Kotimaa

Microsoft luovutti satoja suomalaisia käyt­tä­jä­tun­nuk­sia poliisille

Microsoft sai yli 75 000 poliisipyyntöä maailmanlaajuisesti. KUVA: Sebastian Kahnert / EPA
Kotimaa 25.3.2013 10:45
Janne-Pekka Manninen

Suomen viranomaiset pyysivät ohjelmistoyhtiö Microsoftilta kaikkiaan 328 käyttäjätunnuksen henkilötietoja vuonna 2012. Yhtiö suostui melkein kaikkiin pyyntöihin.

Microsoftin ensimmäinen lainvalvontaraportti kertoo, että suomalaiset viranomaiset jättivät yhtiölle kaikkiaan 56 pyyntöä, joilla haettiin tietoja yhteensä 328 käyttäjätunnuksesta. Microsoft toteutti 54 pyyntöä eli käytännössä kaikki.

Yksi Microsoftin tilastoima pyyntö voi koskea esimerkiksi yhden ja saman käyttäjän useita eri tunnuksia (Hotmail-, Xbox-, Microsoft Account ID -tunnuksia ja niin edelleen) tai useiden eri käyttäjien tunnuksia. Viranomaiset pyytävät Microsoftilta tyypillisesti Hotmail- ja Outlook.com -sähköpostitunnuksia, SkyDrive-pilvipalvelun tunnuksia, Messenger-pikaviestitunnuksia sekä Skype-tunnuksia.

Kaikissa 54:ssä tapauksessa Microsoft luovutti viranomaisille käyttäjän perustiedot, joihin kuuluvat esimerkiksi käyttäjän login-tunnus, käyttäjän nimi ja ip-historia, kuten mistä ip-osoitteesta käyttäjä on viimeksi palvelua käyttänyt. Yhtiö ei luovuttanut sisältötietoja, eli esimerkiksi sähköpostien sisältöä, pilveen tallennettuja valokuvia tai käyttäjän osoitekirjaan säilömiä yhteystietoja.

Microsoft tilastoi pyynnöt erikseen Skypen osalta. Suomen viranomaiset tekivät seitsemän pyyntöä yhteensä yhdeksästä tunnuksesta Microsoftille, mutta yhtiö ei luovuttanut tietoja yhdessäkään tapauksessa.

Vertailun vuoksi Yhdysvaltain viranomaiset tekivät Microsoftille yhteensä 11 073 pyyntöä, jotka koskivat 24 565 käyttäjätunnusta tai -tiliä. Microsoft luovutti Yhdysvaltain viranomaisille 1544 pyynnön osalta sisältötietoja ja 7196 pyynnön kohdalla käyttäjien perustiedot.

Eniten viranomaispyyntöjä Microsoftille tuli Yhdysvalloista. Maailmanlaajuisesti Microsoft sai yhteensä yli 75 000 pyyntöä lainvalvojilta ja tuomioistuimilta.

Microsoftin lisäksi esimerkiksi Google ja Twitter julkaisevat vastaavia raportteja, joiden tarkoitus on kertoa julkisesti, ketkä hakevat tietoa ihmisten nettikäyttäytymisestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Ei haittaa, rikollisia toi tietenkin harmittaa"
Kuka on rikollinen? Kuka tahansa voi olla, jos lähdetään tälle linjalle. Varmaan kaikkien sähköpostiviestejä suurennuslasilla tutkimalla voi löytää jotakin epäilyttävää. Erittäin huolestuttava suuntaus taas. Ihmisten pitäis käyttää enemmän aivojaan ja pitää puoliaan, kun puhutaan yksityisyydensuojasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihänvilpittömällä ole mitään hätää, hyvä vaan, jos näin saadaan väärin toimijoita kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo luotettavaa toimintaa microsoftilta!!! Kannattaa käyttää kaikkia mahdollisia salausmenetelmiä ja välttää sähköistä tiedonsiirtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi muistaa sekin että tietosuojan murtaminen suuremmassa mittakaavassa poistaa periaatteessa kaikenlaisen vastuun käyttäjätilin haltijalta. Tämä siitä syystä että enää ei voida vedenpitävästi osoittaa että tilin sisällä oleva materiaali kuuluu aina automaattisesti käyttäjätilin haltijalle, vaan se voi kuulua myös tietosuojan murtajalle.

