Kotimaa

Niinistö FT:lle: Fennovoima-luvassa suomettumisen tuntua

Kotimaa 17.9.2014 12:35
STT

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö arvioi Financial Times -talouslehden haastattelussa, että Fennovoimalle esitetty ydinvoimalupa on merkki Suomen ulkopolitiikan suomettumisesta.

– Ulkopolitiikkaamme eivät ohjaa omat arvomme vaan se, että yritämme huolellisesti toimia niin kuin venäläiset haluavat. Se vie meidät takaisin 1970-luvulle, Niinistö sanoi lehdelle.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoiman hankkeesta nyt 34 prosenttia. Niinistön mukaan Fennovoimalle myönnetty lupa lisäisi tuntuvasti Suomen energiariippuvuutta Venäjästä ja antaisi Venäjälle juuri sellaista vaikutusvaltaa, jota se kaipaa lännen ja EU:n suuntaan.

– Suoraan sanoen, on täysin hämmentävää, että muun hallituksen mielestä tämä on OK, Niinistö sanoi FT:lle.

Vihreät aikoo lähteä hallituksesta, jos valtioneuvosto hyväksyy esityksen Fennovoiman ydinvoimaluvasta. FT arvioi, että tämä lisäisi vaaraa hallituksen kaatumisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

Suomettuminen on termi, jolla usein kuvattiin Suomen varovaista ulkopolitiikkaa etenkin presidentti Urho Kekkosen kaudella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Hyvä, että edes Vihreät uskaltavat sanoa tämän ääneen. Suomen ajaminen Russovoima-projektin kautta Venäjä liekaan on juuri sitä itseään: syvää suomettumista ja vaarallista leikkiä Suomen turvallisuudella.

Onnittelut Niinistölle rehellisyydestä ja tosiseikkojen tunnustamisesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Vihreät eivät itse osaa lähteä niin tämän jälkeen heidät pitää heittää ja mahdollisimman kauas. Vaikka sine risukkoon jota ne niin ihannoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö itse ei ole oikeassa eikä väärässä, vaan hän tekee politiikkaa, jossa puheella on tietty päämäärä. Kyseessä lienee ydinvoiman torppaamiseen ja mustamaalaamiseen liittyvät motiivit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö puhuu asiaa, kun kritisoi maamme intoa sitoa itseämme itänaapuriimme, joka vuodesta toiseen hankaloittaa talouttamme, milloin minkäkin sertifikaatin tai tullimaksun kanssa. Kun Fennovoiman ydinvoimala valmistuu ja naapurimme ja businesskumppanimme heittäytyy hankalaksi, voisimme seuraavaksi ryhtyä tekemään bisneksiä esim. Pohjois -Korean kanssa. Suomihan haluaa aina miellyttää kaikkia vahvatahtoisia valtioita, ettemme vain saisi itsenäisesti ja järkevästi ajattelevan maan mainetta. Tulee siis kumartaa itään ja länteen, jotta vanha malli jatkuu edelleen eikä elämä muutu liian helpoksi. Sanelkoot suuret, Suomi-neito nielee purematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olettehan lukeneet alkuperäisen artikkelin?

Niinistö todellakin mollaa Suomea raskaasti. Ministerin pitäisi edustaa maata ja haliitusta ja puhua hallituksen suulla, erityisesti kansainvälisillä foorumeilla, jotta annettaisiin jotensakin yhtenäinen kuva. Muuten Venäjä, USA tai mielipahavaltiosi näkee sen heikkoutena ja pyrkii käyttämään hyväksi heikointa lenkkiä.

Jos Stubbilla, Rinteellä, Haglundilla, Tuomiojalla, Räsäsellä ja muilla on vähänkään omanarvontuntoa, Ville Niinistö lähtee saman tien hallituksesta riippumatta siitä, mitä hallitus päättää ydinvoimasta.

