Kotimaa

Lindström ky­se­ly­tun­nil­la: Kunnille rau­ta­lan­kaoh­jeis­tus sote-kil­pai­lu­tuk­ses­ta

Pääministeri Juha Sipilä sai torstaina eduskunnassa osansa opposition sote-kritiikistä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 12.10.2017 18:38
Mikko Pulliainen

Sote-uudistuksen kiemurat nousivat odotetusti keskusteluun myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina iltapäivällä. Opposition kritiikki kohdistui suurelta osin vaikeavammaisten sote-palveluiden mahdolliseen kilpailuttamiseen. Asiaa käsiteltiin muun muassa keskiviikon A-Studiossa.

- Tuttuus tuo elämään turvaa, ja tällaista on vaikeavammaisen arkitodellisuus parhaimmillaan. Pahimmillaan hän kohtaa kilpailutuksen kahden vuoden välein, koska hankintalaki määrää niin. Onko Suomessa myös vammaisella oikeus pysyvään kotiin, sdp:n Kristiina Salonen muotoili.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi, että asunnon tiheä kilpailuttaminen ei suinkaan ole oikein. Sipilän mukaan lainsäädäntö sallii sen, että kunnissa voidaan tehdä vammaisten etujen mukaista harkintaa. Tämän vahvisti myös työministeri Jari Lindström.

- Tässä on kyse täysin kunnan tekemästä valinnasta, mutta jos kunta haluaa tehdä päätöksen siitä kuka palvelun tuottaa, on kyse julkisesta hankinnasta. Ei ole kenenkään etu, että kunta voisi valita palveluntuottajan ilman kilpailutusta, Lindström vastasi.

Hänen mukaansa kaikille kunnille on lähdössä rautalankaohjeistus siitä, miten asia tulisi hoitaa.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen totesi Suomen rikkovan kansainvälisiä sopimuksia.

- Vanhuspalveluiden kilpailuttaminen on johtanut epäinhimillisiin tilanteisiin. Hallitus sivuuttaa koko kysymyksen viittaamalla soteen, joka korjaa tilanteen ehkä joskus. Tämä ei riitä.

Peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan julkisia ostoja koskeva hankintalaki on vielä tuore, eikä kunnissa sen soveltamista ole ministerin mukaan vielä sisäistetty. Saarikon mukaan laki on kuitenkin parempi kuin ennen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kummasteli, että lakia uudistettaessa kilpailutuksen kynnysarvo asetettiin verraten alas. Nyt kilpailutus koskee niitä sote-palveluhankintoja, jotka ylittävät 400 000 euron kynnysarvon. Kynnysarvo oli mahdollista pitää jopa 700 000 eurossa.

Lindströmin mukaan kynnysarvo asetettiin alemmaksi hankintojen avoimuuden vuoksi.


Hyvinvointialan
liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toivoo, että sote-sopuun päästäisiin mahdollisimman nopeasti, ja että laki hyväksyttäisiin eduskunnassa ennen kesää, kuten on suunniteltu. Ongelmia aiheuttaneeseen asiakassetelikysymykseen liitto haluaisi selkeät, valtakunnalliset kriteerit.

- Tahdomme, että kaikki on samalla viivalla ja avointa, että erityisesti palvelujen hintaa voitaisiin vertailla, Rajakangas kertoo Lännen Medialle.

Rajakangas peräänkuuluttaa selkeää luetteloa kaikista niistä palveluista, joihin asiakasseteli olisi pakko myöntää.

