Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kodeissa pölisee hilse ja ihonöyhtä

Juhani Itämies ei löytänyt pölypunkkeja toimittajan makuuvaatteista. Juhani Itämies ei löytänyt pölypunkkeja toimittajan makuuvaatteista.
Pekka Ala-aho
Kotimaa  26.1.2008 | Anja Harju Muuta tekstin kokoa -+

Jo pitkään on luultu, että jokaisessa kodissa on pölypunkkeja. Oulun yliopiston hyönteistutkijan Juhani Itämiehen mukaan luulo on väärä. Hän totesi Pohjolan Sanomien haastattelussa reilu viikko sitten, että pölypunkkihysteria on pelkkä mainosmiesten kikka.

Myös Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Marjut Reiman pitää pölypunkkeja harvinaisena. "Itämies on aivan oikeassa. Nykykodeissa pölypunkkeja ei juurikaan ole", Reiman vahvistaa. Sen sijaan kosteusvaurioisista kodeista ja työpaikoista löytyy varastopunkkeja, jotka ovat Reimanin mukaan oma maailmansa. "Ne eivät asustele petivaatteissa tai sohvissa, vaan talojen rakenteissa ja voivat allergisoida samalla tavalla kuin pölypunkit".

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku on yllättynyt uusista tutkimustuloksista. Hänelle on monen muun tavoin muodostunut se mielikuva, että asunnoissa on pölypunkkeja, koska pölyä on kaikkialla ja pölypunkit pitävät siitä.

Jerkku ei kuitenkaan näe pölypunkkineuvontaa turhaksi. Petivaatteiden pakkaskylpy, muu tuuletus, pesu ja riittävä vaihto ovat edelleen hyviä konsteja pitää koti siistinä ja hengitysilma hyvänä. "Ei siivoaminen koskaan turhaa ole", Jerkku huomauttaa.

Hyönteistutkija Juhani Itämies havahtui pölypunkkipuheisiin imurikauppiaan avustuksella.

"Viime keväänä kodissamme käynyt imurimyyjä myllersi sänkymme ympäri ja imaisi sängystä valkoista, sekalaista nöyhtää. Innoissaan hän totesi, että siinä näet, sängyssä on pölypunkkeja. Minä väitin nöyhtää superlonpatjasta tulleeksi."

Näyte matkasi Itämiehen mukana hänen työpaikalleen Oulun yliopiston eläinmuseolle. Mikroskooppi todisti Itämiehen väitteen todeksi: näytteessä ei ollut pölypunkkeja, vaan siinä oli lähinnä patjasta irronnutta nöyhtää. "Laitoin tutkimustulokseni imurikauppiaalle. Sen koommin hänestä ei ole kuulunut", Itämies hymähtää.

Hyönteistutkija sanoo törmänneensä pitkän uransa aikana vain kahteen pölypunkkinäytteeseen. Noistakin kohtaamisista on aikaa jo 15 vuotta.

Monta vuotta sitten Itämies kiersi terveystarkastajan kanssa kolmessa oululaisessa päiväkodissa pölypunkkeja etsimässä. Silloinkin vedettiin vesiperä; ei punkin punkkia, vaikka pölyä kyllä löytyi.

Allergologi Pekka Sipilän mukaan pölypunkeille herkistyminen on melko harvinaista, mutta sitäkin ikävämpää. "Minulla on ollut se käsitys, että pölypunkkeja tai talipunkkeja kyllä kodeista löytyy, eikä niitä edes millään konsteilla saa kokonaan häviämään. Sen sijaan harva niille allergisoituu", Sipilä sanoo. Tieto pölypunkkien harvinaisuudesta tuli hänellekin uutena tietona.

Itämiehen mukaan pölypunkit ovat harvinaisia kahdesta syystä: nykykotien ilma on kuivaa ja asunnot ovat täynnä keinokuituisia materiaaleja. "Pölypunkit ovat kostean asunnon asukkaita. Eivät ne nykykodeissa selviä hengissä. Nykyajan höyhentyynytkään eivät ole sellaisia kuin ennen."

Jos pölypunkkeja jostain löytyy, niin Itämies viittaa maaseudulle. "Vanhoissa taloissa, joissa lämmitys hoituu vanhanmallisilla uuneilla, ilmankosteus on todennäköisesti erilainen kuin muualla. Toisaalta maanviljelijät voivat altistua pölypunkeille navetoissa ja karjasuojissa liikkuessaan. Siellä on riittävästi kosteutta ja mätänevää ainesta punkeille. Karjasuojista pölypunkit voivat kulkeutua vaatteissa myös sisälle", Juhani Itämies sanoo.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

8/8 kommenttia

hilu
26.1.2008 19:20

Olen katsellut pölypunkista suurennosta, on se kyllä aika inhan näköinen otus!


Jes jes sentään
26.1.2008 19:06

Olen hakemalla hakenut pölypunkkeja, vaan koskaan en ole löytänyt omista petivaatteista.Nyt voin uskoa ,ettei niitä meiltä löydykään.Imurikauppiaat saa nyt pitkännenän. Ovat kyllä monet kerrat kaupanneet kalliita imureitaan ja mainostaneet kuinka niillä saadaan pölypunkit kuriin !


Taru
26.1.2008 13:02

Tämäpäs tuli yllätyksenä! :o


eräs henkilökunnasta
26.1.2008 12:11

Entäs kun OYS:ssa pölisee HOME? Sädesieni pesiytynyt myös ulkoseiniin, jotka vaihdettava! Milloin? Henkilökunta oireillut jo vuosia! Entäs leikkauspotilaat ja pikkukeskoset? Varsinkin lastenpuoli tukalassa tilanteessa. Eihän tästä ulkomaailmaa saisi tietenkään informoida, mitä teet kun vain oireilu jatkuu ????????????


kutka
26.1.2008 09:59

mitkä ovat oireet?


Lukija
26.1.2008 08:46

Eritäin hyvää tietoa tämä on sillä nyt on se asia saatu lopuun käsiteltyä kun on tutkimukset että asun tiloissa joissa on ilmasto lämitys niin ei pöly punkit asustele selaisissa koska se pitääpi ilmaston sisällä kuiovana ja ei ole kosteutta sisällä.Tv.Seppo


Lukija
26.1.2008 06:51

hyvä juttu


Lukija
26.1.2008 01:37

Loistavaa. Näin meitä viedään sängystä sänkyyn, pelolla ja epävarmuudella. Nyt ovat unet makoisammat. On se niin summittaista, joilla meitä peloitellaan ja eikun imurit surraamaan. Makea juttu.


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös