Kotimaa

Ku­ri­tus­vä­ki­val­ta on piiloteltu rikos

Tukistaminen on yleisin kuritusväkivallan muoto. Lisäksi lasta saatetaan läimäyttää, nipistää ja piiskata. KUVA: Juhani Eskola
Kotimaa 7.4.2012 8:04
Juhani Eskola

Lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta on rikoslain mukaan pahoinpitelyä. Yleensä lapsiin kohdistuva väkivalta on tukistamista, näpsäyttämistä, lyömistä kasvoihin tai sormille.

Vaikka naiset vastustavat kuritusväkivaltaa miehiä hanakammin, tekojen tasolla he käyttävät väkivaltaa useammin kuin miehet.

”Tilastojen tulos selittyy varmasti sillä, että naiset ovat miehiä enemmän mukana lapsen arjessa. Lasten kanssa tulee kuitenkin noudattaa väkivallan suhteen nollatoleranssia”, Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro toteaa.

Suomen laissa on asetettu tavoite, jossa lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärrystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti.

Tästä huolimatta lähes puolet suomalaisista tukistaa lasta ainakin joskus, 30 prosenttia näpäyttää sormille ja seitsemän prosenttia piiskaa.

”Suomessa on kaksijakoinen tilanne. Aikuiset ymmärtävät, että jos vedän kapakassa toista tuopilla päähän, niin oikeuteenhan siitä joutuu. Rakkauden nimissä sen sijaan voidaan vähän kurittaa ajatellen, että enhän minä pahalla vaan hyvällä.”

Lue lisää 07.04.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Melkoinen vertaus rinnastaa kapakassa tuopilla päähän lyönti läpsäytykseen tai tukkapöllyyn. Ei mitään suhteellisuuden tajua näissä asioissa: joko pätkitään remmillä pitkin selkää tai sitten ei saa koskea pikkusormellakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se älähtää, johon kolahtaa, Kyllä näistä teksteistä näkyy tuo järetön puolustus tukkapöllyä kohtaan niiltä jotka sitä käyttää.
Teen työtä lasten ja nuorten parissa ja valitettavasti kotoa opittu väkivallan käyttö näkyy esimerkiksi koulussa. Kaverin "kimppuun" käydään helposti, ja hermon mennessä pukataan tai möksäytetään kaveria, Ei voi yleistää, mutta aika isossa osassa agressiivisesti käyttäytyviä lapsia "syy" löytyy kotoa annetavasta mallista. On se vaan jännä miten joidenkin lapset ei usko muuten ku siten että repästään vähän tukasta ja taas toisten lasten kanssa sitä ei tarvitse edes harkita, vaikka eiköhän ne oikut ole ihan samat kaikilla 2 vuotiailla. Olen nähnyt vierestä, kuinka isoveli käyttää pikkusiskoonsa tukistamista, jos pikkusisko ei hänen mielestä ole "kunnolla". Ja mistähän malli imetty? Kyllä reilusti saisi napsautella sakkoja näille jotka voimalla kasvattaa. Säälittävää. Sama koskee eläimiin kohdistuvaa ruummillista kasvatusta . niskasta kiinni ja kenttään ku ei tottele. Se on eläinsuojelulain mukaan rikos - eläimellekään ei saa aiheuttaa turhaa kärsimystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten miesten väkivaltainen käyttäytyminen on varmasti tämän vapaan kasvatuksen tulosta, kun ei näitä miehiä ole koskaan kohdeltu väkivaltaisesti, eivät he myöskään tiedä miltä esim. lyönti nyrkillä päähän tuntuu heidän kohteeksi joutuneelta uhrilta. Ja poliisi vaatii todistajan, ei muuten käsittele rikosjuttuasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävä lastenpieksijän puolustuspuheenvuoro! Eiköhän se väkivallan käyttö ole opittu jostain; jos ei kaveri muuten tottele niin lyödään... Ja tarkoitatko, että lasta pitäisi lyödä nyrkillä niin lujaa että tietää miltä tuntuu? OKSETTAVAA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittäviä, olette, lastenpieksäjät! Kehtaatte väittää, että fyysisistä kuritusta välttävät eivät rakasta lapsiaan.
Fyysinen koskemattomuus EI tarkoita ns. vapaata kasvatusta vaan rajat osaa fiksu aikuinen asettaa ilman väkivaltaakin... Ja mitä tulee tuohon vapaan kasvatuksen tulokseen, niin pieksämällä pelkämään oppinut on yhtä vaarallinen aikuisena kuin ilman rajoja elänytkin.
Lapsen silmistä näkee jo pienenä kuinka hän luottaa aikuiseen ja sen luottamuksen kariseminen alkaa jo yhdestä lyönnistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten kaikenlainen kuritus ja nuhtelu täytyy kieltää lailla! Lasten täytyy saada tehdä mitä he haluavat, hehän ovat vain kerran lapsia ja saattavat saada elinikäisiä traumoja kurituksista ja nuhteluista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen vanhempi joka ei ilman väkivaltaa (selkäsaunoja, vitsaa, luunappeja, läimäyksiä, tukistuksia, kiinnikäymisiä, jatkuvaa naljailua ja muuta henkistä alistamista jne.) saa lastaan kasvatetuksi kunnon ihmiseksi ei ansaitsisi tulla vanhemmaksi lainkaan. Koska siinä tapauksessa tällä vanhemmalla ei joko älliä, viisautta tai kärsivällisyyttä ole riittävästi. Se, että johtuuko tällaisen vanhemman väkivaltainen käyttäytyminen omista huonoista lapsuudenkokemuksista, huonoista ympäristön malleista aikuisiässä, tai vain liian nuoresta iästä, ei ole mikään riittävä syy käydä käsiksi lapseen - ne ovat pahimmillaan vain tekosyitä.

