Kotimaa

Mainos

Ky­se­ly­tun­nil­la kummallinen välikohtaus: eduskunnan puhemies selvensi itse kysymystä kan­san­edus­ta­jal­le

Kotimaa 15.3.2018 1:21 | Päivitetty 15.3.2018 17:31
STT

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla nähtiin torstaina erikoinen välikohtaus, kun keskustelua johtanut eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) alkoi itse selventää kysymystä kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä suuressa salissa.

Kansanedustajien kysymyksiin vastaavat tavallisesti hallituksen ministerit, mutta sopeutumiseläkeasia on eduskunnan omissa näpeissä.

- Koska tämä (asia) ei varsinaisesti ole hallituksen käsissä, vaan se on meidän kaikkien (kansanedustajien) käsissä, niin se olisi itse asiassa minä, joka siihen vastaan. Mutta koska minulla ei ole sitä mahdollisuutta, haluaako joku ministereistä vastata? Risikko pohdiskeli puhemiehen paikalta.

Risikko totesi keskustelun mittaan, että aihepiiristä vastaava ministeri ei ole paikalla. Perussuomalaisten Rami Lehdon kysymyksestä kopin ottanut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painotti, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeisiin liittyvät ratkaisut kuuluvat eduskunnalle.

- Hallitus luottaa siihen, että eduskunta tämän asian ratkaisee aikanaan, Sipilä sanoi kyselytunnilla.

Heti pääministerin vastauksen perään puhemies Risikko riensi itse täydentämään vastausta.

- Ja tämän kevään aikana se ratkaistaan. Tämä kysymys on loppuun käsitelty, Risikko päätti nuijaa kopauttaen.

Sopeutumiseläkettä kritisoitu voimakkaasti myös eduskunnan sisällä

Eduskunta keskustelee tänään kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitteessa esitetään kaikkien kansanedustajien siirtämistä sopeutumisrahan piiriin.

Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille enintään kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Sopeutumiseläkettä on kritisoitu voimakkaasti myös eduskunnan sisällä. Esimerkiksi puhemies Paula Risikon (kok.) mielestä se ei nykymuodossaan ole tästä päivästä.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla.

Sopeutumiseläkkeeseen pohditaan eduskunnassa jo muutoksia. Virkamiehet valmistelevat parhaillaan vaihtoehtoisia malleja, joiden perkaamisen eduskuntaryhmien puheenjohtajat aloittavat näillä näkymin pääsiäisen jälkeen.

Sopeutumiseläkkeellä tai -rahalla oli työeläkevakuuttaja Kevan tietojen perusteella helmikuussa kaikkiaan 31 entistä kansanedustajaa tai europarlamentaarikkoa. Euroedustajat olivat järjestelmän piirissä vuoteen 2009.

Kovan luokan osaajat eivät ole löytäneet töitä

Tunnetuimpia etuuden saajista on kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, diplomi-insinööri ja hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti Marjo Matikainen-Kallström. Hänen asiantuntijapalveluitaan johtamisosaajana on saatavilla Pertec Consultingin kautta. Sopeutumisetuutta saavat myös entinen SDP:n kansanedustaja ja filosofian tohtori, historianopettaja Päivi Lipponen, entinen kokoomusministeri ja filosofian maisteri, konsulttitehtäviä tekevä Suvi Lindén ja SDP:n entinen kansanedustaja, kauppatieteiden kandidaatti ja entinen huippuyleisurheilija Arto Bryggare.

Myös varatuomari, entinen RKP:n ministeri, europarlamentaarikko ja kansanedustaja Astrid Thors nauttii etuutta samoin kuin lääkäriksi kouluttautunut ja yksityislääkärinä toimiva kokoomuksen Tuija Nurmi. Niin ikään SDP:n entinen kansanedustaja, filosofian maisteri, muutos- ja motivaatiovalmentaja Heli Paasio nauttii etuutta. Hän tarjoaa kotisivujensa perusteella erilaisia valmennuspalveluita sekä yrityksille että yksityisille.

