Kotimaa

Neuvottelut paikallisesta sopimuksesta jatkuvat perjantaina

SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder ovat palkansaajajärjestöjen keskeiset neuvottelijat. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 25.2.2016 17:27 | Päivitetty 25.2.2016 22:12
STT

Neuvottelut paikallisesta sopimisesta ovat päättyneet tältä päivältä. Neuvotteluja jatketaan huomenna, kertoo neuvottelulähde STT:lle.

Lähteen mukaan neuvoteltavana on vielä monta asiaa eikä mistään ole vielä sovittu. Tavoitteena on kuitenkin neuvottelutulos lähiaikoina.

Neuvottelulähteistä on aiemmin arvioitu, että jos paikallinen sopiminen saadaan maaliin tänään ja huomenna, yhteiskuntasopimus voi syntyä vuorokaudessa.

Palkansaajapuoli jätti tänään työnantajille oman ehdotuksensa yhteiskuntasopimuksesta, jonka hyväksymisestä ei vielä alkuillasta ollut tietoa. Yhteiskuntasopimuksen sisältämien kiristysten suuruuteen on vaikuttamassa se, kuinka kireä kokonaisuus paikallisen sopimisen pelisäännöistä syntyy. Paikallisen sopimisen neuvotteluiden kuvattiin vielä etenevän tahmeasti.

Hallitus on seurannut tiiviisti Etelärannassa käytyjä neuvotteluita. Tänään hallituksen edustajat tapasivat osapuolet kahteen otteeseen.

- Hallituksen viesti on, että sopikaa ja pitäkää rimaa korkealla, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle eduskunnassa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) toivoi, että työmarkkinajärjestöt pääsevät sopuun yhteiskuntasopimuksen ja paikallisen sopimisen lisäksi keskitetystä palkkaratkaisusta ensi vuodelle.

Palkansaajat ja Kuntatyönantajat ovat halunneet osaksi yhteiskuntasopimusta myös palkkaratkaisun, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto on esittänyt, että palkoista päätettäisiin liittokierroksella ensi syksynä.

Stubb toivoo, että yhteiskuntasopimus on valmis kehysriiheen eli huhtikuun alkuun mennessä.

Työaika pitenemässä

Suomalaisten työaika todennäköisesti pitenee yhteiskuntasopimuksen myötä, mutta epävarmaa on, kuinka paljon. Vielä vuosi sitten neuvotteluiden alkaessa puhuttiin työajan pidentämisestä jopa sadalla tunnilla. Yhden hyvin asioista perillä olevan lähteen mukaan keskustelua on viime aikoina käyty noin kymmenen tunnin pidennyksestä.

Tilanteen nopeaa muuttumista kuvaa se, että toisen lähteen mukaan työaika olisi pidentymässä selvästi enemmän, jos sopimus syntyy. Yhtenä todennäköisenä tapana pidentää työaikaa on pidetty ainakin helatorstain muuttumista palkattomaksi vapaapäiväksi.

Ensimmäisen sairauspäivän karenssi ja sitä seuraavien päivien omavastuu on tiettävästi ollut sekin edelleen esillä neuvotteluissa työnantajapuolen esityksestä.

– Menossa on jo viides yritys niin sanotuksi yhteiskuntasopimukseksi.

–  Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat tällä hetkellä tiiviisti korvaavista toimista hallituksen työelämän kiristyspaketille. Aiemmin on ennakoitu, että neuvottelutulos voitaisiin saavuttaa tämän kuun loppuun mennessä.

–  Tavoitteena on löytää keinoja Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Hallituksen tavoitteena on ollut tätä kautta saada viiden prosentin petraus kustannuskilpailukykyyn.

– Jos sopua työelämän kiristyspaketin korvaavista toimista ei synny, aikoo hallitus jatkaa työelämän kiristyspaketin eli niin sanottujen pakkolakien valmistelua ja antaa ne kevään aikana eduskunnalle.

–  Neuvottelupöydällä on nyt myös paikallisen sopimisen edistäminen. Neuvottelut paikallisen sopimisen edistämisestä ovat toistaiseksi edistyneet nihkeästi. Sopu paikallisen sopimisen suuntaviivoista on ollut palkansaajien edellytys yhteiskuntasopimukselle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Onse kumma kun meidän työpaikalla ei saisi tehdä liikaa töitä, ylitöitä ei saisi kertyä, tehdään vähemmällä enemmän, vaikkei se ole ollut liian vähien työntekijöiden takia mahdolista enää pitkään aikaan. Ja nyt sitten ollaan pidentämäsä työaikaa? Kun eikö ylityöt merkitse sitä että on liian vähän työntekijöitä?nputäisi ensin palkata lisää työntekijöitä ja sitten miettiä tarvitaanko lisää työaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajien mielestä palkat pitää saada alas ja työpäivää pitemmäksi!Varsinkin kikkarekokkare kokoomuslaiset ja jauhosaapas kepuloiset ajavat työntekijöille heikennyksiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