Kuri kasvatuksessa ja rajojen asettaminen on aivan jotain muuta kuin täällä kammottavan monien kaipaamat pienet turpakäräjät. Väkivaltaisten kokemuksien siirtäminen jälkipolville ei tee mitään muuta kuin lisää väkivaltaa. Enpä kyllä vapaata kasvatustakaan kannata, mutta veikkaisin että nämä kaksi ääripäätä - sekä täysin rajoitta kasvaneet että suurelta osin väkivaltaisesti rajat saaneet - ovat juuri niitä jotka saavat yhteiskunnassa eniten pahaa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti lapsen kuuloa parantaa pieni tukka pölly . Täysin hyväsyttävää kasvattamista eikä sitä voi rinnastaa pahoin pitelyyn . Pahoin pitelyn kieltäminen on aivan oikein . Pientä kasvatusta lapsena niin on isompana osaa tavat . Paapomalla ei tule kuin näitä avohoidokkeja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselen juuri nukkumalähiön asunnon ikkunasta lankalauantain liikennettä tiellä, jossa on 30 km/h:n nopeusrajoitus. Nuoriso, joka on vauvasta saakka saanut tehdä mitä haluaa, eikä heitä ole kielletty, eikä rankaistu mitenkään, ajelee ainakin kaheksaakymppiä. Kamala poppikoneiden jytke paukkuu niin, että ikkunat helisevät. Tässä on yksi seuraus vapaasta kasvatuksesta. Jos joku vanhus menisi heille valittamaan häiriöstä, hän luultavasti saisi turpiinsa ja tulisi ryöstetyksi. Selkäsaunan puute on saanut tällaisen ilmiön aikaan. Tuollaiset häiriköt eivät ole edes ihmisiä, vaan täysiä raivotautisia elukoita, jotka joutas viedä "uudelleenkoulutusleirille" muutamaksi vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisilla on: käsiraudat, pamppu, pippurisumutetta, sähkölamautin, pistooli, haulikko ja tarvittaessa myös rynnäkkökivääri ja tarkka-ammunta kivääri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erotettaisiin nyt edes kuritusväkivalta ja kasvatuskuritus toisistaan, sitten olisi ehkä parempi lähtökohta keskustella asiasta. Tuo kuritusväkivalta on mielestäni vanhemmista lähtöisin kun he purkavat omaa oloaan lapsiin. Sitä vastoin kasvatuskuritus on hyvin tapahtumakeskeistä toimintaa, jossa lapsi saa heti palautteen toiminnastaan joko nuhteluna tai jopa läimäyksinä tai tukistuksina jotka kyllä sitten kun lapsi on ymmärtänyt tilanteen ja hyväksyy sen, voi hyvitellä.

