Kotimaa

Kommentti: Sinisten puoluekokous muistutti van­ha­ven­na­mo­lais­ten pe­rin­neyh­dis­tyk­sen henkiin herättämistä

Ulkoministeri Timo Soini vaihtoi kuulumisia SMP:n ajoilta tutun Rolf "Fred" Sormon kanssa. Sormo työskenteli aikoinaan SMP:n suunnittelupäällikkönä.
Kotimaa 16.12.2017 16:31 | Päivitetty 16.12.2017 16:36
Aki Taponen

Sinisen tulevaisuuden puoluekokouksessa Tampereella yritettiin puhaltaa toivon henkeä kannatukseltaan prosenttiliikkeen tasoa olevaan puolueeseen.

Kokousväessä oli paljon varttunutta väkeä. Tunnelmakin oli välillä vähän kuin Suomen maaseudun puolueen SMP:n perinneyhdistyksen tapaamisessa, kun valtiopäiväneuvos Raimo Vistbackakin saatiin paikalle.

SMP:n konkurssin jälkeen Vistbacka piti perussuomalaisten ainoana kansanedustajana kipinää yllä kahdeksan vuotta.

Realistisesti tulevaisuuteen suhtautuvat sinisten kansanedustajat tietävät, että vuoden 2019 eduskuntavaaleissa uuden puolueen pitää saada ainakin yksi kansanedustaja, tai muuten liekki sammuu.

Uudeltamaalta kansanedustajan paikka tai kaksikin voi olla mahdollisuuksien rajoissa, sikäli kun ministereistä Jussi Niinistö ja Sampo Terho olisivat siellä ehdolla. Vaalipiirin äänikynnys on matala.

Timo Soinia ehdokkaana tuskin nähdään, sillä hän siirtynee vaalikauden päätteeksi muihin tehtäviin johonkin hyväpalkkaiseen virkaan Lontooseen tai Brysseliin.

Soini on sanonut, että hän kyllä saisi puolueen kannatuksen nousuun, jos haluaisi. Vanha sotaratsu ei enää halua eikä jaksa. Neuvoja kuitenkin häneltä kysyttäessä piisaa.

Sinisten tulevaisuuden johtoon valitusta Sampo Terhosta ei ole Soinin veroiseksi karismaattiseksi johtajaksi, vaikka puoluekokouksessa hän antoikin viitteitä ärhäkkyydestä.

Ongelma on vain se, ettei sinisillä ole käytännössä juurikaan vipuvartta saada vaatimuksiaan läpi Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa. Puolentoista prosentin kannatuksella puolueen on turha uhata hallitusta kriisillä ja ennenaikaisilla eduskuntavaaleilla.

Puheenjohtaja Sampo Terhon sinisten saavutuksina kokousväelle luettelemat asiat olivat valtaosin niitä, jotka perussuomalaiset saivat hallitusohjelmaan silloin, kun puolueella oli 38 kansanedustajaa. Nyt Sinisillä on 19 kansanedustajaa ja viisi ministeriä, ja ministeripaikkojen säilyttäminen on tähän saakka näyttänyt sen ainoalta tavoitteelta.

Terholla onkin kova työ vakuuttaakseen ihmiset siitä, että hallituksessa jatkettiin muiden tavoitteiden kuin omien hillotolppien takia. Ex-ministeri Hanna Mäntylä (sin.) sai jo poliittisen virkanimityksen Euroopan neuvoston sihteeristöön.

Siniset yrittää määritellä itsensä muiden puolueiden vastavoimaksi, mutta sen on vaikea löytää markkinarakoa perussuomalaisten kevytversiona. Keskiluokan verokapina olisi sinänsä hyvä vaaliteema, elleivät keskiluokan äänistä kilpailisi muutkin puolueet.

Yleinen veikkaus on, että mitä lähemmäksi eduskuntavaalit tulevat, sitä enemmän sinisten kansanedustajat alkavat miettiä, olisivatko vaaliasetelmat paremmat jossakin toisessa puolueessa. Näin käy sitä todennäköisemmin, mitä matalampana puolueen kannatus pysyy.

Kokoomus ottaisi varmaan mielellään eduskuntavaaleissa listoilleen Jussi Niinistön ja Sampo Terhon, jos nämä sitä ehdottaisivat. Keskusta voisi olla tyytyväinen saadessaan ehdokkaikseen Itä- ja Pohjois-Suomen sinisten kansanedustajia.

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässä nyt vaan yritetään monin sanakääntein saada unohtumaan, että
perussuomalaisten äänestäjiä on petetty. Hallituksessa oli tärkeintä
säilyttää porvarivalta, joka toteutui ahneuden avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soini on osoittanut nyt hallituskauden aikana, ettei häntä ole kinnostanut äänestäjille annetut lupaukset lainkaan. Takinkääntö toisensa perään ja kaiken keskipisteessä on ollutb oman aseman ylläpito. Jatkoksi hän haluaa vielä hyväpalkkaisen viran ulkomailla ikäänkuin saatteluksi eläkkeelle. Mistähän ansioistaan hän olettaa, että sellaisen on järjestyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojatyöpaikkoja ei jaeta yhteiskunnan ja suomalaisten kannalta katsottuna tehdyistä ansioista vaan kumileimasimena toimimisesta ulkoisille voimille. Kun pitää piikin auki niin saa suojatyöpaikan hillotolpalla. Jos ei enää asetu ehdolle uusissa vaaleissa, niin äänestäjien pettäminen on sivuseikka. Siitä ja omasta suosiosta ei tarvitse enää välittää. Pääasia on oma paikka hillotolpalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhan sotaratsun neuvo : Älkää tehkö niinkuin minä teen, tehkää niinkuin minä opetan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolue johtoon valittiin vain ministereitä ja kansanedustajia. Miten tuo liike luulee olevansa kansan asialla. Eikö Soini sitten halua puolueen kannatus nousuun. Varmaan siksi että hänelle riittää, että saa pitää ministerin paikan mitä väliä muusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa yhtään kansanedustajaa ensi vaaleissa. Kansa ei vihaa ketään enempää kuin takinkääntäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei toimi noin. Silloin esim . Väyrysen Paavo olis kuopattu poliitikkona jo monta kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image