Kotimaa

Lomarahasta voi lähteä 25–30 prosenttia, määräaikainen leikkuri iskisi kolmena vuonna

KUVA: JUKKA RITOLA
Kotimaa 8.2.2016 11:34
Kirsi Hölttä

Työmarkkinakeskusjärjestöt pohtivat lomarahaan 25–30 prosentin leikkausta. Lännen Median hankkimien tietojen mukaan neuvottelupöydässä pyöritelty lomarahan leikkaus olisi määräaikainen ja sen kesto olisi kolme vuotta.

Lomarahan suuruus on 50 prosenttia vuosilomapalkasta. Jos siis keskimääräinen kuukausiansio on 3000 euroa, lomaraha on 1500 euroa. Jos lomarahasta leikattaisiin 30 prosenttia nettomenetys per vuosi olisi palkansaajalle 270 euroa.

Lomarahan maksaminen perustuu joko työehtosopimukseen, työpaikalla noudatettuun käytäntöön tai työsopimukseen. Palkansaajalla ei siis ole oikeutta lomarahaan ilman erillistä sopimusta. Arvioiden mukaan noin 10 prosenttia palkansaajista on sen ulkopuolella.

Palkansaajille määräaikainen leikkaus olisi helpommin nieltävissä kuin pysyvä heikennys etuuksiin. Määräaikainen leikkaus olisi myös juridisesti pysyvää helpommin sovellettavissa.

Lomarahan 30 prosentin leikkauksen vaikutus yksikkötyökustannuksiin olisi noin 1,1 prosenttia. Jos työmarkkinakeskusjärjestöt sopivat lomarahan leikkauksesta, kyseessä olisi iso palanen työmarkkinakeskusjärjestöjen paketissa.

Lännen Media on jo aiemmin kertonut, että neuvottelupöydällä on muiden muassa helatorstain muuttaminen työpäiväksi ja työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun siirtäminen aiempaa enemmän palkansaajien maksettavaksi.

Palkatonta sairauskarenssipäivää ei enää ole pöydällä.

Yhtenä vaihtoehtona on leikata 20 prosenttia sairausajan palkasta enintään viideltä päivältä.

Hallitus on esittänyt, että työmarkkinakeskusjärjestöjen pitäisi tähdätä yksikkötyökustannusten alentamiseen noin viidellä prosentilla. Paketilla voitaisiin korvata hallituksen niin sanotut pakkolait.

Palkansaajille kynnyskysymys on, saadaanko samaan pakettiin myös sovittua ainakin päälinjaukset paikallisen sopimisen edistämisestä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ainakin toistaiseksi halunnut pitää paikallisen sopimisen eri pöydässä. Siitä neuvotellaan hallituksen johdolla kolmikantaisesti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (198)

Suomen tulee aloittaa välittömästi neuvottelut eu:n rahaliitosta irtautumiseksi.Saamme kelluvan valuutan joka vastaa aina
sitä arvoa jolla saamme vientiteollisuuden toimimaan.Muuten jää kilpailukykyloikka tekemättä ja kurjuutta on vain tiedossa
lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattamattomia yrittäjiä pönkitään tällä. Niiden pitää antaa poistua markkinoilta, että älykkäät ja terveet yrittäjät pääsevät esiin. Apinaälyily ei maata pelasta. Joka haluaa ilmaista työtövoimaa siirtyy puuhun popsimaan panaania. Mutta sielläkin on tapeltava kaikesta, se on se evoluutio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pois vaan kokonaan. Jäänne menneisyydestä ja poisto kohtelee suurinta osaa tasa-arvoisesti, eli tulojen mukaisesti. Nykyäänhän tuo maksetaan usein jo ennen lomaa... A ja O on kiitenkin se, että tällä nostetaan kilpailukykyä, ei tilitetä suurempana voittona omistajille vaan alhaisempina hintoina kuluttajille/vientiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mihinkäs luulit näiden rahojen menevän? Eli omistajille tietenkin ei mihinkään muuhun.
pönkitetään taas pörssikeisareiden tilipussia ei mitään muuta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahtoo ne määrä aikaiset pysyviksi tulla. Nähty ainakin auto verojen maksujen suhteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla yhtä "määräaikainen" leikkuri kuin autoverosta aikanaan. "1.1.1958 Autoveron käyttöönotto, voimassaoloajaksi määriteltiin 1 vuosi. Veron määrä: henkilöautot 30 % verotusarvosta; moottoripyörät 25 % verotusarvosta. Hyväksyessään lain eduskunta ilmoitti ”edellyttävänsä, että vero on vain tilapäinen ja valtion senhetkisestä poikkeuksellisen kireästä rahatilanteesta johtuva ja että verosta pyritään luopumaan etenkin halvemman hintaluokan ajoneuvojen osalta heti, kun valtiontalous antaa siihen mahdollisuuden”. Suomessa ei käytännössä tunneta tilapäistä leikkuria tai veroa. Kun joku kiristys tai vero iskee niin siitä tulee lähes varmasti pysyvä rasite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osinkot ulosmitaataan kertarysähdyksellä valtiolle niin alkaa rahaa olemaan miljardeja. Jos ei yksi kerta riitä niin ensi vuonna uudestaan. Jotka niitä nostaa eivät sitä elämiseen tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi iso nostaja on AY-liike jolla on valtavat vuokra-asuntobusinekset ilman osinkoveroa ja osuudet eläkerahastoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis suoraan rahaa palkansaajilta verottomana ulkomaille siirrettäväksi. Kyllä on Keskustan Edun mukainen tuottavuusloikka tosiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutavat pois kokonaan. Ei mitään virkaa enää. Jos ei työhönpaluu kelpaa niin tulijoita on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni on jo lähtenyt ja moni vielä lähteekin. Varsinkin nuoret kielitaitoiset hyvin koulutetut lähtevät, miksi jäisivät jos ulkomailta saa paremman elitason ilman EKn ahdistelua ja ns. "työnantajan" haukkumisia.