Tästä artikkelista on jäänyt sitten kokonaan pois henkinen kuritus ja mikä on siinä suotavaa. Tämä alentaminen, hyljeksiminen tai pahimmillaan pitkäksi aikaa sulkeminen lukkojen taakse, on juuri sitä, mistä tulisi keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla oli kahdeksan sisarusta. Isä ja äiti eivät koskaan käyttäneet väkivaltaa kasvattaakseen meitä. Kaikista meistä tuli aivan kunnon kansalaisia. Oltiin vähävaraisia, mutta onnellisia. Omia lapsiani en ole lyönyt, ajatuskin oksettaa. Ei lapselle rajojen asettaminen mitään kuritusta tarvitse, puolitoista vuotiaan kirkuvan lapsen voi kantaa kainalossa ulos kaupasta, mopollaan naapureita häiriköivältä murkulta voi ottaa virta-avaimen "kuivumaan" jne. Eivät lapset koko ajan ole hankalia, jos vanhemmat elävät heidän kanssaan normaalia arkea, syödään yhdessä, nukutaan yöllä, päivällä kouluun, viionloppuna ei ryypätä ja viedä lapsia johonkin pois jaloista. Vanhemmilta( joiltakin) on aikuisuus hukassa, pitää vain mennä ja mesota kuin teininä. Laiskuutta se on jos tarvitsee lasta hakata kasvattaakseen. Millään sellaista ei voi puolustella- ei edes sillä, että on itseä kuritettu lapsena. Tuloshan on silloin näkyvissä; eipä hyvä tullut kun edelleen on väkivalta kuvioissa. Sellainen vanhempi, joka piiskaa lastaan, pitäisi piiskata julkisesti torilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, ettei kurita lastaan fyysisesti, ei tarkoita, etteikö lapsella olisi rajoja. Minua kohtaan on osoitettu lapsena sellaisia kurinpitotoimenpiteitä kuin tukistamista, luunappeja ja lyömisellä uhkaamista (siis vanhempi on nostanut kätensä lyödäkseen, mutta pysäyttänyt sen), enkä koe niitä hyvänä kasvatuskeinona. Viimeisenä keinona ja hätätilanteessa niitä voisi käyttää, mutta varsinkin/ainakin lyömisellä uhkaaminen on kasvattanut enemmän pelkoa kuin luonnetta. Tiedän ihmisen, jota on lyöty lapsena/nuorena ja tämä on aiheuttanut lähinnä vihaa ja katkeruutta lyövää vanhempaa kohtaan.
Rajat on rakkautta, se on totta, mutta siihen ei tarvita suoraa väkivaltaa, ei henkistä eikä fyysistä. Supernanny-tv-ohjelman Jo Frostin metodeista kannattaa ottaa oppia, jos ei keksi muuten vaihtoehtoa fyysiselle kurittamiselle. Aikuisen täytyy olla se järkevä, rauhallinen osapuoli (tiedän, ei ole aina helppoa), ei arvamaaton ja uhkaava. En hyväksy sitä, että lapsi saa aina mitä tahtoo, tällainen paapominen on enemmän vahinkoksi kuin hyödyksi, mutta rajat ei tarkoita samaa kuin lyöminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, ettei kurita lastaan fyysisesti, ei tarkoita, etteikö lapsella olisi rajoja. Minua kohtaan on osoitettu lapsena sellaisia kurinpitotoimenpiteitä kuin tukistamista, luunappeja ja lyömisellä uhkaamista (siis vanhempi on nostanut kätensä lyödäkseen, mutta pysäyttänyt sen), enkä koe niitä hyvänä kasvatuskeinona. Viimeisenä keinona ja hätätilanteessa niitä voisi käyttää, mutta varsinkin/ainakin lyömisellä uhkaaminen on kasvattanut enemmän pelkoa kuin luonnetta. Tiedän ihmisen, jota on lyöty lapsena/nuorena ja tämä on aiheuttanut lähinnä vihaa ja katkeruutta lyövää vanhempaa kohtaan.
