Kotimaa

Mainos

Mehiläisen suurdiili pohjoisessa surraa eteenpäin

Kotimaa 14.11.2017 16:03 | Päivitetty 14.11.2017 18:51
STT

Meri-Lapissa keitetään parhaillaan poikkeuksellisen sakeaa sote-soppaa, jolla on valtakunnallista merkitystä. Useiden Meri-Lapin kuntien valtuustojen päätökset nytkäyttivät maanantaina eteenpäin isoa soteulkoistusta, jota Mehiläinen kärkkyy.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan nyt Meri-Lapissa kaavaillun ratkaisun sopimusten irtisanomispykälät ovat varsin tiukat.

- Kyllä se tietysti tarkoittaa, että nyt tehty ratkaisu on hyvin pitkäkestoinen tulevan maakunnan kannalta. Tässä on kuitenkin vielä monta vaihetta, joita on hyvä arvioida, Saarikko sanoi.

Kuntalaisilla on normaali päätöksentekoprosessin liittyvä valitusoikeus asiassa. Lisäksi Saarikon mukaan on selvää, että valvova viranomainen on kiinnostunut arvioimaan prosessia.

- On olettavaa, että kun tämä on kansallisestikin merkittävä ratkaisu, niin valvova viranomainen on kiinnostunut tästä, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Lapin aluehallintovirastolta selvitystä asiasta.

"Yhteiskunnan kokonaisetu ei nyt toteudu"

Useiden kuntien valtuustot Meri-Lapissa päättivät maanantaina lähteä mukaan Länsi-Pohjan sote-yritykseen. Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi näyttää tulevan Mehiläisen ryhmittymä.

Saarikon mukaan lainsäädännössä ei ole osattu aivan tämän tyypistä tilannetta ennakoida.

- Miten tätä yksityistä yritystä arvioidaan, onko se yksityinen vai julkinen palveluntuottaja, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhila sanoi perjantaina STT:lle, että Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

Saarikon mukaan ministeriö halusi etukäteen kertoa ne riskit, jotka tällaiseen laajaan ratkaisuun sisältyy.

- Kunnallista demokratiaa kunnioitan syvästi. Kuntapäättäjät ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, mutta yhteiskunnan kokonaisetu ei tässä kyllä nyt toteudu, Saarikko sanoi.

"Pitää valita pienempi paha"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan Ritva Sonntagin mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen kokous on perjantaina. Pöydällä on hankinnasta päättäminen.

- Sehän ei tarkoita, että sopimusta vielä allekirjoitetaan siinä vaiheessa, mutta todetaan kilpailutuksen tulos, Sonntag sanoi STT:lle

Moni voi ajatella, että tässä tulee Mehiläiselle ison bisneksen paikka.

- Kyllähän me ollaan punnittu näitä asioita. Olen todennut joka ikisessä tilanteessa kuntapäättäjänä ja tämän alueen ihmisenä, että kumpikaan vaihtoehto ei ole ollut mieleinen, siis tämä yhteisyritys eikä maakunnan ratkaisu, Sonntag sanoi.

Hänen mukaansa pitää valita pienempi paha, jotta palvelut alueelta eivät karkaa.

- Tähän lopputulemaan minä ja moni muu, enemmistö kuntapäättäjistä tähän mennessä on tullut, Sonntag sanoi.

Viime viikolla kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää Lapin sote-palvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Selvityshenkilöiksi on nimetty Maija Rask ja Hannes Manninen.

