Kotimaa

Matkustajia kehotettiin liikkumaan, ettei kone "kippaisi"

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 17.9.2012 17:38
Kaleva

Norwegianin viime perjantaisella lennolla kehotettiin matkustajia liikkumaan koneen sisällä, jotta kone ei "kippaisi".

Kyseessä oli Oulusta Helsinkiin suuntautunut lento. Kuulutus tehtiin, kun kone oli jo laskeutunut ja matkustajat olivat poistumassa koneesta.

Lentoyhtiö Norwegianin Suomen mediayhdyshenkilö Jukka Aarnio kertoo, että kyseessä oli matkustamon esimiehen varotoimenpide.

"Matkustamon henkilökunnan vastuulla on huolehtia siitä, että kone on lastauksen aikana tasapainossa", Aarnio sanoo.

Kyseessä oli lentokonetyyppi, jossa matkustajien poistuminen tapahtuu Helsinki-Vantaan lentoasemalla etuoven kautta. Jos etuosan matkustajat poistuvat nopeasti ja takaosassa on vielä paljon väkeä, kone saattaa joutua epätasapainoon.

Aarnion mukaan matkustamohenkilökunta toimi oikein puuttuessaan tilanteeseen. Todellista vaaraa koneen matkustajilla Aarnion mukaan ei ollut, vaan kuulutus oli varotoimenpide.

"Sana "kippaaminen" on tässä yhteydessä ehkä hieman liian vahva ilmaus", Aarnio sanoo.

Kyseiset kuulutukset ovat Aarnion mukaan hyvin harvinaisia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Mistä syystä sitten matkustajat poistuvat tuollaisesta koneesta vain etuosan kautta? Eikö myös toisen koneen oven kautta voisi järjestää poistumista, kun yksin etuoven kautta poistumisesta aiheutuu vaaratilanteita? Eikö tällaisia vaaratilanteita todellakaan edes yritetä ennalta estää järjestämällä poistuminen molemmilta ovilta? Käsittämätöntä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo ole mitenkään outu juttu!Aikanaan kun Caravelle tuli matkustajaliikenteeseen niin se tarvitsi tyhjäänkin koneeseen 1000kg lisäpainon etuosaan että se ei "kipannut" ja pystyi nousemaan.Ei tuo kuulutus olisi ainakaan minua millään lailla hätkäyttänyt jos olisi ollut ko. matkalla.Lentokentällä voisi olla sellainnen laite joka kannattelisi konetta että nämä säikyt matkustajat pääsisivät mahdollisimman pian pois lentolaiteesta koteihinsa pesemään "jarrutusjäljet" pois alushousuistaan:-)))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämmönen kuulutus! Nyt pitää kyllä soittaa Kalevvaan. Ja Seiskaan. Tai edes johonki. Ja mihinkään en kyllä siirry. Ei oo mun homma pittää konetta tasapainosa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastaisivat matkustajat painon mukaan; Jos olet yli 150 kg sinulla ei ole mahdollisuutta saada istumapaikkaa koneen takaosasta! Ei enää koneet kippailis...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On nähty kun DC-9:stä kävi nokkapyörä ilmassa em. tilanteessa, joten ei täm'ä aivan humpuuki kuulutus ollut, kone voi tosiaan mennä "perseelleen" eli kannus ottaa maahan. Asian voi tietenkin kuuluttaa monella lailla. Tällaiset "hyperventiloivat" nykyihmisethän nostaa tällaisesta tietenkin hirveen "haloon".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen nähnyt norskin, blu vanin ja finnairin lennoilla että matkustajia siirretään paremman tasapainon saamiseksi takaa eteen. Ei tämä ole uutisaihe, normaali toimintaa. Ja mitä tulee norskien ystävällisyyteen niin aamun eka lennolla Oulusta Helsinkiin he jaksavat hymyillä. Toki kielitaito on huono, mutta turvallisesti on perille päästy. Kannatan Norwegiaa hyvä, halpa ja turvallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan jo syytä laittaa painorajoitus matkustukseenkin. Suomi on hyvää vauhtia menossa USA:n suuntaa ylilihavuudessa eli kohta ei 400 kg ole harvinainen paino lentomatkutajallakaan. Miten mahtaa olla sitten senjälkeen kippaamisen laita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ylipainoisia..hmm höpö höpö. eiköhän kataisen hallitus pidä huolen että ei ylipainoja tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hevonen elää juomallakin, ja sehän se lihottaakin. Suomlaisilla menee niin hyvin, että kaljaan kyllä rahaa riittää, oli hallituksessa kuka tahansa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos etuosan matkustajat poistuvat nopeasti ja takaosassa on vielä paljon väkeä, kone saattaa joutua epätasapainoon. Höpö Höpö! 10 tonnia ei kippaa mittään idiootit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitkaa yksikin putkesta ulkoutuva lento, missä edessä istuvat eivät lähtisi ensimmäisenä ja takana muut matkustajat "pussiudu" muita odottaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on siitä, että etupenkkiläset poistuvat Norwegianin pitkästä koneesta jatkuvasti niin, että kaikki takaosaan sijoitetut jäävät pussin päähän jumiin. Penkkejä on molemmin puolin kolme rinnakkain ja etuosassa kaikki ikkunapaikkalaiset tunkevat heti hitailemaan käytävälle ja purkamaan lukuisia matkalaukkujaan estäen valmiina seisovien liikkumisen. Takaa ei tätä menoa ikinä päästä minnekään, ennen kuin koko etuosa on tyhjä. Tästä lienee jo tullut tapa, jorwn odotamme siis lisää varoituksia!

Eli voisitteko päästää valmiiksi pakaasinsa esiin kaivaneet käytäväpenkkiläiset poistumaan ensin, se ripeyttäisi ja järkevöittäisi kaikkien noin 200 matkustajan poistumista huomattavasti, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

124
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
60
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
39
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
30
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
28
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
25
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
20
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image