Kotimaa

Kuusamolainen metsästäjä kysyi: Millä tavoin sudelta saa suojautua? Asia jää syyttäjän ja oi­keus­as­tei­den harkintaan

Susi on suojeltu laji. Arkistokuva. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 2.1.2018 14:01
Heikki Uusitalo

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden viime viikolla jänismetsällä. Susi kävi hänen koiransa kimppuun.

Metsästäjän kertoman mukaan hän ampui yhden varoituslaukauksen suden viereen, joka eläimen nopean liikahduksen vuoksi oli osunut siihen. Metsästäjä vaatii virallisia toimintaohjeita vastaaviin tilanteisiin.

Tarkkoja ohjeita ei vain tunnu olevan. Tämä johtuu siitä, että asiat ovat aina tapauskohtaisia, ja juridiset ratkaisut ovat lopulta syyttäjän ja oikeusasteiden harkinnassa.

– Kyseessä on EU-direktivien mukaan suojeltu laji, jonka hätyyttäminen ja tappaminen on kiellettyä ilman poikkeuslupaa, Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman toteaa.

Ekman jatkaa, että tukalassa tilanteessa kyseessä voi olla pakkotila, jossa oman hengen tai omaisuuden suojeleminen on sallittua jopa rangaistavin keinoin. Tämän asian harkitsevat kussakin tilanteessa tapauskohtaisesti syyttäjä ja oikeusasteet.

Lainsäädäntö nykyisellään on Ekmanin mukaan riittävä eikä siihen pidä mennä asettamaan kovin tiukkoja tai yksityiskohtaisia sanamuotoja.

– En osaa kuvitella, miten asia voitaisiin nykyistä tarkemmin määritellä.

Niinpä tukalissa tilanteissa harkintavastuu teosta jää ensin metsästäjälle. Mikäli hänen epäillään toimineen lainvastaisesti, asiassa suoritetaan esitutkinta, jonka jälkeen tapauksen harkitsee syyttäjä. Mikäli syyttäjä katsoo, että tapaus on syytä käsitellä oikeudessa, asia etenee ensin käräjäoikeuteen ja sen jälkeen mahdollisesti ylempiin oikeusasteisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Miksi joku etsii onnea ja autuutta siten, että riistää elämisen oikeuden luontokappaleelta? Miten siitä voi pysyvän onnen saada?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on niin huono ampuja että varotuslaukauskin osuu kohteeseen vahingossa, kannattasko jäädä kokonaan pois sieltä metältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on turha koiran kans mennä metsään kun lunta paljon. Meidänki porukassa hirvi teutaroi ķoiran kuoliaaksi.
Emme voineet hirveä ampua koska vain oli lupa vasalle jäljellä.
Koira joskus kuolee hirven jalkoihin eikä silloinķaan kaikkia hirviä lahdata. Naapurialueilla meni myös koira.
On susiakin liikkunut vieressä mutta ne pitää ajaa taivaalle räiskimällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää "susi kuuluu luontoon" olikin täysin uusi argumentti susikeskustelussa. Tämänhän suden kannan rajoittamisen puolustajat ovat kieltäneet...eiku..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susilta voi suojautua pysyttelemällä kehä-kolmosen sisäpuolella, kuten suurin osa susien suojelijoista tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se varoituslaukaus ammuta aina ILMAAN??? susi on uhanalainen ja suojeltu laji, ja kohtelu pitää olla sen mukaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruudinkeksijät voisivat kehitellä tehokkaita suden karkotepanoksia, suolaa, pippuria ja muita mausteita sudelle. Ehkä tulisella chili panoksella susi hikoilisi vähän aikaa että kannattaako koiraa syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää pystyä puollustamaan omaa koiraa jos kerta on jo koiraa puraissut susi niin kyllä vaihtoehdot vähissä ,niin ei jää paljon vaihtoehtoja ?Kuka rupeaa soittamaan polisille siinä tilassa , ymmärrys hoi äly elä jätä . Kyllä useampi metsästäjä ampuu kohti eikä rupea ilmaan ampumaan saattaa ilmaan ampumisella ole mitään vaikutusta suden häätöön ja tappaa vielä koiran ,onko kukaan kokeillut että lähteekö susi karkuun jos on koiran kimpussa ja ampuu ilmaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisen metsästäjän aseenkäsittely todella huolimatonta. Suosittelen pikaisesti ampumaharjoituksia ettei muita vahinkolaukauksia satu. Pitäähän varoituslaukauskin ampua turvallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos koira viedään metsään suden syötiksi ja sitten uhanalaisen eläimen ampumista perustellaan koiraan kohdistuneella uhalla, lienee selvää ettei enää toimita yleisen oikeuskäsityksen mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5 § (13.6.2003/515)
Pakkotila
Rikoslaista löytyy toimintaohje ko tilanteeseen. Tässä annetaan henkilölle oikeus arvioida tilanne kannaltaan.
Pakkotilatekoa koskeva säännös.
"Muun kuin edellä 4 §:ssä tarkoitetun, oikeudellisesti suojattua etua uhkaavan välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen teko on pakkotilatekona sallittu, jos teko on kokonaisuutena arvioiden puolustettava, kun otetaan huomioon pelastettavan edun ja teolla aiheutetun vahingon ja haitan laatu ja suuruus, vaaran alkuperä sekä muut olosuhteet.

