Kotimaa

Mainos

Kyösti Kallion sanat ravistelivat kansaa

Kyösti Kallion herättelevien sanojen äärelle palataan tänään. Kuvassa Kalervo Kallion isästään veistämä muotokuva, joka on Nivalassa Kyösti ja Kalervo Kallion museossa. KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 4.5.2008 0:00
Heikki Uusitalo
Suomi oli jakaantunut kahtia. Eri leirit, punaiset ja valkoiset, olivat ottaneet aseellisesti yhteen. Elettiin vuotta 1918. Kansalaissota oli vaatinut yli 36 000 ihmisen hengen. Ne menivät taisteluissa, teloituksissa, vankileireillä.

Vasta itsenäistynyt Suomi-neito tanssi oman elämänsä ensiaskeleet mollisävelmään. Joulukuussa vuonna 1917 saatiin itsenäisyys. Tammikuussa 1918 jo sodittiin.

Raakuuksien ja poliittisen terrorin runtelema kansakunta kaipasi eheytymistä - kaipaa kai vieläkin.

Jostain eheytymisen oli lähdettävä. Kun historian aikajanalle pystytetään merkkipaaluja, voi yhden eheytymisen merkkipaalun iskeä Nivalaan. Päivämääräksi tolppaan sopii kaivertaa 5.5. ja vuodeksi 1918.

Tuolloin nivalalainen senaattori Kyösti Kallio puhui Nivalan kirkossa. Kansalaissodan päättymistunnelmissa hän hämmensi kuulijakuntaa.

"Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä", Kallio puhui täydelle kirkolle.

Kirkkoväki ei ollut odottanut näin sovittelevaa sävyä mieheltä, joka oli juuri palannut kotiin piileskeltyään Helsingissä henkensä puolesta.Ensimmäinen sovintopuhe


Kallion puheesta on kulunut 90 vuotta. Puhe itsessään ei saanut suurta huomiota aikansa lehdissä - esimerkiksi Kaleva ei kertonut siitä mitään - mutta puheen pohjalta alkoi keskustelu sovinnosta.

"Puheella oli huomattava merkitys siksi, että Kallio oli ensimmäinen valkoisen puolen ministeritason poliitikko, joka puhui julkisesti sovinnon puolesta", professori Kari Hokkanen sanoo. Hokkanen on kirjoittanut Kyösti Kallion elämäkerran.

Kallion sanat voisivat olla edelleen minkä tahansa isänmaallisen julistuksen pääsanoma. Omana aikanaan, sodan melskeiden runtelemalle kansalle osoitettuna, ne ravistelivat eivätkä saaneet aikaan varauksetonta vastakaikua.

"Voidaan sanoa, että se oli poikkeuksellinen ja rohkea veto, sillä myöskin kuulijakunta suhtautui siihen melkoisen hämmentyneesti", Hokkanen toteaa.

Tänään sunnuntaina Kallion sanat saavat vastakaikua ja ansaitsemansa huomion, myös lehdissä.

Nivalassa pidettävään Tasavallan eheytymisen juhlaan Kallion sanojen äärelle saapuvat esimerkiksi entiset pääministerit Paavo Lipponen (sd.) ja Esko Aho (kesk.).Hallitusmuoto ja sovinto kiistakapuloina


Kallion sanat voi nähdä osana yleistä keskustelua, jossa yhteen nivoutuivat hallitusmuototaistelu monarkian ja tasavallan välillä sekä kansalaissodan jälkeinen sovinto.

"Monarkistit edustivat systemaattisesti jyrkkää linjaa, jonka kannalla oli hyvin selvästi Mannerheim ja senaatin oikeistolainen puoli. He olivat sitä mieltä, että on rakennettava järjestelmä, joka estää tapahtuneen uusiutumisen siten, etteivät punaiset uskalla enää yrittää. Tasavaltalainen puoli oli sitä mieltä, että on luotava järjestelmä, joka vie motivaation uusiutumiselta", Hokkanen näkee.

Miten Kallion julistama sanoma on muuttunut teoiksi? Onko syntynyt maa, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia? Edelleen jatkuvasta keskustelusta päätellen eheytyminen on yhä kesken.

"Vanha osapuolijako elää vielä yllättävästikin joissakin piireissä", Kari Hokkanen valittelee.

Tasavallan eheytymisen juhla tänään Nivalassa alkaen jumalanpalveluksella kello 10 ja jatkuen Kyösti Kallion koululla kello 13. Juhlapuhujina entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Esko Aho. Historiaa valottaa professori Kari Hokkanen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

25
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
9
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
6
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
3
Aggressiivisuuden väheneminen on kutistanut ihmisaivoja – ihminen on alkanut muistuttaa kasvoiltaan simpanssin poikasta
3
Lännen Median kysely: Jyrki Katainen onnistunut kiitettävästi EU-komissaarina, suomalaismeppien antama arvosana 9-
2
Kullan kiiltoa – Iivo Niskanen lähtee lauantaina 50 kilometrin hiihtoon yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista
2
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Koska Juha Sipilä on tehnyt noin valtavan paljon Suomen työttömien hyväksi - hän on suorastaan antanut kaikkensa - on me... Lue lisää...
Kansalta kaunis kiit...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image