Kotimaa

Mainos

Mah­dol­li­suu­det asialliseen tur­va­paik­ka­po­li­tiik­ka­kes­kus­te­luun koetaan heikoiksi

Kotimaa 21.3.2017 14:53
STT

Mielipidetutkimukseen vastanneita suomalaisia huolestuttaa turvapaikkatilanteessa eniten koko yhteiskuntaa leimaava polarisaatiokehitys. Asia käy ilmi sisäministeriön ja Vaasan yliopiston mielipidetutkimuksesta.

Leimautumisen mahdollisuus nähdään hyvin suurena, oli mielipide mikä tahansa. Ihmiset kokevat, että omaa mielipidettä ei voi esittää suoraan.

- Kaikki ovat vähän ikään kuin jo tienneet, että näin on. Mutta nyt kun tämä tuli tutkimuksen kautta esille, voimme ottaa ensi askeleen siihen tarttumiseksi, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Risikko uskoo, että keskustelu käynnistyy tutkimuksen jälkeen aivan toisella tavalla.

Tutkimuksessa ilmeni, että mahdollisuudet asialliseen ja tietopohjaiseen keskusteluun esimerkiksi turvapaikkapolitiikasta koetaan heikoiksi. Taustalla oli myös se, että tietoa turvapaikka-asioista on vaikea saada. Risikko kertoo pohtineensa ministerinä ja ministeriön edustajana, mitä asialla voisi tehdä.

- Faktatiedotus, faktatiedon tuottaminen ja viranomaistiedotus on valtavan tärkeää, mutta tarvitsemme tiedon lisäämiseen myös mediaa ja järjestöjä, Risikko sanoo.

Hän aikookin kutsua koolle median edustajia keskustelemaan siitä, miten tietämystä turvapaikka-asioista voisi lisätä.

Esikotouttamiselle kannatusta

Mielipidetutkimuksessa esikotouttaminen muodostui teemaksi, joka sai laajaa kannatusta läpi aineiston. Kansalaisfoorumeiden ideoista lähes puolet keskittyi esikotouttamiseen tai suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseen.

Esikotouttamisella tarkoitetaan kotouttamista silloin, kun henkilö on kirjattu turvapaikanhakijaksi ja hän odottaa turvapaikkapäätöstä.

Näkemyksenä korostui lisäksi se, että Suomen tulisi panostaa nykyistä enemmän kehitysapuun ja hyödyntää paremmin kiintiöpakolaisjärjestelmää. Turvapaikanhakujärjestelmää toivotaan kehitettävän siihen suuntaan, että juuri kipeimmin apua tarvitsevat saisivat sitä varmimmin.

Myös turvallisuuteen liittyvät kysymykset huolestuttivat suomalaisia. Erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin laittomasti maassa oleskeleviin suhtauduttiin kriittisesti.

Aineisto tutkimukseen kerättiin sähköisellä kansalaiskyselyllä ja kansalaisfoorumeissa. Sähköiseen kansalaiskyselyyn osallistui 1 047 suomalaista. Kansalaisfoorumeita järjestettiin viidellä paikkakunnalla, ja niihin osallistui yhteensä 123 suomalaista.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Hienoa, että tolkkuja suomalaisia on noin neljä viidestä. Sen verran esimerkiksi vaatii niiden pakollista karkoitusta, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.
Sen Ateneumin edustan leirin kannattajia ei ole kovin moni suomalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin uutisointi kyseisestä tehdystä mielipidemittauksesta kertoo median karua kieltä siitä, että turvapaikka-asioista "rehtimedia" uutisoi vain sen, minkä se katsoo tukevan toimittajan / lehden omaa poliittista tarkoitusperää. Tehdystä mielipidemittauksesta olisi ollut paljon muutakin kerrottavaa, varmasti olisi löytynyt myös mahdollisuutta tulkintaan siitä, ketkä eivät uskalla tässä mielipideilmastossa omaa mielipidettään kertoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun eri paikkakunnilla järjestettiin tiedotustilaisuuksiin vokeista niin kyläläiset uskalsivat sanoa rehellisen mielipiteen. Kritiikkiä tuli ja paljon mutta 'puolueeton' media ei niistä kirjoittanut, saati että olisi ollut TV-kamerat paikan päällä. Ympäri maata on ollut tilaisuuksia joissa kansalaiset ovat astuneet mikrofonin eteen kritisoimaan nykyistä turvapaikkapolitiikkaa. Niissä tilaisuuksissa ei näy valtamediaa eivätkä poliitikot kommentoi asiaa millään tavalla. Siitä voi äkkiseltään kuvitella että suomalaiset eivät uskalla sanoa mielipidettään. Tai että tilanteeseen ollaan tyytyväisiä. Jos oltaisiin, niin miksi poliisin on pitänyt palkata kymmeniä nettipoliisia tukahduttamaan kansan vihaa asian tiimoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa viitatussa tutkimuksessa suurin vastaustulos ja merkittävin suomalaisten mielipide oli, että tp-hakijoiden laajamittainen maahantulo koetaan huolestuttavaksi. Siis se itse maahantulo eikä sen aiheuttamat seuraukset, kuten keskusteluilmapiirin polarisoituminen.
Noh, nyt Risikko poimi tästä keppihevosen itselleen ja korvamerkkaa lisää rahaa ennakoivaan kotouttamiseen... Onneksi on vaalit tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Homma on mennyt tuohon, koska viereisten talojen asukkaat/ heidän vieraansa ovat vallanneet Prisman parkkipaikan yötä-pä... Lue lisää...
Aivan oikea päätös

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

19.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image