- Kun palveluntarvearvio on tehty, maakunta ei saisi kieltäytyä setelin myöntämisestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lindström on täysin yrittäjien asialla ja hankintojen arvo alennettu jo 400 000:n ,700 000 :sta .Näin voidaan vammaisten ja vanhusten hoito kilpailuttaa .Tämän asian on Lindström tuomassa kuntiin ,rautalankaväännöllä" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lindström ky­se­ly­tun­nil­la: Kunnille rau­ta­lan­kaoh­jeis­tus sote-kil­pai­lu­tuk­ses­ta".
Ettei olisi vaan sama rautalankamalli jolla keskustan soteministerit ovat opastaneet hallituskumppaneiden ministereitä.
Lindströmiä ja kumppaneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lindsrömillä tuntuu olevan,Rautalankavääntöjä monessakin asiassa,esim,työttömyydessä,helppo se on hunajapurkin ääreltä huudella,tuntematta maan olotilaa,samoin Sipillä kovin vähän tuntemusta kansalaisten hädästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa jo kadutaan ja perutaan sikäläistä SOTE:a ja terveydenhoidon yksityistämistä, joka tuli kaliimmaksi kuin kuviteltiin. Kerran tuhottua hyvää julkista terveydenhoitoa ei ehkä voi enää koskaan saada takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote kuoleena syntynyt ajatus sama kuin tilaaja-tuottaja malli sitä keskustan viisautta tuoki niinku tämä soteki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vääntäisivät poliitikot itselle sen rautalankamalli, että miten sitä kansalaisten etuja ajetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vammaisia on monenlaisia. Kehitysvammaisilla on ärhäkkäät ja etuja ja kuntoutusta hienosti ajavat etujärjestönsä. Kehitysvammaisten järjestöt saavat erittäin hyvin äänensä kuuluvuviin kuten tämäkin juttu kertoo. Mutta esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujia ei juurikaan noteerata kun puhutaan kuntoutusvarojen tasavertaisesta jakamisesta. Myös huonompiosaisten kesken pätee se että kuka pitää suurinta mekkalaa itsestään, se ne sympatiat, tuet ja rahat saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaakohan tuo Lindström ite ees taivutella rautalankaa ohjeeksi. Ei oikein osaa itekään asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja siinäpä se. kunnilla mahdollisuus siis jättää palvelusetelit antamatta jos ei tehdä palveluntarve arviota..ihan tahallaan voidaan suoltaa mitä tahansa ettei potilas tai asiakas tarvitse yms. säästöä tulee.
perustuslaki tulee sitten taas vastaan tässä...yhdenvertaisissa palveluissa kaikille.
ei ei..lopettakaa jo tuo sote sössötys ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpöjä puhuvat..kun itte asuvat miljoona kodeissaan.. vammaiset+työttömät joutavat heitteille näiden mielestä..teot puhuvat puolesta.. leikataan kiristetään ei tarjota kuin keppiä vain---sanktioita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olen ehdottomasti sote kilpailutuksen ja valinnanvapauden kannalla niin en lähtisi kilpailuttamaan vaikeavammaisten palveluita koska hoito on yksilöllistä. Vaikeavammaisia ei ole Suomessa niin paljon että kilpailutuksella syntyisi merkittäviä säästöjä. Jotain toki voisi kilpailuttaa, esimerkki fysioterapiaa ja muuta kuntoutusta.

Kilpailutus toimii alueilla jossa on suuret massat tai sote-keskus voi keskittyä hoitamaan jotain erikoispalvelua, esimerkiksi tekonivelleikkauksia. Toinen sote-keskus voi taas tehdä tehokkaasti kaihileikkauksia.

Hallitus munaa pahan kerran koko sote-kilpailutuksen jos se rajoittaa valinnanvapautta. Kilpailutuksessa pitää aina kilpailuttaa tämän päivän edullisin hinta eikä sitä hintaa jonka sote-keskus on tarjonnut maakunnille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uskotko ihan oikeasti itsekään tuohon mitä sanoit? Luuletko että joku yksityinen tekisi halvemmalla yhtäkään leikkausta tai fysioterapiaa sen kauemmin kun sen hetken kun sai kilpailutettua? Haaveilla tietenkin voi kaikenlaista..
Tiesitkö muuten että maksamme veroja sen takia että saamme terveydenhoidon ja koulutuksen kirjastot yms..?
Haluatko että ne verot menee jonnekin veroparatiisilääkäri firmalle?
Valinnanvapaus..kait nyt sekin menee jakeluun että se on jo..voit ihan vapaasti mennä vaikka yksityiselle teettämään mitä melkein haluat itsellesi, mutta sen ei pidä tapahtua minun vero eikä kenenkään muunkaan veroeuroilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläimillä pitää Suomessa olla 100% terveys, rekisteröinti ja kirjanpito kunnossa. Vaan ei (Vanhukset ja lapset) ihmisillä ole mitään terveydellistä ja hyvinvointi arvoa ??? varsinkin on pienituloinen ja vanhus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki johtuu siitä,ettei osata tehdä Tarjouspyyntöä oikein ,siis sellaista,jossa ei ole tulkintamahdollisuutta!
Määrät tms. on pyydettävä selkeästi,jonka kaikki tarjoajat ymmärtävät ottaa tarjouksessaan huomioon!
Kannattaa erottaa tilojen vuokraus,jossa vuokrasopimus voi olla hyvinkin pitkä!
Silloin ei tarvitse kilpailuttaa,kuin palvelut em. tiloissa aika-ajoin!
Koska muutot tiloista toiseen koetaan angelmana!
Ohjetta saa lainata vapaasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kunnilla mahdollisuus palata takaisin vanhaan, jos uuden järjestelmän myötä kustannukset nousevat? Vai onko kunnat pakotettu siirtymään SOTE-järjestelmään? #valinnanvapaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

82
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
52
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
40
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
34
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
20
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
18
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
18
Oulun yliopistossa tutkitaan masennusta – tavoitteena tunnistaa sairaus älypuhelimen datasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Koillismaalla sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image