Jos tietosuojan pystyy murtamaan viranomainen, niin sen pystyy tekemään myös rikollinen. Mikään ei ole sinisilmäisempää kuin uskomus ja luotto siihen että tietoa hallussapitävällä monikansallisella korporaatiolla on aina puhtaat jauhot pussissaan. Kuten kaikki tiedämme, suurin tietoturvariski syntyy aina yritysten sisällä, omasta henkilökunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän takia en suosi Microsoftia, Googlea tai mitään muutakaan suurta teknologiayritystä. Android-puhelimenkin käyttö hermostuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi? Lataa lähdekoodi ja tutkaile sitä itse ja poista sieltä kaikki mikä epäilyttää. Androidin käyttöhän pitäisi olla kaikista vähiten hermostuttava mobiilialusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Askel kohti totaalikontrollia ja kansalaisten luottamuksen pettämistä. Onhan se ollut tiedossa jo alusta lähtien, että ohjelmistokehittäjät ovat tietoisesti, tai käskystä, tehneet ns. takaportteja ohjelmiinsa, mukaan lukien matkapuhelinjärjestelmät. Rikollisiset ovat pystyneet hyödyntämään noita reikiä tehokkaasti, enkä epäile yhtään etteikö myös viranomaisilla ole ollut samat mahdollisuudet, niistä ei voi vain puhua. Sodassa, politiikassa ja pankkiiritoiminnoissa mikään ei tapahdu sattumalta, vaan kaikki on tarkoin ennalta suunniteltua. Kysymys kuuluukin, miksi juuri nyt tämä jo tiedossa ollut käytäntö haluttiin tehdä julkiseksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama lisäsyy olla käyttämättä Microsoftin pilvipalveluita. Sama tietysti koskee myös muitakin kuten Applea ja Googlea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viranomainen toimii, jos syytettä ei tulekaan? Kertooko avoimesti, mitä tietoja on käyttäjän tietämättä kopioitu ja miten korvaa yksityisyyden loukkaamisen?

Microsoftin yksityisyyden varjeleminen on elinehto yrityspuolella ja windows-käyttäjien turvaamiseksi, mutta Google esimerkiksi on mainosyhtiö ja käyttäjien tiedot ovat kaikkien ostettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:45
Autosuojan nurkka tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, asukkaiden ensisammutus rajasi paloa
18:32
Venäjän liikennevakuutus korvaa kehnosti – riskeinä teiden vaihtelevat kunto ja arvaamaton liikennekulttuuri
18:28
Sääntely vähenee ehkä apteekkialalla – "Kuka tahansa ei saa kuitenkaan mitään käärmeöljyä myydä"
18:22
Tallinnan lakiopinnoilla ei saanut opiskelupaikkaa Helsingin oikeustieteellisestä – oikeus sinetöi hakijoiden toiveet
18:19
Kymmenien hehtaarien maastopalo riehuu Pyhärannassa - ei ole saatu hallintaan, paikalla 35 pelastuslaitoksen yksikköä
18:10
Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikaselle uusi luottamustoimi
17:58
Pohjois-Suomessa jälleen useita maastopaloja: Kittilässä tuli leviää keskellä tietöntä erämaata, Ranualla sammutetaan kahta paloa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä Lapin maakunnassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Kittilän, Kolarin ja Ylitornion kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Mietipä tötä! Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Tämäkin kansanviisaus on totta. Työttömillä on TULLUT MITTA TÄ... Lue lisää...
Preeti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image