Kotimaa

Lapissa hylättiin eniten ääniä, kuntien hylky-ykkönen löytyi etelämpää: ”Kyllä sitä ihmeteltiin”

Lapissa annettiin suhteellisesti eniten hylättyjä ääniä myös edellisissä kuntavaaleissa. Sitä edellisissä kuntavaaleissa Oulun vaalipiiri kiilasi tilaston kärkeen Lapin ohi. KUVA: Kari Mankonen
Kotimaa 21.4.2017 18:26
Henripekka Kallio

Lapin vaalipiirissä annettiin kuntavaaleissa eniten hylättyjä ääniä. Lapissa hylättyjen äänten prosenttiosuus oli 0,8.

Seuraavaksi eniten hylättyjä ääniä annettiin Satakunnassa ja Hämeen vaalipiirissä, missä hylättyjen äänten osuus oli 0,7 prosenttia.

Kaikista Manner-Suomen äänistä keskimäärin 0,6 prosenttia hylättiin. Selvästi vähiten ääniä hylättiin Helsingin vaalipiirissä, missä hylkäysprosentti oli vain 0,3. Myös Pirkanmaalla hylkäysprosentti oli alhainen 0,5.

Vahvistetun vaalituloksen mukaan kuntavaaleissa annettiin noin 14 400 hylättyä ääntä, mikä oli samaa tasoa kuin 2000-luvun aiemmissa kuntavaaleissa.

Suhteellisesti eniten ääniä hylättiin keskisuomalaisessa Kyyjärven kunnassa, missä peräti kaksi prosenttia äänistä päätyi hylätyksi. Kunnan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Esa Kyrönlahti ei osaa sanoa, mikä nosti kunnan tilaston kärkeen.

- Kyllä sitä lautakunnan kokouksessakin ihmeteltiin. On vaikeaa sanoa, miksi näissä kuntavaaleissa on näin käynyt, Kyrönlahti sanoo.

Kyyjärvellä annettiin Tilastokeskuksen mukaan 15 hylättyä ääntä. Kyrönlahden mukaan ne olivat enimmäkseen tyhjiä äänestyslipukkeita.

- Hyvin vähän siellä oli epäselviä vaalilippuja, eli tavallaan asia menee äänestäjien kontolle, Kyrönlahti sanoo.

Äänestyslippuun ei saa tehdä mitään muita merkintöjä kuin kirjoittaa valitsemansa ehdokkaan numeron.

Kahdenkymmenen suhteellisesti eniten hylättyjä ääniä antaneen kunnan joukossa oli peräti kuusi lappilaista kuntaa: Savukoski, Posio, Pelkosenniemi, Tervola, Simo ja Salla.

Suhteellisesti vähiten hylättyjä ääniä annettiin Pohjanmaan Luodon kunnassa, Satakunnan Karviassa ja Varsinais-Suomen Marttilassa. Marttilassa ja Keski-Suomen Luhangassa äänestyslippuja hylättiin vain yksi ainoa kappale.

Jutun tiedot on koottu Tilastokeskuksen tietokannoista.

MAINOS

Kommentoi

Melkoinen vaiva lähteä äänestämään hylättyä. Samanhan saa aikaan jäämällä kotiin. Toivottavasti äänestämättä jättäneitä tai tahallaan hylättyjä tuottavia tylytetään sosiaalitukien leikkauksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten pitäisi vielä laskea äänestysikää, kun tähänastisetkaan eivät tajua olla piirtelemättä lappuihin sydämiä ja hymiöitä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänten hylkääminen pitää kieltää , kun väärää ehdokasta äänestävä voitaisiin myös hylätä. Nimityksen pitäisi " mielen ilmaisun ääni ".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän voi olla protesti ei olla tyytyväisiä,annetaan ääni mutta ei annetakkaan parempi näin kun jättää äänestämättä ompahan oma mielipiteensä sanonut.Ääni on kuitenkin joiltakin pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuollainen lapsellinen venkoilu on ainoastaan tyhmyyttä, ole protestia nähnytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image