Työnantaja on heittomerkeissä, koska jokaisessa työpaikassa työntekijä ansaitsee oman palkkansa sekä työpaikkaan jäävän ylijäämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysten tuloksissa säästyy siis vastaava summa . Yritysten kulutaakkaahan ei keskimäärin saa lisätä.

Jaettava voitto kasvaa . Jos osinkopolitiikka on jakaa esim 40 tai 50% tai mikä tahansa prosentti voitosta niin silloin vuosilomapalkan leikkauksesta saatava säästö jaetaan suurelta osin osakkeenomistajille.-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis eikös tämä ollut aikoinaan lomaltapaluuraha joka pyörähti lomarahaksi. Tietysti se on neuvottelemalla aikoinaan väännetty palkanlisä mitään tekemättömästä työstä. On vaan melkoinen jäänne jos verraa esim Ruotsiin, eipä taideta siellä tämmöisiä maksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä mistään tekemättömästä työstä makseta. On vaan sovittu, että tämmöinen osa vuosipalkasta maksetaan yhdellä kertaa lomien yhteydessä. Palkansaajan kannalta olisi oikeasti edullisempaa, jos sekin raha tulisi ihan rehellisesti joka kuukausi pikku hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksetaan ja muualla maailmassa maksetaan 13. kuukauden palkka joko ennen joulua tai kesälomaa. Ei suomen järjestelmä ole mitenkään erikoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Väliaikaista" kaikki on vaan ... Paitsi "väliaikaiset" verot ja "väliaikaiset" lomarahojen leikkaamiset. Niitä rahoja ei tulla enää koskaan näkemään. Mutta VARMASTI nähdään yhtiöiden osinkojen korotukset ja johtajien palkkojen ja optioiden nostot. Niihinhän nämä "investointirahat" menevät. Se nähtiin jo työnantajamaksujen alentamisen yhteydessä. Yhtään investointia ei syntynyt, mutta sen sijaan kaikkien aikojen osinkojuhlat. Mutta leikitään nyt sitten miten tuemme Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä on kovaa ja kapitaali määrä tahdin ja kerää voitot....una navis remigum

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin seko-boltsi-keskustelua! Pistetään vielä paremmaksi: omaksutaan pohjoiskorealainen juche-aate ja elellään sitten riippumattomina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pienistä summista kyse että herrat joutaa maksamaan itse tälläiset säästöt .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (198)

Uutisvirta

4
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
3
Kevät on herättänyt rengas- ja vannevarkaat Oulun seudulla – lue poliisin vinkit varkauden estämiseen
3
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
2
Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset
1
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
1
Oulun yliopiston tutkija: Ilmansaasteet voivat vaikuttaa kätkytkuolemiin
1
Kalen! kalluppi: Juhulikko nää vappua?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image