Jos oikeudellisesti suojatun edun pelastamiseksi tehtyä tekoa ei ole 1 momentin perusteella pidettävä sallittuna, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos tekijältä ei kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon pelastettavan edun tärkeys, tilanteen yllätyksellisyys ja pakottavuus sekä muut seikat."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä paras konsti on luopua metsästysharratuksesta ja olla kiinnostunut lempeämmistä harrastusmuodoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan halavatun halavattu kyllä on mennyt päättäjillä jauhot ja vellit sekasin, ennen sentää metsämiehet tiesivät mitä sudelle pitää tehä. Nykysin kun koittaa omaisuuttaan suojella saa syytteen, voihan kirveenvarsi ja pitkä. Nyky suomessa juopot sudet ja hanhet niitä kyllä paapotaan mutta kuka suojelee tai hulehtii ihmisistä . . . . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän pitää eu:sta huolimatta pystyä muuttamaan lakia sellaiseksi ettei sitä tarvi normaalissa elämässä rikkoa.
Susikanta pitää pysyä muutamassa kymmenessä. Jos enemmistö alueen asukkaista haluaa runsaamman susikannan.
Esimerkiksi Helsingin alueelle aidataan alue johon laitetaan vaikka päällekkäin susia. Tätä haluavat pitäköön huolen ettei muut joudu siitä kärsimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjällä on aikaa ratkaisun tekemiseen muutama sekunti. Useimmiten vielä haastavissa paikoissa ja olosuhteissa. Siinä on silloin toimittava lähes vaistonvaraisesti. Oikeusoppineet sitten harkitsevat tehtyä ratkaisua kuukausikaupalla. Kannattaa laittaa susi hengiltä ja monttuun varmuuden vuoksi, ettei tule itselle seuraamuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä tätä asiaa junkataan ja jankataan .EU on tehnyt sudesta koskemattoman ainakin tämän lausekkeen mukaan "kyseessä on EU-direktivien mukaan suojeltu laji ,jonka hätyyttäminen ja tappaminen on kielletty ilman poikkeuslupaa".
Sallikaa minun ihmetellä teidän kaikkien kanssa sitä ,että kuinka minä sen poikkeusluvan kerkeän saada siinä vaiheessa kun susi on jo koirani tai itseni kimpussa .
Tämän asian kanssa on todellisuudessa niin ettei meillä ole päätäntä valtaa tämän asian suhteen niin kuin ei monen muunkaan asian kanssa .Eihän asioiden pitänyt mennä tälle tolalle silloin kun EU:n liityttin ,ainakin joka tuutti toitotti siihen tapaan siihen aikaan sievistelevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

99
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
90
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
43
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
24
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
22
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

318 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image