Kotimaa

Koko oppositio haluaisi kunnille oikeuden jatkaa sote-palvelujen tuottajina

Muun muassa Petteri Orpo (vas), Tiina Tuomela, Laura Huhtasaari, Anna-Maja Henriksson ja Antti Rinne valmistautuivat puolueiden puheenjohtajien paneeliin Kuntamarkkinoilla Helsingissä. KUVA: Aki Taponen
Kotimaa 13.9.2017 14:43
Aki Taponen

Hallitus ei aio suostua suurten kaupunkien toiveeseen saada jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista, kun sote-uudistus tulee voimaa vuonna 2020.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan perustuslakivaliokunta ei sitä edellyttänyt. Hän sanoi Kuntamarkkinoilla järjestetyssä puoluejohtajien paneelissa, että hallituksen pitää vain perustella paremmin, miksi kunnat eivät voi toimia tuottajina.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä perustuslakivaliokunta antoi kuitenkin selkeän signaalin siitä, että kunnallisen itsehallinnon rajoittamista pitää arvioida uudelleen.

Vehviläisen mukaan olisi perustuslain näkökulmasta vaikea rajata, mitkä kunnat saisivat oikeuden palvelujen tuottamiseen.

– Suurten kaupunkien oikeus myös heikentäisi maakuntia.

Paneeliin osallistuneet oppositiopuolueiden johtajat sen sijaan antaisivat kunnille oikeuden jatkaa palvelujen tuottajina ainakin, jos maakunta niin haluaa.

"Asiakas on kuningas"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiisti, että perustuslakivaliokunnan torjuma pakkoyhtiöittäminen olisi ollut kokoomuksesta lähtöisin. Se lähti virkamiesvalmistelusta.

– Kokoomuksen tavoite on valinnanvapaus.

Orpon mukaan palvelujen järjestäminen ja rahat pysyvät isäntinä toimivilla maakunnilla ja palvelujen tuottajat ovat renkejä.

– Asiakas on kuningas, joka käyttää valinnanvapautta.

Oppositiosta vaadittiin maakunnille myös verotusoikeutta. Sitä hallitus kyllä selvittää, mutta siitä ei tehdä päätöksiä nykyhallituksessa.

Kokoomus suhtautuu maakuntaveroon kielteisesti. Vehviläisen mukaan se voi toteutua tulevaisuudessa.

Maakuntia nippuun?

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mielestä ei voida puhua, että maakunnat ovat isäntiä, jos rahat ja ohjaus tulevat valtiolta ja itsehallintoa on vain menojen osalta.

– Maakuntia joudutaan panemaan nippuun. Niiden pudotuspeli alkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana, se tiedetään varmasti.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan maakunnat joutuvat karsimaan palveluja tai nostamaan asiakasmaksuja, jos riskit toteutuvat.

– Näin uudistus pahentaa ongelmia, joita sen pitäisi ratkaista.

Tarvitaanko tuplamiehitys?

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kehotti varautumaan siihen, että kustannukset tulevat uudistuksen takia kasvamaan satoja miljoonia euroja. Hän ihmetteli, tarvitaanko tuplamiehitys sen varalta, että yksityinen palvelujen tuottaja menee konkurssiin.

– Myös kuntien vastuulle jäävien kiinteistöjen ongelmat on ratkaistava. Kompensaatiota tarvitaan.

Ministeri Vehviläisen mukaan uudistuksen aikataulussa ei ole särkymisvaraa. Valinnanvapauspykälät valmistuvat ensi viikolla, ne lähtevät marraskuussa lausunnolle ja maaliskuun alussa ne ovat eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunta vaati sote- ja maakuntauudistuksessa muutoksia vain viiteen 41:stä lakiesityksestä. Niistä vain valinnanvapauslaki valmistellaan uudelleen.

Vehviläinen piti kiinni myös siitä, että maakuntavaalit järjestetään ensi vuoden lokakuussa, koska maakunnilla on heti aluksi päätettävänä isoja asioita.
Antti Rinteen ja Touko Aallon mielestä maakuntavaalit voitaisiin järjestää kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä.

"Aikataulu jo särkynyt"

Li Anderssonin mukaan uudistuksen aikataulu on jo särkynyt siinä, että sen toimeenpano jää seuraavalle hallitukselle, Ministeri Vehviläinen epäili, että vaalien lykkäämistä haluavat haluaisivat lykätä uudistusta niin, ettei se astuisikaan voimaan vuoden 2020 alusta.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari hauskuutti yleisöä sanomalla olevansa valmis siihen, että seuraava eduskuntavaalit järjestettäisiin maakuntavaalien yhteydessä lokakuussa 2018.

MAINOS

Kommentoi

Ja niin haluaisi suurin osa kansalaisistakin. Mutta meillä on osaamaton änkyrähallitus, joka ajaa tätä hulluutta täysin laput silmillä.
Kalliiksi tulee ja hankalaksi menee, jos hallitus saa homman läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakas on kuningas. Hohhoijaa. Johan täällä on valinnanvapaus olemassa terveyspalveluihin. Minä voin käydä tänään julkisella tai huomenne yksityisellä. Kuka estää toimimasta toisin? Sote itseasiassa romuttaa valinnanvapauden, kun siinä pitä valita palveluntuottaja vuodeksi eteenpäin.

Koko Sote tulee laittaa luiskaan, ei mitään järkeä antaa näiden veronkiertofirmojen päästä kuppaaman suomalaisten veronmaksajien rahoja veroparatiiseihin.

Eipä myöskään yksityisellä puolen ole resursseja ja fasiliteetteja toimia kuten julkine puoli. Näidenhän pitäs rakentaa isoja sairaaloita toimintaan. Sotessa kyse on nopeasta kermankuorinnasta, jonka jälkeen potilas hoitoon julkiselle. Niinku tähänkin asti..

Esim. Ylen mukaan Mehiläisellä oli117 päytälaatikkofirmaa Luxemburgissa, joiden kautta veroja kierretään. Että näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
24
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image