Rajat on rakkautta, se on totta, mutta siihen ei tarvita suoraa väkivaltaa, ei henkistä eikä fyysistä. Supernanny-tv-ohjelman Jo Frostin metodeista kannattaa ottaa oppia, jos ei keksi muuten vaihtoehtoa fyysiselle kurittamiselle. Aikuisen täytyy olla se järkevä, rauhallinen osapuoli (tiedän, ei ole aina helppoa), ei arvamaaton ja uhkaava. En hyväksy sitä, että lapsi saa aina mitä tahtoo, tällainen paapominen on enemmän vahinkoksi kuin hyödyksi, mutta rajat ei tarkoita samaa kuin lyöminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylä-asteaikoina koulussani vapaan kasvatuksen saaneet tytöt olivat "helppoja" ja kaikkien yleisesti käyttämiä ritsoja viikonloppuisin. Nykyään nämä samat naiset ovat yh-ihmisiä ja jakavat tavaraansa baareissa..ikävä totuus. Käytin noita tyttöjä hyväkseni teininä ja sain vapaan kasvatuksen itsekin, mutta järki tuli päähän parikymppisenä puolisoni löydyttyä. Olen fyysisen kurinpidon kannalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka vitsaa säästää, hän vihaa lastaan. Tervemielistä lasta, jolle kotona on riittävästi elämää varten eväitä annettu, ei tarvitse ruumiillisesti kurittaa. Tuloset näiden eväiden puuttumisesta ovat nähtävillä joka päivä kaikkiall. Vanhempien oma esimerkki on suurin ja tärkein lasten kasvatuskeino! Voi sanoa melkein yleistäen, että jos lapsi on normaali älynlahjoiltaan ja hän saa kotoaan oikeat ohjeet ja esimerkit elämäänsä varten, hänestä tulee suurella todennäköisyydellä mallikelpoinen kansalainen yhteiskuntaan. Ei, kyllä niin on, että vanhempien pitää ensimmäisenä astella peilin eteen ja rehellisesti katsoa, mitä sieltä näkyy.
REHELLISYYTEEN on lapsia ennen kaikkea ohjattava ja se oppi kyllä tulee lapsen kotoa tai ainakin pitäisi tulla. Rehellisyys maan perii. Lasten tulee kunnioittaa vanhempiaan ja vanhempien pitäsi olla tämän kunnioituksen arvoinen ja mitainen.
Missään nimessä ei riitä lapsen kasvatusmenetelmäksi sellainen asia, että sanotaan vaikkapa näin lapselle, että älä tee kuten minä teen, vaan tee niin kuin neuvon sinua tekemään. Ei lapsi ymmärrä tämmöisiä asioita, joten ihan varmasti vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa käytöksestä, ei tärkeintä kasvatusvastuuta voi mitenkään "yhteiskunnalle" sälyttää, aamen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mullekin olis pitänyt olla aikoinaan kotona tiukempi linja, niin olisin varmaan pärjäänyt paremmin elämässäni. ei toki nytkään suurempaa valittamista ole. Jotenkin vaan tuntuu, että "piste iin päältä" jää saavuttamatta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image