Kotimaa

Kuolinpesät ruokkivat laittomia ase­mark­ki­noi­ta

Kotimaa 21.1.2013 3:42 | Päivitetty 21.1.2013 7:59
STT

Laittomilla markkinoilla olevien aseiden määrää ei tiedetä. Poliisihallituksen ylitarkastajan Reima Pensalan mukaan vuosittain varastetaan 500-1 000 asetta, joista kateisiin jää kolme neljäsosaa. Suurempi lähde ovat kuitenkin luultavasti kuolinpesät.

Asetietojärjestelmän mukaan epäselvyyksiä aseasioissa on noin 30 000 kuolinpesässä. Peräpohjolan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Esko Rasin mukaan kuolinpesistä katoaa aseita tahallisesti ja tahattomasti.

Usein aseet ovat oikeasti hävinneet, joskus jopa 50 vuotta sitten. Joskus pesän osakas haluaa aseen mutta uskoo, ettei saisi siihen lupaa. Hän pitää aseen, mutta ilmoittaa sen kadonneeksi.

Uusi ilmiö on aseen osien laiton tilaaminen ulkomailta. Pohjois-Karjalassa tuomittiin hiljattain kaksi miestä kymmenien pistoolien ja neljän konepistoolin ja rynnäkkökiväärin välittämisestä joko osina tai koottuna.

Vuosittain poliisi saa haltuunsa yli tuhat luvatonta asetta. Usein ne löytyvät muun rikostutkinnan yhteydessä taparikollisilta tai jengiläisiltä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Surkea homma että tästä tulee tulevaisuudessa oikeasti ongelma. Lupia varsinkin lyhyille aseille on mahdotonta saada. "Kadonneitten" aseitten määrä tulee tästä jyrkästi nousemaan ja osa niistä päätyy pimeille markkinoille. Tulee taas mieleen että saatiinko näillä aselakimuutoksilla enemmän haittaa kun hyötyä. Kyllähän tästä byrokratiasta saadaan tietenkin virkamiehille lisää töitä. Poliitikoilla on aina liian kova tahto tehdä jotain riippumatta siitä saadaanko tästä hyötyjä. Mitenhän nuorten mielenterveysongelmiin (jotka ovat ammuskelujen todellinen syy) on ammuskelujen jälkeen panostettu. Tuskin mitenkään kun siitähän tulee kuluja. Helpompaa tiukentaa aselakeja ja sanoa että mehän on tehty jotain..

Laittomien aseiden muodostamaan ongelmaan on todella vaikea puuttua. Olisi järkevämpää että aselait olisivat kohtuulliset ja aseet rekisterissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillisten perintöaseiden(sotilaskiväärit, 16-cal haulikot) hinta on jo niin alhainen ettei niihin kannata lupia hakea. Pyssy maksaa korkeintaan 100 EUR ja lupa 72 EUR. Pienoispistoolilupa on vähintään 2v prosessi - ei kannata. Taskuaseille on turha lupia yrittää hakea. Nykyään DEKO-aseiden hinta on kovempi kuin toimivien. Toki kuolinpesissä on arvokkaitakin aseita, mutta niiden kauppaaminen kestää kauan lupaprosessien hitauden takia.
Lakia tulisi muuttaa niin, ettei lupaa haeta joka aseelle erikseen, vaan aseenostokortilla olisi mahdollista ostaa kortissa määrättyjä aseita vapaasti, ilman rajoituksia. Kortin omistajahan on vastuullinen harrastaja eikä tässä ole ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oikein! Toki omistetut aseet menisivät poliisin rekisteriin, mutta jokaista ei tarvitsisi erikseen "tenttiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan toki. Järkevintä olisi että aseen myyjä lähettää ostetun aseen tiedot poliisille(tai täyttää suoraa rekisteriin). Tästä alkaisi 30 päivän määräaika, jolloin ase on näytettävä poliisille. Yksityisten välinen kauppa voitaisiin suorittaa poliisilaitoksella, jotta varmistuttaisiin aseen olemassaolosta ja rekisteritietojen ajantasaisuudesta.

