Kotimaa

LM:n kysely: Suomeen tulossa en­nen­nä­ke­mä­tön lakko, jos hallitus ei peru pakkolakeja

Työmarkkinajärjestöjen johtajat Lauri Lyly (SAK), Sture Fjäder (Akava) ja Antti Palola (Sttk) tapasivat toimittajat Kesärannan edustalla keskusteltuaan hallituksen kanssa työehtojen kiristymisestä. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.1.2016 4:00
Lauri Nurmi, Juha Vainio

Suomeen on muodostumassa vahva ja laaja lakkorintama, mikäli maan hallitus ei muuten peru pakkolakiesityksiään.

Asia selviää Lännen Median työmarkkinakyselystä, joka lähetettiin palkansaajien keskusjärjestöjen (SAK, STTK ja Akava) hallituksien jäsenille ja keskeisten ammattiliittojen hallituksien jäsenille. Kyselyyn vastasi 207 ay-vaikuttajaa.

SAK:n keskeisistä päättäjistä 88 prosenttia kannattaa lakkoon ryhtymistä pakkolakien vastustamiseksi. LM-kysely kertoo sen, ettei valmius lakkoon ole pelkästään Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n linja.

Kyselyyn vastasi 11 SAK:n hallituksen jäsentä eli yli puolet hallituksesta. Vastanneista jokainen kannattaa lakkolinjaa.

Päätökset työtaisteluun ryhtymisestä tehdään ammattiliitoissa. Kyselyn perusteella sekä metalli- että metsäteollisuuden työntekijät ovat valmiita lakkoon, samoin rakennusalan työntekijät ja veturinkuljettajat.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:stä kyselyyn vastasi peräti 15 keskeistä päättäjää, joista 13 kannattaa lakkovalmiutta. JHL on 230 000 jäsenen ammattiliitto, joten sen valmius työtaisteluun tekee SAK:n rintamasta tiiviin.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n vastaajista 59 prosenttia tukee lakkoaseen käyttöä. Ammattiliittokohtainen hajonta on toimihenkilöpuolella suurta, mutta yleislakon mahdollisuutta tukee se, että suuret ammattiliitot Pro ja Tehy ovat LM-kyselyn perusteella valmiita lakkoon.

Pro on suurin yksityisen sektorin toimihenkilöliitto, jonka jäsenistä 90 000 on työmarkkinoilla. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy edustaa yli sataatuhatta palkansaajaa.

STTK:n 26-jäsenisestä hallituksesta kyselyyn vastasi 17 jäsentä, joista viisi näyttää vihreää lakolle. Ajatusta vastustaa 7 jäsentä, ja viisi valitsee ”en osaa sanoa”-vaihtoehdon.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta kyselyyn vastasi 13 henkilöä, joista peräti 11 tukee lakkoaseen käyttöä. Myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on lakon kannalla, jos pakkolakiesityksiä ei peruta. Luukkaisen mukaan OAJ:n on oltava valmis työtaistelutoimiin. Luukkainen vahvistaa Lännen Medialle, että asiasta on keskustelu OAJ:n hallituksessa.
Pitäisikö keskusjärjestönne jäsenten teidän mielestänne ryhtyä vuonna 2016 lakkoon, mikäli hallitus ei muuten peru pakkolakiesityksiään? Katso kaikki vapaat kommentit (pdf):

SAK:n edustajien vastaukset
Akavan edustajien vastaukset
STTK:n edustajien vastaukset

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (347)

Ei lakko ole mikään suomalainen keksintö! Se on maailmanlaajuinen, kautta aikojen käytetty yhteiskunnan työntekijöiden viimeinen oljenkorsi ahneita ja raakoja keinottelijoita vastaan. Lukekaa historiaa! Vaikka edes Jack Londonilta Rautakorko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työntekijät haluavat lakkoilla, he osoittavat, että eivät arvosta työpaikkaansa. Yrittäjänä joudun sitten pakon edessä sopeuttamaan yrityksessäni tehtävän työn määrää alemmas ja tekemään jäljelle jäävät työt yksin, vaikka kellon ympäri. Mutta mitäs sen jälkeen kun lakko on ohi? Esitän itselleni kysymykset: löytyykö uudestaan lisää töitä kaikille ja onko edessä mahdollisesti uusi lakkouhka? Olenko taas valmis tekemään töitä 24/7 työpaikkojen säilyttämiseksi sillä aikaa kun työntekijät lakkoilevat ja makaavat kotona? Vastaus on EN. On helpompaa työllistää vain itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK ei kuvia kumarra! Tapahtukoon kansanryöstöyritys missä muodossa hyvänsä niin siihen on vastattava kovilla.Millä ja kenen kanssa se suomi kilpailee-tavaroilla ja tuotteilla joita ei ole enää olemassakaan kun kaikki on jo myyty eikä uutta myytävää ole kuin jokunen sellupaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa kilpailu mikä on käynnissä on osinkopossujen ja yksittäisten palkansaajien välillä.

1.Yritksen ainoa päätehtävä on tehdä voittoa omistajilleen, Ok!

Kolikon toinen puoli,

2.Yksittäisen palkansaajan ainoa päätehtävä palkkatyössään itselleen ja läheisilleen on tehdä sitä mahdollisimman vähän suhteessa kokoajan suuremmalla palkalla ja paremmilla eduilla. Ok myös!

Ek ja nykyinen hallitus ajaa osinkopossujen etua.

