Kotimaa

Nuori suomalainen saa nimensä avaruuteen: ”Tuli yllätyksenä”

Ohjelmointitaidoilla menestynyt Petteri Timonen on mukana seitsemän vaikutusvaltaisimman suomalaisteinin joukossa, jotka Lännen Media valitsi alkuvuodesta. KUVA: Arja Timonen
Kotimaa 15.5.2016 17:02 | Päivitetty 16.5.2016 15:52
Johanna Juupaluoma

– Pitää vain toivoa, että seuraavan kerran jos lehdessä lukee nimeni, siinä ei lue Petteri Timonen törmää maahan, 18-vuotias Petteri Timonen vitsailee.

Kovin helposti omalla nimellä olevaa asteroidia ei kuitenkaan saa.

Timonen sai tietää tähtitieteellisestä palkinnostaan vain hetkeä ennen kuin hän viime perjantaina vastaanotti palkintonsa Arizonassa järjestetyssä maailman suurimmassa nuorten tiede- ja teknologiakilpailussa, Intel International Science and Engineering Fair.

– Tämä selvisi minulle vasta palkintojenjakotilaisuuden aikana, joten asteroidin nimeäminen tuli minulle yllätyksenä.

Timonen sai toisen palkinnon Systems Software -ohjelmistosarjassa Veripalvelulle kehittämällään ohjelmistolla.

Hänen lisäkseen kilpailuun osallistui Suomesta kaksi kahden hengen joukkuetta.

– Etukäteen toiveena oli, että jonkinlaisen tunnustuksen saisin sieltä. Siinä mielessä odotuksia oli, sillä olen tehnyt kilpailutyötä vuoden 2014 alusta lähtien. Toisaalta tässä kilpailussa on niin paljon hyviä töitä, että oli vaikea tietää, mitä sieltä sitten käteen jää.

Asteroidien nimeäminen kisassa menestyneiden mukaan on perinne. Vuosittain Yhdysvalloissa pidettävään ISEF-kilpailuun osallistuu noin 1700 tiedealan nuorta lahjakkuutta eri puolilta maailmaa.

Timoselle matka Phoenixiin vahvistui, kun hän voitti Euroopan unionin järjestämän Contest for Young Scientists -kilpailun ISEF-palkinnon viime syyskuussa Milanossa.

Sitä ennen Timonen oli voittanut verenkeräyksen optimointityökalullaan lukiolaisten sarjan viime vuoden maaliskuussa Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa.

Työkalulla pystytään hallitsemaan automaattisesti esimerkiksi verenkeräyksen kustannuksia.

Tällä hetkellä tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Timonen suuntaa ensi kesäksi Sveitsiin.

– Siellä olisi neljä kuukautta hommia Googlen hakukoneen parissa, kun kehitämme koneoppimisen menetelmillä hakukonetta vielä entistä älykkäämmäksi.

Asteroidin nimeämisprosessi kestää useita kuukausia, joten vasta Sveitsin reissun jälkeen jostain asteroidivyöhykkeen keskeltä löytyy Timosen nimeä kantava asteroidi.

Tiedekilpailuissa menestynyt Petteri Timonen on mukana myös seitsemän vaikutusvaltaisimman suomalaisteinin joukossa, jotka Lännen Media valitsi alkuvuodesta. Timosen lisäksi mukana olivat laulajat Robin Packalen ja Isac Elliot, näyttelijä Fanni Suomi, vloggaaja Pinkku Pinsku, verkkoyrittäjä Valtteri Uotila ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

Juttua korjattu 16.5. kello 15.50. Timonen ei voittanut Contest for Young Scientists -kilpailua vaan kilpailun ISEF-palkinnon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuonkin takia pitää miehen mennä Sveitsiin asti ! Nyt varovasti, että ei miehen tartte kovin kauas mennä ens kerralla. Nämä tähtitieteelliset etäisyydet on kovin arvaamattomia. Ettei ihan Marokkoon tai Gibraltarille kuitenkaan tarvisi lähtiä löytöjen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:58
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos varoittaa erittäin korkeasta metsäpalon syttymisriskistä – palo voi nyt levitä nopesti suurpaloksi
12:51
Viime vuoden kakkonen keskeyttää Ranskan ympäriajon
11:29
Poliisi tutkii Helsingin Viikin jätevarastopaloa vahingontekona
11:27
Israel hyväksyi kiistellyn kansallisvaltiolain – arabikansanedustaja kuvaili tilannetta "demokratian kuolemaksi"
11:26
Trumpin hallinto pohtii Putinin ehdottamaa vaihtokauppaa - Yhdysvalloissa järkytyttiin: "Edes Stalinin aikakaudella Neuvostoliiton hallitus ei ollut niin röyhkeä"
11:06
Skripalien myrkytyksestä epäillyt tekijät tunnistettu – poliisi uskoo, että venäläisiä tekijöitä oli useita
10:55
Moderni orjuus on yleisintä Pohjois-Koreassa ja Eritreassa – pitkiä työtunteja ja epäinhimillisiä olosuhteita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä Lapissa ja tukalaa hellettä muualla maassa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

273 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Aktiivimallin tarkoitukseksi on kerrottu työllistyminen. Oikeasti tarkoitus oli leikata työttömiltä rahaa muihin tarkoi... Lue lisää...
Älä puhu apulantaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image