksi lapsiryhmän kokoa kasvatettiin kolmella ja vain alalla työskentelevä tietää mitä se käytännössä merkitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on oikeasti aivan älytöntä. Jos oltais miesvaltainen ala, niin taatusti ei toimittas näin. Lakkoon vaan, muu ei enää auta!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on meillä lastentarhan opettajilla noin hyvät palkat. En ole tiennytkään. Minunhan pitää sitten alkaa vaatimaan takautuvasti palkkojani. Kumma kun se ei vain näy tilinauhassa. Suoraan sanottuna se on n. 2500 € kuukaudessa kaikki mitä saa bruttona. Siitä pois verot ym. lakisääteiset maksut. Mitähän luulette, te taivastelijat, että jää nettopalkaksi? Vetoamiset johonkin keskiarvoon ja mediaaniin on täysin harhaanjohtavaa, joka ei pidä paikkaansa yhtä todellisuuden kanssa. Tervetuloa vaan alalle kaikki te jotka kadehditte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on palkon vaativampiakin töitä josta maksetaan paljon vähemmän palkkaa. Koko lastentarha systeemi pitäisi laittaa omakustannus perusteiseksi. Vanhemmat maksavat lastentarhanopettajien palkat omasta pussista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi varmaa kevään merkkiä: 1) koirankakkavalitukset 2) opettajien palkat / lomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suora palkan vertaaminen esim. Ruotsiin on harhaista, sillä siinä ei oteta huomioon tehtävien määrää ja vaativuutta. Meillä opettajien tehtävät ovat jatkuvasti lisääntyneet nimenomaan oppilashuollossa, hallinnollisissa tehtävissä sekä eriyttämisessä, kun erityisopetusta on radikaalisti supistettu. Olisi oikeastaan tärkeää tehdä selvitys opettajien todellisesta työajasta. Nykyinen palkkahan perustuu pelkästään annettuihin oppitunteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vastuutonta puhetta OAJ:n johdolta. Totuus on se, ettei julkinen koneisto luo ainuttakaan veroeuroa lisää jaettavaan yhteiseen kassaan. Julkinen koneisto on täysin saamapuolella, väittäkööt vasemmistolaiset mitä muuta tahansa. Jos palkkaus on huono, ainahan on mahdollista siirtyä muihin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vastuutonta puhetta sinulta. Hyvä opettaja on palkkansa ansainnut ja tärkeä osa ketjussa, joka mahdollistaa yhteiskunnan pyörimisen ja sen, että täällä ylipäätään maksetaan veroja. Lisäksi opettaja maksaa itsekin veroja palkastaan. Samoin kuin vaikkapa se media-alan yrittäjä, joka tekee keikkaa Ylelle tai hoiva-alan yrittäjällä, jolla on sopimus kaupungin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan - julkinen koneisto ei luo ainuttakaan veroeuroa lisää jaettavaan yhteiseen kassaan. On täysin kestämätöntä, että julkinen sektori on paisutettu ylikalliiksi ja ylisuureksi eikä sitä saada mitenkään halvemmaksi ja kevyemmäksi. Paitsi että opettajien palkkojen/lomien kohtuullistamista ei saada aikaiseksi, ei saada edes esim. Oulun ylisuurta opetushallintoa pienennettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajilla on ihan hyvä palkka , mutta lääkäreiden ja itsensä edustajien palkat voisi ihan hyvin puolittaa alaspäin !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naukumista taas hyväosaisilla. Palkka on ylisuuri helpoista sisätöistä, jossa toistetaan samoja tarinoita oppilaille tarvitsematta aidosti oppia itse mitään uutta. Tokihan näennäisiä ismejä aina joutilaat hallinnossa keksivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (150)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image