Kotimaa

Kylmä rintama työntää helteet pois – Pohjois-Pohjanmaalla jäädään alle 20 asteen

Helteet väistyvät ainakin hetkeksi, mutta varsinaisen kylmää ei silti ole tulossa. Oulun seudulla mittari on torstaina 15-20 asteen välillä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 16.5.2018 21:04
STT

Suomen keskiviikon lämpöhuippu koettiin Porissa, missä elohopea kohosi rautatieaseman mittauspisteellä 29,2 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitos. Yli 28 asteen lämpötiloja koettiin keskiviikkona vain maan länsiosissa, mutta keski- ja itäosissakin päästiin 26–27 lämpöasteeseen.

Myös Lapissa mitattiin hellelukemat, Ivalon lentoaseman mittari näyttäessä 25,1 astetta. Helteestä ei kuitenkaan nautita Lapissa kauaa, sillä torstain vastaisena yönä saapuva kylmä rintama pudottaa lämpötilan laajalti 7–13 asteeseen.

Kylmempi rintama saavuttaa Pohjois-Pohjanmaan torstaina päivällä.

–  Pohjanmaan alue on sateeton ja varsin aurinkoinenkin, mutta pohjoisesta käyvän ilmavirtauksen vuoksi lämpötilat jäävät 15–20 asteen paikkeille, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Maan eteläosassa helteitä esiintyy monin paikoin vielä torstaina. Maan itäosassa tulee sade- ja ukkoskuuroja varsinkin iltapäivällä.

Sää viilenee myös etelässä perjantaina. Pohjoisesta maan keski- ja eteläosaan kulkeva kylmä rintama voi tuoda mukanaan myös kuurosateita perjantaiaamuna. Sää selkenee lännessä päivän mittaan, sateet jäävät lähinnä itäisimpään Suomeen.

Tulen käsittelyyn varovaisuutta

Lämpimien kelien kuivattama nurmi on "kuin ruutia", pelastuslaitos muistutti keskiviikkona. Varsinais-Suomessa Uudessakaupungissa nurmi roihahti liekkeihin, kun pellolla ajettiin henkilöautolla. Noin hehtaarin kokoinen alue ehti palaa ennen kuin pelastuslaitos sai tulen taltutettua. Palon aiheuttajaksi epäiltiin kuumaa pakoputkea.

Keski-Suomessa Uuraisilla pihamaalla tehdyt auton hitsaustyöt päättyivät henkilöauton, kahden piharakennuksen ja hehtaarin kokoisen nurmialueen palamiseen. Hitsauksesta syntynyt kipinä sytytti nurmen, ja palo levisi nopeasti.

Tulvatilanne Torniossa ja Kittilässä on rauhoittumaan päin. Tulvakeskuksen mukaan Torniossa vedenkorkeus ei enää nouse ja Kittilässä vedenpinta kääntyi keskiviikkona laskuun.

Ennusteiden mukaan Lapissa sateet ovat vähäisiä, joten tulvatilanteen odotetaan helpottuvan.

Katso paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei Oulussa ainakaan mitään hellettä ole ollut, meri on kai vielä jäässäkin. Palataan asiaan heinäkuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä +27 on jo helle..... meitä sydän ja hengitys potilaita ahisti melko reippaasti jo roskien vieminenkin...... onneksi sentäs yöt oli vilpoisia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palataan siis lähemmäs normaaleja lämpötiloja. Ihan hyvä. Ei kuluteta kaikkia kesän helteitä jo toukokuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii oikein mainiosti vähän viileämpikin ilma,on helpompi tehä isompia hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jippii!! Voi taas hengittää ja pääsee ulos ilman nitropurkkia, vettä kun vielä sataisi kunnolla niin lähtis siitepölyt koivuista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa tosi kylmä rintama.. viidestätoista kahteenkymmeneen astetta. Hui, mitenkähän niin kylmästä selvitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvää vastapainoa. Taisi viime vuonna tähän aikaan olla 10 astettakin tiukilla. Lunta tuli äitienpäivänä, ja koulujen päättäjäispäivänä ei ollut vielä hiirenkorviakaan näkyvissä. Nyt on kohta tuomi kukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image