Entiselle europarlamentaarikolle, kokoomuslaiselle ympäristöpolitiikasta väitelleelle tohtorille Eija-Riitta Korholalle maksetaan niin ikään etuutta. Hän kertoo kotisivuillaan keskittyvänsä viestintään, konsultointiin, kirjoittamiseen ja hallitustyöskentelyyn.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Eduskunta päättää omista eduista, tässä jos missään on aineksia korruption jatkumiseen. Kansanedustajille riittäisi normaali ansiosidonnainen päiväraha, mikäli olisi liiton tai kassan jäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille enintään kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.
Kohtuutonta veroeurojen tuhlausta sanoisin !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin ihmetellä kuinka sopeutumattomiksi jotkut muuttuvat oltuaan muutaman vuoden eduskunnassa. Ei enää mikään tavallinen kelpaa, vaan on jo sopeuduttu elämään veronmaksajien kustannuksella, vaikka olisi muita tulojakin pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista nähdä kuinka tässä käy. Oikeusoppineiden mukaan tämä sopeutumiseläke ei ole mitenkään verrattavissa normaaleihin eläkkeisiin. Joten se ei ole perustuslain vastaista sen muuttaminen. Toisekseen onha meidän lähes kaikkien eläkkeitä rukattu melkein jokaisen hallituksen aikana vaikka se perustulain vastaista. Tässä taitaan käydä niin että nämä entisten edustajien ns eläkkeet ovatkin jääneet jälkeen yleisestä ansiotasosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KANSALAISPALKKA

Sopeutuseläke sopii hyvin uudeksi työttömyysturva- ja sairauspäivärahauudistukseksi. Poistuu kerralla "luukuilla" juoksu eli nykyisin sanottuna alustoilla kahlaaminen. Työnantaja ilmoittaa henkilön poistuneen asiantuntijatehtävistään tai lääkäri lähettää todistuksen potilaan potevan tyrvääntautia sekä senioreille oma eläkekortti, jolla saa vapaasti tanhuta päivätansseissa. Eduskunnassa on ollut hyvä malli ja sitä ei ole lanseerattu eteenpäin. Mitä siellä oikeen touhutaan.

Eduskunnan sopeutuseläkkeeseen kohdistuva kansalaispopulismi tuntuu huvittavalta, kun oikeitakin ongelmia olisi.
Markinaalinen ryhmä saa jotain etuutta. Kysymys kuuluukin, pysytäänkö me sopimuksissa vai onko yleissitovuuskaan oikeudenmukaista ja mitkä sovitut asiat ovat tätä päivää.

Tässä päivässä toivoisin kunnioitusta sovittua kohtaan, se luo uskottavuutta ja luo turvaa tulevaisuuteenkin.
Lainlaatija voi olla kapitalisti tai sosialisti mutta ei populisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska homma. Suomen ainut työpaikka, jossa päätetään omista työehdoista. Nyt olisi sipilän hyvä tehdä leikkauksia, mitä tosin epäilen kun se sattuu omaan nilkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On väärin että tietyille maksetaan tuhansia euroja verottomana "tyhjästä" ?? ja silti ollaan suuripalkkaisessa työssä. Miksi kansalaisille ei makseta sopeutumiseläkettä kun joutuu työttömäksi tai eläkkeelle! kansalaisellakin on oikeus saada Ko. eläkettä jos poliitikoilta ei poisteta kyseistä eläkettä ja vieläpä verottomana, on se niin väärin kansalaisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

6
Ikitie ja Tuntematon sotilas kahmivat Jusseja – yleisö-Jussin hakenut Aku Louhimies liikuttui anteeksipyyntöjä esittäessään
3
Liminkalainen Onni Wiljami Kinnunen menestyi Fotofinlandiassa – kilpailun uusiutuminen herätti keskustelua kuvankäsittelystä
2
Keskustan hallituskumppanit edelleen nihkeitä sähköpyörätuelle, vaikka tukimalli muuttuisikin
2
Aseella kehuskellut reppumies aiheutti mittavan poliisioperaation – raskaasti aseistautuneet poliisit valtasivat Raksilan
2
Jussi-gaalassa kannanottona valkoinen nauha – palkintoehdokas Tommi Korpela: Louhimiehen tapaus tuli puskista
1
Syyttäjä: Kittilä-päättäjät uhkailivat ja painostivat kunnanjohtajaa ja terrorisoivat tämän työtä – lopulta irtisanoivat laittomasti
1
Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen
Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

Kun puhutaan eläkkeistä ja 8eläkeläisistä, niin on aika mautonta väittää, että silloin puhutaan köyhyydestä ja köyhistä.... Lue lisää...
Nurinperin

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.3.

Naapurit

24.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image