Kotimaa

Mainos

Miksi Kiira-rajuilmasta ei annettu vaa­ra­tie­do­tet­ta aiemmin?

Ukkosmyrsky tyhjensi Flow-festivaalin tapahtuma-alueen nopeasti lauantai-iltana. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 13.8.2017 18:08
STT, Kaleva

Ilmatieteen laitoksen Kiira-rajuilmasta antama vaaratiedote julkaistiin reilun parinkymmenen minuutin viiveellä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Vaaratiedotteesta päätettiin jo kello 18.40, kun Kirkkonummella havaittiin voimakkaita, yli 30 metriin sekunnissa yltäviä puuskia. Vaaratiedote tuli kuitenkin julki radiossa ja televisiossa seitsemän maissa, kun Kiira oli ehtinyt matkata jo pääkaupunkiseudulle asti.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viivettä aiheuttavat vaaratiedotteen lähettämiseen vaadittavat toimenpiteet, kuten sen lähettäminen hälytyskeskuksen kautta.

- Meillä oli vähän valmisteltu sitä (vaaratiedotetta), ja teimme sen sitten valmiiksi. Siinä on kuitenkin kaikenlaista toimenpidettä, vaaratiedote pitää esimerkiksi lähettää hälytyskeskuksen kautta. Siinä oli kieltämättä yllättävän pitkä viive, jonka takia julkaisu meni yli seitsemään. Tietenkin olisi hyvä saada sitä viivettä supistettua pois, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Yksi tekijä oli myös rajuilman etenemisnopeus, joka kohosi noin sataan kilometriin tunnissa.

- Se nousi nopeasti, Hangossa ei ollut kovin kovaa puuskaa, mutta Porkkalanniemeä ja pääkaupunkiseutua lähestyessä voimakkaat syöksyvirtaukset pääsivät meren- ja maanpintaan. Silloin tajusimme, että tämä on erittäin vaarallinen ja iskee pääkaupunkiseudulle. Silloin me päätettiin antaa vaaratiedotteen.

Vaikka Kiira oli jo ehtinyt esimerkiksi Espoon ja Kirkkonummen päälle, saivat asukkaat Itä-Uudellamaalla ja Porvoossa varautumisaikaa vaaratiedotteen vuoksi.

Vaaratiedotteita ei voida myöskään antaa etukäteen.

- Tuulen täytyy olla jo hyvin voimakasta, selvästi yli 25 metriä puuskissa ja aiheuttaa yleistä vaaraa. Kaikkeen täytyy olla varmat havainnot, ja sen takia vaaratiedotetta ei voitu antaa aiemmin, Valta sanoo.

- Vaaratiedotteissa on korkea kynnys, ei niitä huvikseen anneta. Se kuitenkin luetaan radiossa ja teksti tulee televisioon, joten täytyy olla painava peruste, että se annetaan. Jos niitä annetaan turhaan, niiden teho laskee.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä tästä rajuilmasta varoitettiin joka tuutissa jo edellisenä päivänä. Mutta kaipa luottamus nettiuutisointiin ja sääennustuksiin on sitten sitä luokkaa, ettei varoituksia oteta kuuleviin korviin ja sitten jälkikäteen nau'utaan että kyllä olisi pitänyt varoittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näistä pitää varoittaa riittävän monta kertaa. Ja kaikesta muustakin vaarallisesta tai sellaisesta joka tuntuu vaaralliselta
Eniten pitää varoittaa elämästä sillä se päättyy aina kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä ainakin tiesin, että mysky on tulossa Suomeen. Pitää seurata (ja kuunnella) uutisia. Myös lehdissä oli asiasta infoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varoitettiin perjantaista lähtien lehdissä ja uutisissa. Lauantaina oli joka lehden lööpeissä. Samoin uutisissa. Ei olisi pitänyt tulla kenellekkään yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myrskytuulista varoiteltiin päiviä aiemmin jokaisessa säätiedotuksessa, pitäisi olla riittävästi. Olisiko hyvä varoitella jo talvisista liukkaista.

Nämä TV:ssä näytettävät ilmoitukset voisi kohdistaa tarkemmin, esim. kun Turussa palaa varasto, niin tuskin se kiinnostaa koko suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä.
Olisi rima tiedottamisellekin matalampi kun kohdennettaisiin tarkemmin.
Nyt vaaratiedote on liian kömpelö ja menettänyt jo parhaimman terän pilatessaan leffaillan "karhu nähty metsässä "viestillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh?
Monta päivää etukäteen tuosta varoiteltiin niin kuinka aikaisin siitä pitäisi varoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Silloin tajusimme, että tämä on erittäin vaarallinen ja iskee pääkaupunkiseudulle. Silloin me päätettiin antaa vaaratiedotteen."

Niinpä. Helsinkikeskeisyys pitää pintansa joka asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko päivänhän siitä varoitettiin,kyllä kait se olis pitänyt tulla jokaiselle selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen säätiedoitukset ovat nykyään samanlaisia kuin arpoisi lottonumeroita, on hienot laitteet ja systeemit mutta säätä ei osata ennustaa ja ennakoida?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos myrsky nousee kymmenessä minuutissa, niin ei kai siitä kovin aikaisin voi tiedottaa.
Tuntuu että ihmiset on jo hemmoteltu piloille näillä liukkaus- ja sadevaroituksilla, niin itse ei voi katsoa ikkunasta ulos.
Päiväkausia oli kyllä uutisoitu hellettä seuraavista ukkosmyrskyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siitä puhuttiin jo päiviä ennen myrskyä. Oli kyllä hyvin tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ei ilman varotusta huomaa tuulta ja sadetta (voimakasta) niin olis syytä mennä hoitoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siitä vaahdottu monta päivää ennen myräkkää, vaikkei varsinaista tiedotetta annettukaan. Kansalaisten täytyy itsekin seurata uutisia, että tietää, missä mennään. Joillekin kaikki asiat pitää suunnilleen kotiovella käydä kertomassa, että tietävät ympärillään tapahtuvista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä tulee ilmoittaa välittömästi sillä pelkään ukkosta ja tuulta, sekä sadetta aivan kamalasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissapäivänähän siitä jo varoiteltin - täytyiskö jo vuotta ennen tietää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Ihan oikein, että vartioidaan ja on laitettu aikaraja. Kesällä ja syksyllä näkee kun pihit asuntoautoilijat majoittuvat ... Lue lisää...
saa vartioida

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image