Kotimaa

"Minä ja vaimo emme jaksa lastenhoitoa" – ste­ri­li­saa­tion helpottamista ajetaan kan­sa­lais­aloit­teel­la

Antero ja Christa Säämäki eivät ole kaivanneet lapsia elämäänsä. He viihtyvät hyvin kaksin. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 13.8.2017 5:00
Elina Vironen

Antero Säämäelle oli naimisiin mennessään selvää, että hän ei halua lapsia. Hänelle tehtiin sterilisaation 34-vuotiaana, vain pari kuukautta ennen häitä.

– Minä ja vaimoni emme jaksa lastenhoitoa ja kasvatusta. Haluamme olla rauhassa kotona. Olemme molemmat monilapsisista perheistä, Säämäki sanoo.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, päätös tuntuu edelleen oikealta.

Säämäki arvostelee Suomen sterilointiholhousta, mikä on muihin Pohjoismaihin verrattuna perusteltua. Suomessa sterilisaation voi saada vasta 30 vuotta täyttänyt, kun muissa Pohjoismaissa vastaava ikä on 25. Vaihtoehtoinen keino on hankkia kolme lasta.

Säämäen maaliskuussa alulle panemassa kansalaisaloitteessa vaadittava lapsiluku halutaan laskea kahteen ja sterilisaation ikäraja 25 vuoteen. Reilun kuukauden päästä umpeutuva kansalaisaloite on saanut vain pari tuhatta allekirjoitusta, mikä yllätti Säämäen.

– Ajattelin 50 000 kannatuksen olevan vaikea saavuttaa, mutta uskoin asian nousevan ainakin yleiseen keskusteluun. Ilmeisesti suuri osa mediasta, poliitikoista ja kansasta on välinpitämättömiä asialle, koska sosiaalisessa mediassa ei ole tullut edes paljoa vastaväitteitä, Säämäki sanoo.

Sterilisaation ikärajan alentamista kannatetaan osassa puolueita ja järjestöjä. Piraattipuolue kirjasi keväällä puolueohjelmaansa, että sterilisaatio pitäisi sallia 18 vuotta täyttäneille.

– Kyse on puhtaasti siitä, että täysi-ikäisellä ihmisellä pitäisi olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa, Piraattipuolueen puheenjohtaja Johanna Purojärvi sanoo.

– Ei mitään muutakaan lainsäädäntöä tehdä katumusperusteella. Sterilisaatio on omituinen poikkeus, hän jatkaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (185)

Entä jos kansalaisaloite tehtäisiin toisinpäin, että onko nuoriaikuinen kykenevä kantamaan vastuun syntyvästä lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kaikista ei ole siihen vastuun kantoon, oli uskossa tai ei. Kuka kärsii? No, viaton lapsi, jolle vanhempi sukupolvi taakkansa siirtää. Ja vielä itsekkäät vanhemmat jäävät odottamaan palvontaa ja palveluksia, eivätkä näe lapsen ihmisarvoa sinänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kommentit, minkä seurauksena olen entistä tyytyväisempi aikoinaan tekemääni päätökseen pysyä lapsettomana. Vanhemmuus ei ole minun juttuni enkä ole lapsirakas, joskaan en lapsia inhoakaan. Kommenteissa esitettyihin äärilaitoja edustaviin mielipiteisiin en ole törmännyt elämäni aikana kuin yhden kerran. Ystävilläni on lapsia pilvin pimein, silti kukaan heistä ei ole minua tuominnut. Mitä tulee aikuisten lasten "velvollisuuteen" hoitaa vanhempiaan vanhuksina, se ei tänä päivänä yksinkertaisesti ole monellekaan mahdollista erilaisista syistä. Nimimerkki "Sosiaalitantta" syyllisti rajusti myös heitä, jotka eivät käy riittävän (?) usein katsomassa hoitolaitoksessa olevia vanhempiaan. Oletko ajatellut, että täysin dementoitunutta vanhusta on henkisesti erittäin raskasta käydä katsomassa, kun hänet on nähnyt vuosikymmeniä eläväisenä ihmisenä? Mutta voi sentään, unohdin ettei lapsettomalla ole oikeutta pitää huolta omasta jaksamisestaan ja mielenterveydestään. Hyi meitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä perustellaan, että 25 vuotias ei ole kypsä tekemään noin "vaativaa" päätöstä.

