Kotimaa

Lakimuutoksen yllättävä seuraus: Lastensuojelu vaarassa sijaispulan takia

Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 20.2.2016 5:00
Riikka Happonen

Kuntien sosiaalipalvelut ovat vaarassa heikentyä sosiaalityöntekijöiden lomien ja sairauslomien ajaksi, sillä sijaisten saaminen alalle vaikeutuu maaliskuun alussa.

Silloin astuu voimaan sosiaalihuollon ammattihenkilölaki, joka tiukentaa sosiaalityöntekijöiden sijaisten pätevyysehtoja.

Jatkossa sijaiseksi kelpaa vain opintojensa loppuvaiheessa oleva sosiaalityön yliopisto-opiskelija. Aikaisemmin tehtävään on voitu ottaa enintään vuodeksi henkilö, jolla on opintojen perusteella katsottu olevan riittävät edellytykset tehtävän hoitamiseen.

– Sosiaalialan käytännön työn tuntevat sosionomit ovat menestyksekkäästi hoitaneet näitä sijaisuuksia. Lain muutoksen jälkeen se ei enää ole mahdollista. Tämä johtanee sijaisuuksien täyttämättä jättämisiin, arvioi Kuntatyönantajien työmarkkinalakimies Riitta Arko.

Lastensuojelun palvelut voivat ontua

Kuntien mielestä uudet ehdot ovat niin tiukat, että käytännössä ne vaarantavat sijaisten saatavuuden.

– Kovasti on käyty keskustelua, onko sosiaalityön opiskelijoita saatavilla riittävästi. Riittävyyskysymys on minun mielestäni aika iso, toteaa Hämeenlinnan kaupungin vs. tilaajajohtaja Eija Leppänen.

Hänen mukaansa sijaispula voi heikentää kuntien palveluja. Se voi näkyä esimerkiksi lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä, selvitysten tekemisessä ja palvelutarpeen määrittelyssä, joille on olemassa tietyt, laissa määritellyt aikarajat.

– Siellä saattaa ruveta ontumaan, elleivät asiakasmäärät sitten jostain syystä laske, mitä ei kylläkään ole näköpiirissä. Päinvastoin: turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden määrän lisääntyminen alkavat pian kuormittaa peruspalvelujamme, Leppänen toteaa.

Kuntatyönantajien tilastojen mukaan kuntien sosiaalityöntekijöiden paikoista on täyttämättä noin kahdeksan prosenttia. Kaksi kolmasosaa tästä noin 300 henkilön vajeesta johtuu jo nyt pätevien hakijoiden puutteesta.

Uuden lain piti parantaa palvelun laatua

Valviran ylitarkastajan Pekka Ojaniemen mukaan kenenkään työsuhde ei katkea maaliskuussa uudistuksen vuoksi.

– Jos sijaisuus on ennätetty sopia ennen sitä, se jatkuu normaalisti loppuun asti. Vakituisinahan epäpäteviä sosiaalityöntekijöitä ei tähänkään mennessä ole voinut työskennellä, Ojaniemi sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä kuntien hämmennystä uuden edessä, mutta pitkään suunnitellun lain tarkoituksena on taata sosiaalipalvelujen laatu ja asiakkaan hyvä kohtelu sekä selkeyttää työnjakoa. Samalla laillistetaan ja rekisteröidään alan ammattihenkilöt.

Valvira, STM ja aluehallintovirastot järjestävät helmi-maaliskuun vaihteessa viisi alueellista koulutustilaisuutta uudistukseen liittyen. Koulutuskiertue käy 24.2. Oulussa, 2.3. Kuopiossa, 7.3. Tampereella, 8.3. Helsingissä ja myöhemmin maaliskuussa Vaasassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Itselläni on sosiaalityöntekijän koulutus (VTM, pääaine sostyö), mutta ei ole varaa työskennellä sosiaalityöntekijänä, kun pitää elättää perhettä. Työ myös on erittäin vaativaa ja vastuullista, inhimillisestä virheestä saattaa napsahtaa linnaa, joten korvaus työstä pitäisi kyllä olla reilu. Asikasmäärät ovat valtavia ja pyöröovi pyörii kun henkilökunta vaihtuu koko ajan.

Kenen etu se on? Asiakasperheiden asiat eivät ole kenelläkään kunnolla hallussa, kun perheillä voi olla jo 15. sossu menossa. Lapset eivät luota kehenkään, kun taas ne kuitenkin vaihtuu. Ja seurauksen maksavat nämä viattomat ihmiset ja veronmaksajat.

Voisin hyvin palata kentälle, jos palkka olisi sellainen, että sillä saa perheen laskut maksettua (noin 5000 e) ja vastaisi työn vaativuutta. Miksi lekureille ollaan valmiita maksamaan jopa 10 000 euroa, jotta saadaan pätevä? Kyllä niitä ihmisiä voi kuolla/pelastaa myös sosiaalityössä.

Meitä on paljon. Lähes kaikki opiskelukaverini ja sos.tt. tuttuni ovat paenneet paremmin palkattuun työhön, jossa on myös paremmat työskentelyolosuhteet.