Kuolinpesien aseseiden siirtoa helpottaisi myös jos rinnakkaisluvat voisi päivittää ilmoituksella varsinaiseksi luvaksi. Aseet kuitenkin siirtyvät yleensä isältä lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittomista aseista pitäisi aina antaa pari vuotta vankeutta kun sellainen tavataan jollain vekkulilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luvitus on niin kallista, että se lienee kuolinpesien osalta suurin syy siihen - että perintöaseita ei luviteta. Jos tarkoitus on saada kaikki aseet rekisteriin, niin kuin hyvä olisi - niin lainsäätäjän pitäisi lähteä siitä, että luvan hinta on 10 euroa per ase tai jopa ilmainen - ei nykyisen mukainen riistohinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hyvä, jos kuolinpesien laittomat aseet saisi viedä ilman sakkoja tms. poliisille muulloinkin kuin silloin, kun poliisit joskus sellaiset päivät järjestävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuolinpesien ja muutkin laittomat aseet ( + ammukset/ räjähteet) tulee lain mukaan luovuttaa poliisille. Kun henkilö oma-aloitteisesti tekee ilmoituksen luvattomasta aseesta, ei hänelle koidu mitään rangaistusseuraamuksia. Tietysti olettaen ettei henkilö itse ole käyttänyt mainittua asetta rikokseen ennen sen luovuttamista. Eikä todellakaan tarvitse odotella mitään erityisiä luovutuspäiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalle, laillisten pistoolien kauppa on käytännössä pysähtynyt 13.6.2011 voimaan tulleen Suomen ensimmäisen asekieltolain takia. Uusi aselaki saatiin voimaan ilman yhtä ainutta tosiasiaa vain Jokelan ja Kauhajoen uhrien ruumiiden päällä hyppimällä. Hyväntahtoiset hölmöt ja tyhmät poliitikot menivät asekieltomission propagandistien ansaan.

Kalle, uusi aselaki tappaa pistooliammunnan Suomesta ja kiväärienkin kohdalla on älyttömiä rajoituksia.

Suomen lainkuuliaisinta kansanosaa eli laillisten aseiden omistajia kyykytetätään ilman syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on niin sairas systeemi saada käsiaseelle lupa, että ei ole ihme jos niitä "katoaa". Olisi tuossakin joku järki, niin laittomat aseet vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletkohan trolli? :D
Jos ei saa lupaa aseeseen, on joko mielenvikainen, rikollinen tai vastaava. Ei sellaisille voi asetta antaa.
Tämä olisi vähän sama kuin lahjoitettaisiin varkaille tavaraa (viinaa, huumeita, aseita), ettei tarvitse varastaa.
Laki maassa olla pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseluvan saaminen on nykyään niin vaikeaa ettei ostajiakaan ole kuin vähän, ja hinnat sen mukaan alhaiset. Vaikkapa tavallisen 22-pistoolin myyminen on melko mahdotonta, ilmiö on sama kuin vanhojen yksipiippuisten metsästyshaulikoiden kanssa, niitä kertyy asekauppojen takahuoneisiin kun lupahinta nousi isommaksi kuin aseen arvo, pistoolin osalta syynä lupavaatimukset ja kahden vuoden prosessi. Perinnöksi saadusta aseesta ei olekaan mitään iloa, et saa myytyä, et saa lupaa, niin voi olla että vaari ennen koipien oikaisua laittaa aseen jollekin sopivalle henkilölle jemmaan odottelemaan parempia tai pahempia aikoja. Aselupa-asiat on tehty liian vaikeiksi ja nyt kärsitään lieveilmiöistä kun kansalainen ei saa oikeudentajunsa mukaista kohtelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä luvan aseeseen saa jos perustelut ja taustat on kunnossa. Monet perikunnalle jäävät aseeet ovat metsästysaseita ja nämä saa yleensä luville jos vain perikunnassa on metsästäjä. Taas kuvassa olevan tyyliset puoliautomaattiset pistoolit on sitten hankalampi saada luville jos ei ole ammuntaharrastusta ennestään. Monen vaarin piironginlaatikosta läytyy vieläkin taskupistooliksi luokiteltuja aseita (eivät ole olleet luvilla tähänkään asti) ja niille ei lupia irtoa juuri kenellekkään.
Aselakia on syystäkin tiukennettu ja käytännöt alkavat hiljalleen toimia. Kyllä ehdot aseen omistamiseen pitää olla samat sai sen siten perintönä tai osti kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännöt alkavat juurikin toimia niin, että aseita on laillisesti vaikea hankkia ja laittomat aseet lisääntyy. Eräälle ystävälle oli sanottu, että ei anneta hirvikiväärille luopaa, kun sinulla jo on tälläinen (vanha sotilaskivääri), eli sen pitää kestää loppuilkä vaikka piippu ois mutkilla! Ja käsiaseilla ampujan tarvitsee nykyään olla olympiatason harrastaja, jos meinaa luvan käsiaseelle saada. Tällä pidetään huoli että uusia harrastajia ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aselakien tiukennukseen ei ole ollut mitään perusteita.
Nykyinen lupakäytäntö on luokkaa mahdoton.
Tyypillistä virkamiesten ja päättäjien pelleilyä, kaukana käytännön elämästä. Vieraantunutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

124 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image