Kotimaa

Maa­han­tu­lo­kiel­toa rikkovien kovemmilla ran­gais­tuk­sil­la halutaan estää rikoksia – ministeriö kaavailee la­ki­uu­dis­tus­ta

Kotimaa 17.4.2018 8:03
Rebekka Härkönen

Suurin kieltoja rikkova ryhmä on virolaiset.

Oikeusministeriö kaavailee maahantulokiellon rikkomiseen aiempaa ankarampia rangaistuksia. Lakiuudistuksen tarkoitus on ehkäistä ennalta ulkomaalaisten rikollisuutta Suomessa.

Alustavan lakiluonnoksen mukaan maahantulokiellon rikkominen toisi jatkossa jopa vuoden vankeutta. Ministeriö ei kommentoi, onko ehdotus enimmäisrangaistuksesta pysynyt ennallaan lausuntokierroksen jälkeen.

– Hallituksen esityksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi, jos hallitus päättää viedä sen eteenpäin, kommentoi lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva OM:stä.

– Mahdollinen ajankohta uuden lain voimaantulolle on vuoden 2019 alussa.

Poliisihallitus (Poha) on arvostellut lausuntokierroksella ehdotettua vuoden maksimirangaistusta riittämättömäksi ja korottaisi sen kahteen vuoteen. Keskusrikospoliisin mukaan vuoden enimmäisrangaistus on askel oikeaan suuntaan, mutta ehdoton minimitiukennus.

Molemmat muistuttavat, että vuoden enimmäisrangaistus teosta asettuisi edelleen lievimmäksi Pohjoismaissa, eli Ruotsin rinnalle. Norjassa enimmäisrangaistus maahantulokiellon rikkomisesta on kaksi vuotta ja Tanskassa kolme vuotta vankeutta.

– Muissakin maissa lain kiristyksissä on takana sama ilmiö kuin meillä, eli voimakas kasvu maahantulokieltojen rikkomisessa, kommentoi poliisitarkastaja Mia Poutanen Pohasta.

Kovennetuilla rangaistuksilla on tarkoitus puuttua erityisesti maahantulokiellon toistuvaan rikkomiseen. Esimerkiksi vuonna 2015 useampi kuin kolme neljästä kiinnijääneestä rikkoi kieltoa toistuvasti vuoden sisällä.

– Koska Schengen-alueella ei ole rajatarkastuksia, kieltoa rikkovat eivät yleensä jää kiinni rajalla. Iso osa tapauksista jää siis piilorikollisuudeksi, Poutanen muistuttaa.

Virolaisia poistettiin maasta viime vuonna 600 kertaa

Ylivoimaisesti suurin maahantulokieltoja rikkova ryhmä on virolaiset, vuonna 2015 noin 73 prosenttia kiinnijääneistä.

– Viime vuonna heitä tavattiin ja poistettiin maasta 600 kertaa. Osa henkilöistä jäi kiinni kiellon rikkomisesta jopa 8–10 kertaa saman vuoden aikana, Pohan Poutanen kuvailee.

– Kyllähän tämä on selvä merkki siitä, että sakkorangaistukset eivät tehoa.

Tavallisimpia syitä maahantulokieltoon määräämiseen ovat ulkomaalaisen Suomessa tekemät rikokset tai maastapoistumismääräyksen rikkominen. Monesti maahantulokiellon rikkomisesta kiinni jääneellä tekoon liittyy myös muita rikoksia.

”Muissakin maissa lain kiristyksissä on takana sama ilmiö kuin meillä, eli voimakas kasvu maahantulokieltojen rikkomisessa.” Mia Poutanen poliisitarkastaja Maahantulokiellon rikkomisissa alkoi voimakas kasvu vuoden 2010 jälkeen.

Lakiehdotuksessa esitetään, että maahantulokiellon rikkominen muutetaan omaksi erilliseksi rikokseksi. Nykytilanteessa kiellon rikkomiset käsitellään pääasiallisesti ulkomaalaisrikkomuksina, josta rangaistuksena on korkeintaan päiväsakkoja.

Poliisihallituksen ministeriölle antaman lausunnon mukaan rangaistusmaksimin korottamisella olisi mahdollista estää jopa tuhansia rikoksia vuosittain.

Esimerkiksi Helsingissä ulkomaalaisten tekemien rikosten osuus kaikista rikoksista on noin 25 prosenttia.

Muutos rutistaisi uusijat tiukoille

Oikeusministeriö on valmistellut lakiuudistusta ankarampien rangaistusten määräämiseksi maahantulokieltoa rikkoville.

Uudistuksessa kaavaillaan sakkoja tai enimmillään vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta kieltoa rikkovalle. Vankeutta voisi määrätä esimerkiksi rikoksen uusimisesta. '

Nykyisellään teosta seuraa pääasiassa sakkorangaistus.

Ulkomaalainen voi saada maahantulokiellon esimerkiksi Suomessa tekemiensä rikosten seurauksena.

Kieltojen rikkomiset ovat lisääntyneet viime vuosina. Suurin kieltoa rikkova ryhmä on virolaiset.

Usein kiellon rikkomiseen liittyy myös muuta rikollisuutta.

Poliisihallituksen mukaan lakiuudistus estäisi mahdollisesti jopa tuhansia ulkomaalaisten tekemiä rikoksia Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Laitetaan oikein kova rangaistus. Miten olisi jopa 5 vrk ehdollista vankeutta tai vaihtoehtoisesti 2,5 vrk yhteiskuntapalvelua?Valinnanvapaus pitää sallia tässäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa annettaisiin kuitenkin ehdollisia. Minimi pitäisi olla 1 vuosi suljettua. Uusia vankiloita pitäisi rakentaa ja niiden mukavuustasoa laskea. Aasian maissa ei ole yksityishuoneita eikä niissä telkkareita. Miksi meillä pitäisi olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin tänne voi kävellä kuka vaan niin rangaistuksilla ei ole mitään virkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä pohtia ja muuta.mitään ei kuitenkaan tehdä nyt eikä ikinä.puhuvat ja muka pohtivat ja kalliiksi tulee nimittää komitea pohtimaan ja antamaan mietintö.aamulla odottamaan äänestäjää virastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
29
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
27
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
27
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
25
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
24
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan
22
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Kai ukko aikuisena ymmärsit, että taisteluvaiheessa kenttäpapin paikka on KS:ssa tai KEK:ssa? Lue lisää...
Tosi taistelut

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image