45 vuotta työ kokemusta en vielä ymmärrä näitä pekkas vapaita mitä nämä oikein on olenko jotenkin nämä ansainnyt tekemällä vain mitä pitää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voi kiesus onko jäänyt lukutaito opettelematta kun ei tiedä mikä on pekkas vapaa. Paikallinen sopiminen tarkoittaa suomessa Työnantajan sanelu politiikkaa se on tullut nähtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään ymmärrä näitä kaikkia kotkotuksia,mutta kuten kommenteista täällä voi päätellä niin nämä on tarkoitettu niille joille ei oikein sovi sisä eikä ulko hommat.Saadaan näin vähennettyä heidän väsymistään ajan kuluttamiseenja työn välttelyyn. Koska itelläni on tosi pitkiä päiviä töissä jos joutuu istumaan odottamassa,kelloa ehtii vahtaamaan ja juttutuvan selaamaan monta kertaa.Mutta toisille sopii tämä lorviminen.Täälläkin hallissa pyörii ukkoja jotka on vuosi kausia pyörinyt haitolla,juoruileilevat kaiket päivät ja jos jotain töitä tarvii tehdäkin niin voi sitä valituksen määrää.Kerran sanoin yhdelle kaverille,että olisit jo tehnyt sen homman ajat sitten jos oisit vaan ruvennut töihin ja jättänyt kitinän pois.Niin johan hermostu ja viikon päivät mökötti.Sitten ei malttanut olla enää marisematta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkissa tehdään 12 tuntisia työpäiviä, lauantainakin. Jos liityt johonkin liittoon niin saa monon kuvan takamukseen. Sitäkö halutaan Suomeenkin? Kehitystä taaksepäin, mutta hällä väliä. Tavallinen kansa kärsii, mutta herrat vaan porskuttaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin se on. no tulee se aika, että ei kukaan tee enään mitään ja herra sai sitä mitä halusi. myy lopussa Suomen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Toveri.Miten sinulla voi asiassa kun asiassa ampua aina noin yli nämä kirjoitukset.Aivan sama mikä on asia niin kohta lataat tykillä kärpästä,koittaisit edes ottaa asioista selvää ja lukijoiden riemuasi kirjoittaisit edes sen yhden kerran totuudenmukaisesti ja oikeilla mittakaavoilla.Sananvapauttasi en tietenkään halua kyseenalaistaa mutta fiktiivisille tarinoille on olemassa omat sivustonsa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ne ihmiset jotka ovat vielä töissä niitten pitää tehdä kuin hullut töitä ja työantaja vielä aukoo päätä ja v....lee duunareille kun mikään ei riitä mutta herrat porskuttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasloman karenssi koskettaa erityisesti meitä eri alojen suojatyöläisijä. Pienet niiskut olemme hoitaneet muutaman päivän saikuilla useamman kerran vuodessa mutta tulevaisuudesta ei tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän viisaat herrat pidentää työaikoja kun kertakaikkiaan kohta ei työtä enää ole. YT-neuvottelut vaan lisääntyvät ja kaikki mahdollinen valmistava työ viedään ulkomaille. Pitänee perustaa hautaustoimisto, taitaa olla ainoa työ josta ei hommat lopu ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se selvää, että työttömyys vähenee, kun työaikaa pidennetään. Jos työaikaa pidennettäisiin oikein paljon, se varmaan johtaisi työvoimapulaan, ja Suomeen tarvittaisiin maahanmuuttajia, ja sitähän hallituspuolueet eivät halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en anna kapitalisteille mitään. Missä on liitto kun sitä tarvitaan? Nyt kaikki yleislakkoon. Porvarit saavat maksaa tämän pelleilyn ja korkojen kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti SAK ei pyhi taas jalkojaan EK:n . Kyllä suomi tarvitsee selvää muutosta näihin ylimääräisiin hupa hupa rahoihin kuten pekkaset, kinkkurahat ym turhakkeet.kaikki nämä pois lomat lyhemmiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

45
Laulu raikasi, raketit paukkuivat ja soihdut savusivat – oululaisfanit juhlivat Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
17
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
16
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
13
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi
10
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
10
Vihapuheilmoitusten määrä kasvanut – Oulun poliisin tutkintaan tullut solvaavia Facebook-kirjoituksia
9
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Majava ruokaa

Montaa Beaveriä on tullut tähään ikään syötyä. Ovat nykyään ihan karvattommia....maku on silti ihana. Lue lisää...
Holmesin John

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image