- Näen, että heidän työnsä vaikeuskerroin kasvoi, mutta se näyttäytyy entistä välttämättömämmältä, koska tämäkään päätös ei poista sitä tosiasiaa, että Lapissa on syntymässä maakunta 2020, ja sen työnjako ja toimintaedellytykset pitää näissäkin olosuhteissa käydä läpi ja löytää yhteinen sävel, Saarikko sanoi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Jos maakuntauudistusta ei saada etenemään siksi, koska tehty maakunta (Lappi) on kooltaan liian iso. Niin silloin pitää päättäjienkin katsella peiliin ja tehdä asialle jotain. Ei ole mitään järkeä siinä, että kaikki toiminta keskitetään yhteen paikkaan (Rovaniemi). Ainakin, kun katsoo, paljonko täkäläisiä työpaikkoja on hivutettu sinne. Voisivat päättäjät Helsingissäkin joskus miettiä, miltä tuntuisi ajella lähimpään lääkäriin vaikka Turkuun. Ja siellä sentään on moottoritietikin käytössä kaikkialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saarikko jatkaa uhkailuja ja jatkaa Mannisen linjalla yllyttäen kansalaisia kapinaan. Ihmeenä pidin itsekin että punaisessa Kemissä meni läpi. Pääasia että Kemi-Tornion teollisuusalue saa pitää sairaalansa. Jos mietitään kummalla alueella, Rovaniemellä vai Merilapissa suuronnettomuuden vaara on suurempi, asia on selvä. Lapin maakunta on liian laaja. Se pitäisi pilkkoa eri tavalla. Lapin keskus pitäisi siirtää Sodankylään ja kuihtuva Rovaniemi Oulun hallinnon alle. Jos keskusta jatkaa Kemi-Tornion alasajoa ja kyykyttämistä saamme varmaan nähdä uuden Barcelonan. Jos valtio "vihaa" yhtä maakuntaansa ja yrittää ajaa sen teollisuutta alas palveluja huonontamalla, eihän siitä lopulta hyvää seuraa kansantaloudellekaan. Esimerkkinä vaikka Kemin lentoyhteydet tai teiden kunto tai sataman ruoppaukset. Tehtaiden myyntimiehet joutuvat käyttämään Ruotsin lentoyhteyksiä valtionyhtiö Finnairin aikataulujen ja konekaluston ja hinnoittelun vuoksi. Ei nyt Väyrysvihankaan luulisi olevan syy tällaiseen epätasa-arvoon. Ja kiitokset vielä kerran Kemin sairaalalle, joka 50-luvulla pelasti neulomalla 5-vuotiaan henkeni. Ouluun tai Rovaniemelle en olisi hengissä ehtinyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on vähäväkinen tuo Länsi-Pohja. Ja Ouluun yliopistosairaalaan vain 100-150 km. Hyvät palvelut ovat lähellä.
Esim. Kainuun perukoilta on Kajaaniin matkaa 150-200 km ja Ouluun 200-300 km.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raskas mustanpunainen valtiososialismi on saamassa lahjonnalla jalansijaa kun valtio rahoittaa muka yksityistä toimintaa - ennen niin länsimaisessa markkinatalousmaassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan peräpohjolaan. Luuletteko että palvelujen ja työntekijöiden määrä säilyy. Käy niinkuin Mainio Vireen myynnissä. Työtekijöitä vähennetään ja kyykytetään joka asiassa. Vanhukset ja vammaiset kärsivät mutta ei se Mehiläistä haittaa. Asioista on käräjöity Aviin ja Superliittoon. Kumpikaan ei saa mitään aikaiseksi kun molemmat on maksettu hiljaiseksi. Mehiläisen tehostetun palveluasumisen paikoista on tälläkin hetkellä AVI:ssa kymmeniä valituksia sisällä, kait he muistivat mainita asioista kun sopimusta tehtiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arktisempaa kyytiä Länsi-Pohja saa, jos se ei tätä sopimusta tekisi.

Rovaniemen ja ministeriön tarkoitus kun olisi lakkauttaa Länskä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkos joissakin noista mukaan lähteneistä kunnista kokoomusvetoinen johto? kaikki ovat keskusta--demari--vasemmisto vetoisia. Eli kyllä tässä nyt yksityistetään ihan viherpuna-rintamalla. Ja hyvä niin, kun ovat asiaa kovasti tutkineet ja sen pohjalta hyväksi havainneet. Niinhän se oli Jämsässäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli on huono maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mainitsemaasi miesten keski-eläkettä 2100€/kk saa tällä hetkellä alle 10% mies eläkeläisistä. 8% jos kohtuu tarkkoja oll... Lue lisää...
Taas tätä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

24.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image