Kotimaa

Lakko uhkaa: Lähtevätkö yliopistot hattu kourassa anelemaan valtiolta rahaa pal­kan­ko­ro­tuk­siin­sa?

Kotimaa 13.2.2018 18:43
Aki Taponen

Kunta-alan palkansaajajohtajat joutuivat poistumaan tyhjin käsin pääministerin pakeilta.

Voisivatko yliopistot lähteä yhdessä pyytämään opetus- ja kulttuuriministeriöltä lisärahoitusta henkilökuntansa palkankorotusten maksamiseen?

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen myöntää, että tällainen kysymys on voinut olla heittona esillä työehtosopimusneuvottelujen pöydässä. Virallista esitystä tällaisesta ei ole kuitenkaan henkilöstöjärjestöjen puolelta tehty.

Luukkaisen mielestä olisi vaikea uskoa, valtio lähtisi tässä tilanteessa yliopistojen lisärahoitukseen.

– Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, ettei hallitus lähde sotkeutumaan työmarkkinapöytiin eikä osallistu kuntasektorin lomarahaleikkausten korvaamiseen. Kuntapuolellakaan asiasta ei tehty mitään virallista esitystä, mutta silti me kävimme kysymässä asiasta Sipilältä, emmekä saaneet mitään, Luukkainen kertoo.

Tämän takia on hänen mielestä turha lähteä pyytämään hallitukselta rahaa yliopistoväen palkankorotuksiin.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia jättivät maanantaina Helsingin yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Se toteutetaan päivän lakkona 28. helmikuuta, jos neuvottelutulokseen uudesta työehtosopimuksesta ei päästä sitä ennen.

"Toiveet päiväunta"

Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer pitää päiväunena sitä, että nykyinen hallitus lähtisi vielä nostamaan yliopistojen rahoitusta. Säästötoimien takia yliopistot ovat joutuneet vähentämään henkilökuntaansa, ja säästöt vaikuttavat vielä tulevalla työehtosopimuskaudella.

– Yliopistojen rahoituksen nostaminen on hyvä tavoite, mutta sen varaan ei voi laskea. Työehtosopimukset eivät ratkea sillä, että haetaan rahaa valtiolta. Hienoahan se olisi, jos niin tapahtuisi, mutta en pidä sitä realistisena, Somer sanoo.

Työnantaja tarjosi maanantaina yliopistoväelle 2,1 prosentin palkankorotuksia kaksivuotiselle sopimuskaudelle. Se on vähemmän kuin vientialojen saamat 3,2 prosentin palkankorotukset, joista on muodostunut korotusten yleislinja.

Luukkaisen mukaan järjestöillä on valmius tehdä päätöksiä työtaistelun laajentamisesta, jos neuvotteluissa ei edistytä.

MAINOS

Kommentoi

Oulun yliopisto on pitänyt yt-neuvotteluja ja irtisanonut ihmisiä, vaikka tekee samanaikaisesti voittoa. Tulevaisuudessa tulos paranee entisestään, kun tilakuluja saadaan vähennettyä AMK:n tullessa alivuokralaiseksi. Ehkäpä näillä toimilla on luotu se palkankorotusvara, joten en valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistot ei tarvi lisärahaa. Yksikään yliopisto ei tehnyt tappiota viime vuonna. Johto voisi nyt tehdä reilun tarjouksen työntekijöille, eikä vinkua lisää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistoilla on aivan riittävästi varoja, eivät ne todellakaan mitään valtion lisärahoitusta tarvi! Toinen toistaan omituisempia projekteja, rehtoreilla suurinpiirtein rajaton henkilökohtainen käyttövara. Plus se, että helpoin tapa lisätä nopeasti yliopiston tuloja olisi helpottaa gradun vaatimuksia, jolloin sadat tai jopa tuhannet ikiopiskelijat saisivat tehtyä loppututkintonsa ja yliopistot kuittaisivat miljoonia euroja valtiolta. Opiskelijat saisivat tutkintonsa työelämää varten. Pelkkää hyötyä kaikille osapuolille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eikä enää olisi pelkoa mistään laadusta, vaikka onhan tämä giljotiini rahoitus 'määrällisten tavoitetulosten' pohjalta jo syönyt koko ns. korkea-asteen koulutuksen sen laadun ja tason, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image