Tekeehän ne nytkin päätöksiä lapsen tekemisestä. Se on yhtä peruuttamaton toimenpide!

Mielipiteeni on, että lapsen tekemisen ja tekemättä jättämisen ikäraja samaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis usean mielestä elämän ainoana tarkoituksena on tehdä lapsia "veronmaksajiksi", toisin sanoen yhteiskunnan oravanpyörään työläismuurahaisiksi, jotta sitten kun nämä on kulutettu loppuun heitä hoidetaan joten kuten valtion toimesta odottamassa kuolemaansa? Siinä kaikki? Ainakin yhteiskunnan yläporras kiittää ja jatkaa toisten ponnistelujen hedelmistä nauttimista.
Hyvää onnea vain loppuelämäänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastenlasten kanssa touhuilu on elämän suola ja tarkoitus .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö, höpö, elämässä on paljon muutakin mielenkiintoisempaa kuin lapset. Mutta se on jokaisen oma asia miten elää ja tuhlaa yhteiskunnan varoja.
Hyvä kun tulisi lakiuudistus että saisi helpommin sterilisaattion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jotenkin huvittavaa, että jonkun mielestä jonkun toisen ihmisen elämänratkaisut ovat vääriä.
Suomalainen yhteiskunta on vapaa yhteiskunta, jossa yksilö saa tehdä omat päätöksensä niin kuin haluaa. Muilla ei ole mitään puuttumista toisen asioihin.
PS. Kuka niitä rääkyviä kersoja oikeasti haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu kovalta puhua lapsen/lasten hankkimisesta. Lapsia ei hankita vaan ne saadaan - jos saadaan. Voi olla, että kun muutamia vuosia vielä edetään, ihmisen lisääntymiskyky on niin surkastunut, että lasta ei saada vaikka polvillaan rukoilisi. Itsekeskeinen ihminen on saanut silloin sen mitä on pyytänytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpä lapsettomuuden ihanuudesta meuhkaavat vaikkapa Kemijärvellä katsomassa sitä mihin visionne johtaa: eli kun ei ole nuoria, yhteiskuntaan ei tule eikä tarvitse muita kuin vanhuspalveluita. Tämä taas johtaa kurjistumisen kierteeseen jossa suurin ongelma on, kuka on viimeisenä pystyssä sammuttamassa valot... Saa siinä kullan kanssa etsiä ravintolaa kun viimeinen tarjoilijakin jäi eläkkeelle jo vuosia sitten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten, kantani ei muutu sittenkään. Ei lapsia, maailma on jo liikakansoitettu. Jutun pariskunnalle nostan hattua. On jokaisen oma asia mitä elämälleen tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi etsi maailmasta paikka kurjimmista päästä ja lähteä sitä ihmettelmään esim. Kemijärvelle? Menkää maailman suurkaupunkeihin katsomaan elämää, ei tarvitse olla yksin ja palveluita riittää pilkkahintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miksi niissä maailman suurkaupungeissa on elämää? Siksi, etteivät kaikki ole eläneet kuin sinä vaan huolehtineet elämän jatkumisesta. Et näe metsää puilta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis olet sitä mieltä, että kaikkien olisi tehtävä lapsia velvollisuuden tunteesta, niinkö? Siitäkö se onni ja unelmayhteiskunta syntyisi, kun ilman rakkautta ja parhaassa tapauksessa yhteiskunnan voimin kasvatetuista lapsista tulee aikuisia? Ja sitten mennään seuraavaksi Kemijärven ongelmiin: syynä Kemijärven väestökatoon ei todellakaan ole se, etteivät kemijärveläiset tee riittävästi lapsia, vaan se, ettei siellä ole nuorille työtä ja sitä kautta elämisen mahdollisuuksia. Siinä ei auta, vaikka lapsia olisi 20.