Kotimaa

Mäntyharjun Kinnin ke­mi­kaa­li­vuo­don ajankohta selvillä sekuntien tarkkuudella - tor­jun­ta­toi­met purevat

Kotimaa 16.4.2018 16:45 | Päivitetty 16.4.2018 17:40
STT

Mäntyharjun Kinnissä puolitoista viikkoa sitten sattuneen kemikaalivuodon seurauksia on saatu rajattua, mutta pitoisuushuiput läheisissä vesistöissä ovat vielä edessä, kertoo Etelä-Savon ely-keskus.

Haitta-aineiden kulkeutumista Kärmelammen ja Ojantauksenlammen ulkopuolelle on rajattu. Sarkavedessä haitta-ainepitoisuudet ovat edelleen alhaisia. Toisaalta alueen sulavat lumet aiheuttavat virtaamien kasvua, mikä tuonee lisää haitta-aineita myös Pajulampeen ja alueen isompaan järveen Sarkaveteen.

- Toimenpiteet on kohdistettu onnettomuuspaikan välittömään läheisyyteen ja pyritty pidättämään haitta-aineet sinne, kertoo ympäristönsuojelun asiantuntija Esa Rouvinen ely-keskuksesta.

Käytössä ovat esimerkiksi ratojen väliin kaivettu patoallas ja laskuojien tukkiminen. Rouvisen mukaan parhaillaan selvitetään, miten haitta-aineita voisi poistaa pintavesistä. Rouvisen mukaan alueella on sekä vakituista että mökkiasutusta.

- Kyllä asukkailta on tullut yhteydenottoja. Ne ovat olleet enemmänkin huolestuneita kuin syytteleviä, Rouvinen luonnehtii STT:lle.

Maastoon valuneen MTBE-kemikaalin haju tuntuu vedessä selvästi. Kemikaalilta haisevaa vettä ei pidä käyttää talousvetenä, ely-keskus neuvoo.

Kemikaalia ehti vuotaa useita tunteja

Mäntyharjun maastoon valui noin 35 tonnia metyylitertiaaributyylieetteriä (MTBE), kun lauantaina 7. huhtikuuta Kinnin seisakkeella tilapäisessä säilytyksessä ollut 50 säiliövaunun letka lähti liikkeelle ja yksi vaunuista törmäsi päätepuskimeen.

Vaunut lähtivät liikkeelle kello 11.40 ja ohi ajaneen junan kuljettaja huomasi onnettomuuden 27 minuuttia myöhemmin, kertoo Onnettomuustutkintakeskus Twitterissä.

Liikkeellelähtöaika selviää sekuntien tarkkuudella asetinlaitetallenteesta, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle. Asetinlaite on järjestelmä, jolla ohjataan vaihteita rautateillä.

- Vaunut eivät ole liikkuneet pitkää matkaa, mutta siitä meillä ei ole tietoa, koska vaunu on suistunut, Nurmi sanoo.

Bensiinin valmistuksessa käytettävää MTBE:tä ehti vuotaa vahingoittuneesta vaunusta arviolta useita tunteja, Nurmi kertoo.

- Pelastuslaitos pystyi tukkimaan vuodon vasta, kun nestepinta oli vajonnut riittävän alas, hän kuvailee.

Vaunujen liikkeellelähdön syyhyn Nurmi ei vielä ota kantaa.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

po raiteiden välissä
ratojen välissä tuskin altaasta hyötyä kymmenien kilometrien pääsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image