Kotimaa

Moni tunnistaa muiden rattiraivon - itse liikenteessä hyvällä mielellä

Kotimaa 17.4.2018 9:06 | Päivitetty 17.4.2018 11:13
STT

Suuri osa suomalaisista kulkee liikenteessä myönteisellä mielellä, ilmenee Liikenneturvan teettämästä kyselystä. Sen mukaan liikennekiukku on kuitenkin monelle tuttu käsite.

Vastaajista lähes kaksi kolmasosaa kertoi, että oli myönteisellä mielellä viimeksi autoa ajaessaan. Vain kolme prosenttia arvioi fiiliksen olleen kielteinen.

Kun kyselyssä pyydettiin vertaamaan toisten kuljettajien käyttäytymistä omaan, arvioitiin toisten käytös järjestelmällisesti huonommaksi. Eroja arvioitiin olevan etenkin riittävän turvavälin jättämisessä, mutta myös siinä, kuinka hyvin muut kuljettajat huomioivat muun muassa pyöräilijät tai kävelijät.

Esimerkiksi yli yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoi, että hidastaa aina tai usein hyvissä ajoin ja antaa tilaa kävelijälle, joka on aikeissa ylittää suojatien. Sitä vastoin alle puolet vastanneista autoilijoista koki, että toiset kuljettajat hidastavat hyvissä ajoin ja antavat tilaa suojatien ylittäjälle.

Liikenneturvan mukaan tuloksissa näkyy toisten toiminnan tulkitseminen negatiivisesti. Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen muistuttaa, että tilanteiden positiivinen tulkinta olisi kuitenkin edullista paitsi turvallisuuden, myös oman itsensä kannalta.

- Toisten toiminnan tulkinta negatiivisesti voi herättää itsessä ärtymystä. Jos tilanne tulkitaan neutraalisti tai myönteisesti, se vähentää kiukun tunnetta, mikä taas vähentää suuttuneena tehtyjä huonoja päätöksiä liikenteessä, Kaistinen sanoo tiedotteessa.

Kantar TNS selvitti suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä joulukuussa 2017. Vastanneita oli yhteensä 1 530, joista autoilijoita oli 1 212.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Pohjan tien tietyömaapätkällä on vaikea ajaa rauhallisin mielin. Eniten nyppii nuo 50kmh rajotus alueella 100khm ajavat ja sen päätteeksi vielä puikahdetaan suoraan ohituskaistalta pikkuvälistä poistuimisrampille. He tietenkin ajavat omasta mielestään ko. osuudelle sopivaa nopeutta, mutta lakeja pitäisi kuitenkin noudattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raivo sana on kärsinyt inflaation. Oikeasti raivo on "rajoittamaton tai väkivaltainen viha". Tällaista ei kyllä liikenteessä esiinny. Miksihän tähänkin juttuun on niitattu raivo oikein otsikkotasolle, kun tutkimuksessa on kysytty vastaajien arviota itsestään ja toisista liikenteessä; vastauksissa on kyllä raivo tosi kaukana. Muistaakseni samantyylinen "tutkimus" uutisoitiin noin vuosi sitten, jossa myös uutisoinnin sävy oli tarkoitushakuinen, eli raivoa usutettiin kansalaisten mieliin.

Maaliskuussa Kaleva kirjoitteli latu"raivosta", jota sitäkään ei oikeasti esiinny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkää räpläävät ottavat melko riskin liikenteessä erittäin yleistä ei siinä mitään jos ois isommat sanktiot onnettomuuden aiheutettuaan kortti pois vähäksi aikaan ja korvaamaan oma vastuun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ei se minussa ole koskaan vikaa. Muut ovat niin huonoja kuskeja. Minä vaan minä olen paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rattiraivo syntyy ja laantuu ihan loogisesti työmatka liikenteessä.
Ajoneuvo joka etenee ammattiliikenteelle sopivaa 85-90 mittari nopeutta tasaisesti, ja saa pidettyä mahdolliset hidastukset joustavina ilman haitari liikettä. Tämä vaatii myös sopivat etäisyydet edessä ja takana, ehkä n.100m. Tällainen saa raivon laantumaan.
Toisaalta ajoneuvo joka vaihtelee nopeuttaan, kiihdyttää kun vastaantulijoita ei ole ja jarruttaa jonon haitari liikkeeseen kun esim rekka tulee vastaan. Tälläinen saa raivon nousemaan...
Lienee selvää mikä on vaaraksi liikenteelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
6:09
Hengityssuoja pitää pölyn loitolla – nenäkannu, silmätipat ja vilkasliikenteisten väylien välttäminen auttavat myös
5:47
Pohjois-Korean Kim ja Etelä-Korean Moon tapaavat perjantaina Koreoiden rajalla
5:18
Ranskan Macron uskoo, että Trump saattaa jättää Iranin ydinohjelmasopimuksen
5:00
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
5:00
Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset
2:39
Amnesty syyttää Turkkia järjestelmällisestä kansalaisyhteiskunnan hajottamisesta - toisinajattelu pantu ahtaalle vallankaappausyrityksen jälkeen, sanoo raportti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image