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vai johtuisiko myös siitä, että kemijärvellä ei ole töitä. siihen ei lapset paljoa auta. Ja kun ei ole töitä, ihmiset lähtee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt samaa. Miksi ihmeessä vapaaehtoinen lapsettomuus saa osassa ihmistä aikaan niin voimakkaan tunnereaktion? Mitään järkiperäistä syytä en ole siihen keksinyt muuta kuin kateuden tai uskonnollisen ideologian. Itsellä kenenkään lastenteko tai tekemättä jättäminen, ei herätä tunteita puoleen eikä toiseen. Ymmärtäisin jos ihmislajin uhkana olisi sukupuuttoon kuoleminen, mutta ongelma on paremminkin väestön liikakasvu globaalista näkökulmasta tarkasteltuna. Mielestäni se on rikkaus, että ihmisten elämänpolut ovat erilaisia. Toivon, että ihmiset joskus miettisivät tarkemmin mitä kirjoittavat. Kirjoitetaan todella ilkeästi toisen ihmisen elämänvalinnasta. Suorastaan syytetään itsekkääksi vaikka ei tunneta koko ihmistä. Tiedoksi: itsekkäitä ihmisiä on sekä "lapsellisissa " ja "lapsettomissa". Lapset eivät tee automaattisesti ihmistä epäitsekkääksi. Mielestäni artikkelin tarkoituksena oli herättää keskustelua siitä, että pitäisikö Suomessa sterilisaation ikärajaa alentaa muiden Pohjoismaiden tasolle eikä arvostella pariskunnan elämänvalintaa. En tiennyt aiemmin ko. kansalaisaloitteesta, joten kiitokset Antero ja Christa Säämäelle:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jokaisen pariskunnan oma asia, jos valitsevat lapsettomuuden. Se ei kuulu meille muille. Ihmettelenkin täällä niiden kommentteja, jotka syyllistävät ja tuomitsevat. Minusta on ihan hyvä, että tällaiset ihmiset, jotka ovat valinneet lapsettomuuden saavat myös ilmaista asiasta mielipiteensä ja kertoa miksi ovat päätyneet ratkaisuunsa olla hankkimatta lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkasen jälkikäteen harmittaa omahyväisyys ja helpon elämän tavoittelu, koska vain kaksi lasta on omasta takaa. Nyt pappa iässä net muutamat lapsenlapset on huikea elämän suola ja rikkaus, jotka antaa tarkoituksen tulevaisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun on aiheena vapaaehtoinen lapsettomuus, ketjuun kirjoittaa suorastaan raivoisia mammoja/isukeita. Mistä johtuu tämä raivo? Minun teoria on sellainen, että he ovat niitä, jotka katuvat omaa lapsentekoaan ja kokevat kateutta siitä, että joku on uskaltanut valita toisin. Itse on mahdollisesti taivuttu miehen/naisen/vanhempien/suvun painostukseen hommata lapsia vaikka oikeasti ei olisi halunnut itsekään niitä. Luulisi, ettei toisten lastenteko heilauta puoleen eikä toiseen. Ihmiset ei tästä maailmasta lopu vaan pikemminkin päinvastoin. Väestönkasvu on suorastaan räjähtänyt teollistumisen aikakautena ja kasvua tulee koko ajan. Kuitenkin on enemmän sellaisia ihmisiä, jotka haluavat lapsia. Hyvä vaan, ettei jokainen pari tee niitä.

Jos olet himosienestäjä, kerrotko netissä kaikille, että siellä ja siellä on mahtava kanttarellipaikka. Tai jos olet himomarjastaja, kerrotko netissä kaikille, että siellä ja siellä on mahtava lakka-/hillapaikka. Et, vaan pidät paikan visusti omassa tiedossasi. Jos lapset on niin mahtavia, eikö olisi parempi kätkeä onni? Miksi sellaisten ihmisten, jotka eivät lapsia halua, pitäisi niitä hankkia? Tätä en ole koskaan käsittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekkö kukaan katuu tenaviaan ja toisekseen kommentoijan oma ilmaisumuoto lähentelee asiatonta "raivoa". Muksut on mukavia. Kaukaa haettu marja, sieni ym. paikat ja onni on jaettavaksi tarkoitettu olomuoto. ANTEEKSI. Mielestäni "käsittämätöntä" haahuilija on katkeroitunut jostain...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (185)

Uutisvirta

99
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
90
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
43
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
24
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
23
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

317 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image