Vai että pyritään koko ajan miellyttämään Venäjää. Sekö on miellyttämistä, että ei nyt ihan sotaa valmistella?
Opiskele edes vähän diplomatiaa, ennen kuin menet vieraille puhumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kansaivälisellä tasolla tuollaiset " hurjat puheet" ovat normaalia rehellistä ja avointa kielenkäyttöä, mutta ei tietenkään täällä itsesensuurin,suomettumisen ja kaksinaismoraalin maassa. Venäjällä on jopa ilman niinistönkin lausuntoja tultu siihen käsitykseen, että suomi olisi valmis jopa liittymään venäjään...johtuen tietysti siitä että täkäläinen elinkeinoelämä menee helppojen voittojen toivossa venäjän markkinoille ja pelkää sitten sijoitustensa puolesta niin paljon että elinkeinoelämän sponsoroimat politikot panevat avoimesti vastaan putinin lähipiiriin kohdistuvia pakotteita...ja tietenkin tilaavat ydinvoimalan veronmaksajien rahoituksella näiltä kysymättä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anna yksikin esimerkki kansainvälisestä kielenkäytöstä, missä istuva ministeri lyttää kotimaansa alatyylisin ilmaisuin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäisin Niinistön puheita isänmaallisina, hän nimenomaan on huolestunut suomalaisten päättäjien venäjäriippuvuudesta, joka vaikuttaa esim. maamme toimintaan EUn jäsenenä ja eurooppalaisena valtiona epäsolidaarisella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Suomi on pikku hiljaa eroamassa EU:sta ja liittymässä Euraasian Unioniin, Venäjän etupiiriin. Oli hyvä, että joku sanoi tuon sanan 'suomettuminen'. Sillä tiellä ollaan taas pitkällä, osin samojen poliitikkojen toimesta, joille esim. 70-luku oli 'kulta-aikaa'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö yrittää epätoivoisesti saada vihreitä arvojansa perustelluksi ulkopolitiikalla, jopa "suomettumisella". Ällöttävää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on oikeassa. Suorastaan järjetöntä tässä maailmantilanteessa ajatellakaan yhteistyötä venäläisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ottaa kaiken irti minkä pystyy. kaveri on ottanut mallia Soinista. vihreät ja persut vois liittyä yhteen ja muodostaa seuraavan hallituksen. Katsotaan sitten miten kansa tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ville! Vihdoinkin järjen ääntä eduskunnassa. Nyt tarvitaan todellakin päivitystä tähän keskusteluun, on käsitämätöntä miten porukat menee kuin sokeat lampaat kaiken perässä. Suomi avaa silmäsi ja herää tähän päivään! Ydinvoima kuuluu menneisyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä puoli asiasta on avattava. Tämä on sitä, jonka tajuamme, mutta emme sano ääneen. Siksi kiitos tästä ääneen sanomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi kuin ihmetellä miksi Suomalaiset politikot sallivat sen että Venäjän valtio voi omistaa 1/3 ydinvoimalasta. Tämän voi selittää sillä että politikot toteuttavat suomettumispolitiikkaa. Ydinvoimassa kotimaisuusaste pitäisi olla tasan 100%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No,jospa se ranskalainen mylly on sitte parempi...Ja sehän vähentäs tämä rosatomin voimala riippuvuutta venäjästä. Ei tarvi tuoda niin paljo venäläistä ydinvoimaenergiaa rajan takaa vaan voimme tehdä sitä ympäristö ystävällisesti,turvallisesti, kotimaassa Suomalaisessa valvonnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole vihreä, mutta Niinistö ajattelee kuten suomen valtaväestö ja on siis oikeassa suomalaisten kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi käsittää, että Suomen hallitus on tekemässä tällaista päätöstä tässä maailman tilanteessa. Eikö Venäjä juuri tällä tavalla halua länsimaita riippuvaiseksi heistä. Nyt ollaan jo nähty mitä talouspakotteet tekevät Suomen taloudelle kun vienti on liikaa Venäjän varassa. Ehdoton ei tuollaiselle sopimukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalipuhe Töölönlahden horisontista katsottuna.
Muuten: miloin viimeksi Niinistö on puhunut ilmastonmuutoksesta ja sen uhasta?

Johtavien maailman ympäristöasiantuntijoiden yhteinen kannanotto on myös jostain syystä on jäänyt paperipinon pohjalle.

Ohessa viite
http://edition.cnn.com/2013/11/03/world/nuclear-energy-climate-change-scientists-letter/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image