Ay-liike ajaa yksittäisten palkansaajien ja heidän läheistensä etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen näkemätön tyhmyys joukossa tiivistyy. Tuollako keinolla joku kuvittelee maamme kilpailukyvyn paranevan kilpaileviin maihin nähden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se yhteiskuntasopimuskaan pelasta! Kyllä on tehtävä jotain älyttömiin palkankorotuksiin EU:saa että omassa eduskunnassa tapahtuneisiin esim. Avustajien palkankorotuksiin sekä kansanedustajien etuihin ja pitkiin lomiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich varoittaa lauantaiaamuna julkaisemassaan katsauksessa Suomea lakoista.Uudet lakot voivat hänen mukaansa estää Suomelle tälle vuodelle ennustetun varovaisen orastavan talouskasvun ja johtaa valtion luottoluokitusten putoamiseen. Ne voivat haitata myös Suomen asemaa valtionlainamarkkinoilla.
-Ilman uusia shokkeja Suomessa todennäköisesti nähtäisiin varovaista toipumista vuonna 2016. Valitettavasti uusia shokkeja näyttää kuitenkin olevan tulossa, kun hallitus ja ammattiliitot ottavat yhteen. Isot lakot uhkaavat Suomen taloutta ja johtavat uusiin luottoluokitusten laskuihin. Valitettavasti juuri nyt näyttää siltä, että tämä on todellinen uhka, von Gerich kommentoi.

Lakkoilu ei edistä Suomen tilannetta, ainoastaan vaikeuttaa. Jo nyt vientiyritykset joituvat maksamaan riskilisä
Koska Suomi on maailmalla tunnettu lakoistaan. Soisi että Suomi olisi tunnettu jostain muusta.

Lopulta lakkoilun jäljiltä joudutaan suuriin irtisanomisiin. Se ei ilmeisesti hetkauta lakkolaisia, eikä lakkoliittoja. Sitten kuitenkin ollaan kohta itkemässä kun väkeä irtisanotaan tänä vuonna todennäköisesti ennätyksellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meitä on turha peloitella irtisanomisilla ja lakkoilun muilla mahdollisilla lieveilmiöillä. Kapitalistilla ei ole varaa seisottaa tuotantoaan, kyllä he nöyrtyvät joukkovoiman edessä kuten menneinäkin vuosikymmeninä. Mikään ei ole muuttunut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komeaa on tietysti tällainen "uhoaminen" mutta tällaisen toimitushäiriön uhka jo saattaa kääntää monikansallisten yhtiöiden mahdolliset tilaukset varmuuden vuoksi muualle, kuin suomalaisille tehtaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei haittaa. Riittää kun Suomen sisämarkkinat toimivat. Emme ole tilivelvollisia Suomen rajojen ulkopuolelle. Kaikki tuotteet menevät kyllä kaupaksi kun myyntihinta on oikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin niin lutusta. Kierrätetään rajojen sisällä samaa satasta kädestä toiseen ja myydään tuotteet vitosella vaikka tuotantokustannukset viisikymentäviisi euroa. Mikä ongelma tässä nyt muka olisi hehee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti Suomen teollisuuden kapasiteetti pystyy kattamaan kotimaisen kysynnän melkein hetkessä. Kotimarkkinat varmasti toimivat, jos valitsemme Pohjois-Korean suljetun mallin, ajamme teollisuutemme alas ja tyydymme yhteen kaurapuurolautaseen päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrettävä kanta kysyttäessä ja innostunutta uhoamista kommenteissa. Mutta tällainen "oikeassa olemisen" ja joukkovoiman näyttäminen toki tulisi kaikille kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyiset suomalaiset työläiset ovat lälläriporukkaa, mitään yleislakkoa eivät saa taatusti aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko olla niin, että kenttä eli ammattiyhdistyksen jäsenistö ei kannata eivätkä jaa ammattiyhdistysaktiivien maailmankatsomusta ja ymmärtävät maassa vallitsevan tilanteen ammattiyhdistysliikkeen kermaa paremmin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt, kun on tullutpaljon kommentteja hallituksen tekemisistä puolesta ja vastaan , ja lakkouhkailut päällimäisinä, niin olisiko aiheellista KAIKKIEN ALKAA MIETTIMÄÄN SITÄ YHTEISKUNTASOPIMUKSEN TEKOA ! Nuo uhoamiset eivät rakenna maata, mutta kun on mielipiteitä, niin pitäisi olla myös RAKENTAVIA ESITYKSIÄ ASIOIDEN KUNTOON SAATTAMISEKSI. LAKKOILU EI SITÄ TEE !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutetaan samalla termi "yhteiskuntasopimus" ihan normaaliksi keskitetyksi tuloratkaisuksi ja toimitaan maassa maan tavalla ilman mitään sipilöintejä tai vatulointeja. Maan hallitushan tämän umpisolmun on saanut aikaa, se tulee muun hehkutuksen huumassa muistaa.
Tuollainen Sipilän lanseeraama "yhteiskuntasopimus" kuvottaa jo pelkkänä nimenä, vallankin kun tarkoituksena on alunpitäen ainoastaan ollut kyykyttää työläiskansanosaa sanelupolitiikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen OAJ:n lakkopäivä tuo merkittävät säästöt kuntien ja kaupunkien kustannuksiin, kun opettajien palkanmaksu katkeaa. Lakon aikana "palkan" maksaa ammattiyhdistysliike lakkokassastaan. Suosittelen opettajille pitkää lakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAJ:n lakkokassa on tietääkseni noin 70 miljoonaa euroa. Jäseniä on noin 95 000. Jos lakkolaisille maksetaan avustusta esim. 100 - 150€ päivässä, päädytään arvioon, että noin 7 - 10 päivää edellyttäen, että kaikki eivät ole lakossa. Pienemmillä lakkoavustuksilla päästään vähän pitemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isot otsikot asiasta, joka on ollut selvä jo kuukausia. Muuttuu todeksi kansalle vasta kun on tehty galluptutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (347)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image