Kotimaa

Lapin kultahippu arvokas keräilyesine - parhaimmat hiput päätyvät vitriiniin

Kotimaa 9.2.2018 18:02 | Päivitetty 9.2.2018 18:07
STT

Kulta on arvokas jalometalli, mutta keräilyesineenä kullan hinta saattaa nousta moninkertaiseksi. Kullankaivaja Kari Merenluodon mukaan isot kultahiput ovat keräilyesineitä.

- Parhaimmillaan niistä maksetaan kaksitoista kertaa enemmän kuin kullan maailmanmarkkinahinta on, Merenluoto kertoo.

Lapissa on kaivettu kultaa 150 vuoden ajan. Lapin Kullankaivajain Liitto esitteli keräilyhippuja merkkivuoden kunniaksi tänään Helsingissä. Hiput kuuluvat monialayritys Wihurin pääomistajan Antti Aarnio-Wihurin kokoelmaan.

Aarnio-Wihuri kertoo menneensä Lemmenjoelle kalaan vuonna 1957, minkä jälkeen hän innostui ostamaan ja keräilemään hippuja.

Kokoelman arvokkain on Evert Kiviniemen vuonna 1935 Luttojoelta löytämä 393 gramman hippu, joka on Lapin kultahistorian suurin.

- Olen itsekin huuhtonut. Painavin hippu on kokonaista 3,2 grammaa, Aarnio-Wihuri naurahtaa.

Viime kesä oli poikkeuksellinen, sillä suuria hippuja huuhdottiin ennätysmäärä. Suurimmat kaksi viime kesän hipuista nousivat kymmenen suurimman joukkoon Lapin kullankaivuun historiassa. Mika Telilän ja Pekka Postilan hippu "Ukkoäijh" painaa 228 grammaa.

Vaikka viime vuosi oli ennätysvuosi, siitä ei ole Lapin Kullankaivajain Liittoa edustavan Antti Peroniuksen mukaan pääteltävissä mitään tulevaisuuden suhteen.

- Ei sitä voi ennustaa ollenkaan. Osuttiin viime kesänä monen sattumuksen kautta semmoiseen paikkaan, josta kolisi mahdottomasti kultaa, Peronius sanoo.

Kullan maailmanmarkkinahinta oli tänään noin 42 dollaria grammalta.

Konekaivuu loppumassa Lemmenjoella

Lapin kullankaivajien suuri huoli on tällä hetkellä se, että koneellinen kullankaivuu Lemmenjoella loppuu vuonna 2020. Peronius arvioi, että tuotanto Lemmenjoella romahtaa murto-osaan.

Lapiolla saa kaivaa Lemmenjoella vuoden 2020 jälkeenkin. Koneellinen kullankaivuu jatkuu muilla alueilla.

Tärkeimmät kullankaivuualueet ovat Lemmenjoen lisäksi Laanila ja Tankavaara. Aivan viime vuosina on löydetty kaksi uutta aluetta, Roivainen ja Mäkärä.

MAINOS

Kommentoi

Pekkarinen ja Paltto pisti monen elinkeinon ja harrastuksen poikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image