Kotimaa

LM-kysely paljasti epäilyksen varjon: Viranomaisten kykyyn suojata arkoja hen­ki­lö­tie­to­ja ei luoteta

Kotimaa 12.10.2017 5:00
Johanna Puukka

Kansalaisten luottamus on heikko viranomaisten kykyyn pitää huolta luottamuksellisista henkilötiedoista. Vain 20 prosenttia suomalaisista luottaa täysin siihen, että viranomaiset pitävät arkaluontoiset tiedot turvassa. Erityiseksi kipupisteeksi Taloustutkimuksen Lännen Medialle tekemässä kyselyssä nousivat terveyskeskusten ja sairaaloiden potilastiedot.

Suurin osa suomalaisista eli 68 prosenttia luottaa viranomaisiin jossain määrin, mutta ei kuitenkaan täysin. 11 prosentilla luottamusta viranomaisten tietoturvataitoon ei ole lainkaan. Epäilijöiden 79 prosentin joukko on tukevan suuri enemmistö.

- Tuloksessa on vahva epäilyksen varjo mukana. Viranomaisilla on peiliin katsomisen paikka, sanoo tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) toteavat Lännen Medialle, että kyselyn tulos on huolestuttava.

- Meillä on siinä valtava haaste. Ympäristö, talous ja viranomaistoiminnot tulevat tietolähtöisemmäksi, ja samaan aikaan meillä on luottamusvaje. Vaje ei ole vain suhteessa viranomaisiin, vaan myös suhteessa tuleviin palveluihin, Berner toteaa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös minkä viranomaisen kohdalla tietosuoja huolettaa eniten. Ylivoimaiseksi ykköseksi nousivat terveyskeskukset ja sairaalat, joiden tietosuoja huolettaa 38:aa prosenttia epäilijöistä.

- Terveystiedot ja niiden luottamuksellisuus sekä vaitiolovelvollisuus ovat aina olleet herkkä asia. Yksi syy luottamuksen horjumiseen ovat varmasti meillä ja maailmalla uutisoidut tietovuodot. Ne saavat varmasti miettimään voiko vuoto osua omien tietojen kohdalle, Risikko toteaa.

Vasta kaukana takana tulivat poliisi ja Kansaneläkelaitos (Kela), jotka huolestuttavat kahdeksaa ja seitsemää prosenttia. Tuoreesta tietovuodosta kärsinyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolettaa vain kuutta prosenttia.

Ne, joilla menee taloudellisesti huonosti, luottavat viranomaisiin vähemmän kuin muut. Vastaavasti hyvässä taloudellisessa asemassa olevat ovat luottavaisimpia.

Kyselystä käy ilmi, että nuoret ja opiskelijat luottavat parhaiten siihen, että viranomaiset pitävät huolta heidän tietosuojastaan.

- Nuoret ovat kasvaneet nykymaailmaan eivätkä pidä digitalisaatiota uhkana, Rahkonen sanoo.

Näin tutkimus tehtiin

Taloustutkimus haastatteli puhelimitse 1 004:ää henkilöä 2.-5. lokakuuta.

Otos edustaa Suomen aikuisväestöä (15 vuotta täyttäneet). Aineisto painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaavaksi.

Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy

MAINOS

Kommentoi

Kyse ei ole mielipiteestä vaan siitä tosiasiasta, että vuosien mittaan on uutisiinkin noussut paljon tapauksia, joissa henkilöiden yksityistiedot vuotavat muille tai jopa viranomaiset itse jäävät kiinni yksityisasioiden tirkistelystä ilman syytä tai lain antamaa valtuutusta. On terveen järjen osoitus suhtautua skeptisesti virkamiesten pyrkimyksiin tunkeutua ihmisten ykstyiselämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Minä mielelläni luottaisin, mutta suurinpiirtein joka ikistä tietokantaa on väärinkäytetty. Tähän kun lisää sen, että aivan varmasti suurin osa väärikäytöksistä "lakaistaan maton alle" eikä koskaan näy julkisuudessa, niin hyvin vaikea on luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pelkästään kyse siitä onko ne turvassa, vaan myös siitä millä tavoin niihin laillisesti käsiksi pääsevät voivat käyttää niitä väärin. Siihen, ettei niitä käytettäisi vallan välineenä, ei voi luottaa yhtään. Kenellä tieto on, käyttää sitä varmasti. Näillä tiedoilla voi ratkaista vaikka vaalit!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy tällaiseen tulokseen on aika selvä. Kukaan viranomainen ei ole kyennyt esim. televisiossa vakuuttamaan kansalaisia siitä että asiat toimivat. Se että puhutaan että kyllä asiat on kunnossa on sellaista poliittista liirumlaarumia jota harva enää tänä päivänä uskoo suorilta. Suuri tekijä epäluottamukseen on myös se että valtaosa viranomaistenkin tietosuojasta ja tietojen säilytyksestä on yksityisten firmojen hoidossa. Ja niihin ei luota oikeasti kukaan täysjärkinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietokonefirmat kuten Windows ja Google kerää meistä kaiken tiedon ja niitä kun yhdistelee mikään ei jää salaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusyhtiöitten lääkärit tulevat käyttämään härskisti hyväkseen tätä tietokantaa. Itse olen jo liittynyt omakanta palvelun kautta järjestelmään. Valitettavaa on ettei kaikki lääkärinlausunnot ja tehdyt toimenpiteet ole siirtyneet omakantaan pyynnöstä huolimatta. Olen pyytänyt siirtämään OYSin ja TK,n itseäni koskevat epikriisit tietokantaan, mutta henkilökuntaa on liian vähän tähän "sivupisnekseen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pohjois-Savon maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Tornio, Ylitornio, Pello, Rovaniemi, Kolari, Kittilä, Sodankylä ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image