Mutta me olemme valmiita palaamaan. Hyvä palkka ja olosuhteet kuntoon. Viime kädessä saadaan aikaan säästöjä, kun alkaa hommat toimimaan ja väki pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa harvinaisen ajattelemattomasti otsikoitu: eihän tuo nyt mikään yllätys ole ollut. Mitäpä jos kuntatyönantajat panostaisivat siihen, että päteviä sosiaalityöntekijöitä saataisiin lastensuojeluun: palkkaus riittäväksi, työn määrä kohtuulliseksi ja työn teolle riittävä ja vankka tuki. Lastensuojelu on yksi huonoiten palkatuista aloista verrattuna työn vaativuuteen. Kun palkka ja työolot kohenevat, niin varmasti löytyy osaavaa ja sitoutumishaluista henkilöstöä. Vastaus ei voi olla pätevyysvaatimusten heikentäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen laki! Mutulla töitään tekevät puoskarit eivät ole lasten eikä perheiden etu. Itsestä tuntuisi ainakin pelottavalta joutua epäpätevän lastensuojelun sosiaalityöntekijän kynsiin. Ihmettelen suuresti, miksi kunnat valittavat, etteivät saa sosiaalityöntekijöitä, vaikka niitä valmistuu ympäri Suomea eri yliopistoista. Lääkäripulaa helpotetaan palkkaa nostamalla, miksi sosiaalityöntekijöille maksetaan niin pientä palkkaa, että pätevät YTM:t hakeutuvat muihin tehtäviin. Lastensuojelu ja muukin viranomaisvastuullinen sosiaalityö on rankkaa työtä henkisesti. Siitä kuuluu maksaa oikea palkka, niin loppuu kuntien valittama sossupula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakimuutoksella tavoiteltanee, että sosiaalityöntekijän sijainenkin hallitsee kohtuullisesti sosiaalityöntekijän taidot. Sosiaalityöntekijän koulutuksen järkeistäminen järkeistää luonnollisesti sijaisenkin koulutuksen, mutta sijaisena voi työskennellä jo ennen valmistumistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämän hallituksen pitänyt löyhentää tutkintovaatimuksia erilaisiin työtehtäviin? Ja rekisteröinti kuulostaa siltä, että byrokratiaa ollaan taas kasvattamassa. Terveisiä vaan SSS-luolaan, tämän artikkelin mukainen on todellisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päteviä ja kokeneita sosiaalityöntekijöitä löytyy vaativiin sosiaalialan tehtäviin jos vain kuntatyönantajat huolehtisivat työolosuhteet ja palkat työn vaativuutta vastaavalle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiukan kyllä on asiaa tarkennettava Riitta Arkon sanomaa siis, hän tarkoittanee sosionomi(AMK)- tutkinnon omaavia henkilöitä puhuessaan sosionomeista, käsittääksen yliopistosta aikanaan valmistuneet sosionomit ovat siirtymäsäännöksen mukaisesti edelleen päteviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä tekijöitä löytyy - iso osa pätevistä on muissa hommissa, kun ala vaativa ja palkka työn vastuuseen nähden matala. Työantajan tulee sitten houkutella palkalla ja muilla eduilla - niin kuin lääkäreitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma lukunsa on sukupuolikysymys: lastensuojelu ja yleensä sosiaalisektori kärsii uskottavuuspulasta. Perheen edetessä palveluissa isät ja pojat saattavat kohdata vuosia pelkästään naistyöntekijöitä. Miesasiakas saa helposti vaikutelman että koko ajan naiset ovat äidin puolella vaikka niin ei olisikaan ja alkaa jättäytyä pois palavereista. Sitten tehdään johtopäätös ettei isää kiinnosta perheen asiat. Koulutusta lisää ja nimenomaan sukupuolisensitiivistä koulutusta. Yritysten hallituksiin halutaan naiskiintiö. Vastaavasti loogista olisi että lastensuojeluun tulisi mieskiintiö. Kertoo paljon ajan hengestä ettei miesnäkökulma nouse esiin mediassa. Naisnäkökulma huomioidaan heti jos siihen on pienikin syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat voisi alkaa tehdä näitä töitä jos suomalaisille ei kelpaa? Kovasti meille on kerrottu että sieltä löytyy valmiita ammattilaisia pelastamaan meidät hädästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

edes yksi väärin perustein tehty huostaanotto jäisi tekemättä. Niitä on viime vuosina muutamat sosiaalityöntekijät urakoineet liian kanssa kun eroperheissä isät ovat ryhtyneet vaatimaan "oikeuksiaan".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa "meillä on unelma" sateenkaariporukka pidettyä miehet kurissa. Onneksi muutamassa vuodessa lait tulevat muuttumaan ja naiset palaavat takaisin keittiöön...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niiltä vähemmin koulutetuilta sijaisilta löytyy enempi empatiaa jota monet lapset juuri tarvitsevat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ne kyllä osaavat aina yllättyä täysin odotettavissa olevista seurauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaaliihmiset lisää kolutusta on niin pallohukkasta porukkaa, että! Ala on vaikea mutta kyse ihmisistä! Tällä alalla valtaa liikaa! Ihmisiä kuolee loppu elääkseen! Ruumiit ovat eläviä! Lapsien oikeudet täysin olemattomat! Sosiaalinen surma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalityön kentällä vallitsevat ongelmat ratkeaisivat sillä, että sosionomien kouluttaminen lakkautettaisiin ja koulutettaisiin vastaavasti lisää sosiaalityöntekijöitä. Ala ja työn laatu on kärsinyt valtavasti sen jälkeen, kun sosionomikoulutus aloitettiin. Uusi kelpoisuuslaki on vain pieni askel oikeaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haista läjä. Kyllä on olemassa niin hyviä sosionomeja että monet ns pätevät sossut jäävät jalkoihin. Ei se koulutus takaa osaamista ja ennen kaikkea IHMISTEN KOHTAAMISTA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä.Todella usein olen törmännyt siihen että sosionomit ovat paljon pätevämpiä työntekijöinä kuin kirjanoppineet sosiaalityöntekijät..omalle kohdalle ainakin sattunut monta erittäin taitavaa "epäpätevää"sossua joilla koulutuksena sosionomi.Ei niitä elämäntaitoja kirjasta voi oppia vaan käytännön elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image