Kotimaa

Mainos

Nuori suomalainen saa nimensä avaruuteen: ”Tuli yllätyksenä”

Ohjelmointitaidoilla menestynyt Petteri Timonen on mukana seitsemän vaikutusvaltaisimman suomalaisteinin joukossa, jotka Lännen Media valitsi alkuvuodesta. KUVA: Arja Timonen
Kotimaa 15.5.2016 17:02 | Päivitetty 16.5.2016 15:52
Johanna Juupaluoma

– Pitää vain toivoa, että seuraavan kerran jos lehdessä lukee nimeni, siinä ei lue Petteri Timonen törmää maahan, 18-vuotias Petteri Timonen vitsailee.

Kovin helposti omalla nimellä olevaa asteroidia ei kuitenkaan saa.

Timonen sai tietää tähtitieteellisestä palkinnostaan vain hetkeä ennen kuin hän viime perjantaina vastaanotti palkintonsa Arizonassa järjestetyssä maailman suurimmassa nuorten tiede- ja teknologiakilpailussa, Intel International Science and Engineering Fair.

– Tämä selvisi minulle vasta palkintojenjakotilaisuuden aikana, joten asteroidin nimeäminen tuli minulle yllätyksenä.

Timonen sai toisen palkinnon Systems Software -ohjelmistosarjassa Veripalvelulle kehittämällään ohjelmistolla.

Hänen lisäkseen kilpailuun osallistui Suomesta kaksi kahden hengen joukkuetta.

– Etukäteen toiveena oli, että jonkinlaisen tunnustuksen saisin sieltä. Siinä mielessä odotuksia oli, sillä olen tehnyt kilpailutyötä vuoden 2014 alusta lähtien. Toisaalta tässä kilpailussa on niin paljon hyviä töitä, että oli vaikea tietää, mitä sieltä sitten käteen jää.

Asteroidien nimeäminen kisassa menestyneiden mukaan on perinne. Vuosittain Yhdysvalloissa pidettävään ISEF-kilpailuun osallistuu noin 1700 tiedealan nuorta lahjakkuutta eri puolilta maailmaa.

Timoselle matka Phoenixiin vahvistui, kun hän voitti Euroopan unionin järjestämän Contest for Young Scientists -kilpailun ISEF-palkinnon viime syyskuussa Milanossa.

Sitä ennen Timonen oli voittanut verenkeräyksen optimointityökalullaan lukiolaisten sarjan viime vuoden maaliskuussa Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa.

Työkalulla pystytään hallitsemaan automaattisesti esimerkiksi verenkeräyksen kustannuksia.

Tällä hetkellä tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Timonen suuntaa ensi kesäksi Sveitsiin.

– Siellä olisi neljä kuukautta hommia Googlen hakukoneen parissa, kun kehitämme koneoppimisen menetelmillä hakukonetta vielä entistä älykkäämmäksi.

Asteroidin nimeämisprosessi kestää useita kuukausia, joten vasta Sveitsin reissun jälkeen jostain asteroidivyöhykkeen keskeltä löytyy Timosen nimeä kantava asteroidi.

Tiedekilpailuissa menestynyt Petteri Timonen on mukana myös seitsemän vaikutusvaltaisimman suomalaisteinin joukossa, jotka Lännen Media valitsi alkuvuodesta. Timosen lisäksi mukana olivat laulajat Robin Packalen ja Isac Elliot, näyttelijä Fanni Suomi, vloggaaja Pinkku Pinsku, verkkoyrittäjä Valtteri Uotila ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

Juttua korjattu 16.5. kello 15.50. Timonen ei voittanut Contest for Young Scientists -kilpailua vaan kilpailun ISEF-palkinnon.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuonkin takia pitää miehen mennä Sveitsiin asti ! Nyt varovasti, että ei miehen tartte kovin kauas mennä ens kerralla. Nämä tähtitieteelliset etäisyydet on kovin arvaamattomia. Ettei ihan Marokkoon tai Gibraltarille kuitenkaan tarvisi lähtiä löytöjen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työkkärille ei mene jakeluun; en halua puhelinmyyntityötä!

Tuo ''puhelinmarkkinointi'' on rikollista - pahimmillaan kotirauhan - häirintää, joka on kiellettävä lailla. Lue lisää...
ei ole työtä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image