Kotimaa

Kittilän kun­ta­päät­tä­jil­le tarjottiin rikosten tun­nus­ta­mis­ta, kukaan ei suostunut – nyt vaaditaan ehdollista vankeutta

Kittilän syytteessä olevista entisistä ja nykyisistä luottamushenkilöistä oli tiistain valmisteluistunnossa paikalla vain neljä, joista kolme istui eturivissä. Torsti Patakangas (vas.), Veli-Matti Junnola ja Vilho Molkoselkä. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 13.3.2018 18:10 | Päivitetty 13.3.2018 19:57
Pekka Mauno

Syyttäjä on tarjonnut syytteessä oleville Kittilän luottamushenkilöille tutkinnan alkuvaiheessa tunnustamismenettelyä, mutta yksikään nyt syytteessä olevista 27 luottamushenkilöstä ei siihen tarttunut.

– Olimme laskeneet rangaistusseuraamukseen tunnustamisen alennuksen. Jokaisen vastaajan osalta se olisi ollut erilainen siitä riippuen, millaiseen rikokseen hänen katsottiin syyllistyneen, kertoo Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen.

Hän ei ryhdy tarkentamaan, kuinka suuren helpotuksen tunnustaminen olisi tuonut. Vastaajat oli jaettu epäillyn rikoksen perusteella neljään ryhmään. Halvimmillaan olisi päässyt muutaman satasen sakoilla. Joidenkin osalta osa syytteistäkin olisi jäänyt kokonaan nostamatta.

– Esitutkintaa rajoittamalla työturvallisuusrikokset ja eräät tutkintapyynnöt olisi jätetty tutkimatta, kertoo Junnikkala-Heikkinen.

Tunnustamismenettely on esitutkintalaissa oleva tapa nopeuttaa rikosoikeudenkäyntiä. Jos syytteeseen joutuva tunnustaa, se säästää syyttäjältä näytön hankkimisen vaivan.

Tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä alkaneessa oikeudenkäynnissä tulivat ensi kertaa julkisiksi rangaistusvaatimukset.

Syyttäjä vaatii törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä 27 Kittilän luottamushenkilölle ehdollista vankeusrangaistusta

Osa samoista luottamushenkilöistä on syytteessä myös virka-aseman väärinkäyttämisestä ja työturvallisuusrikoksesta. Syyttäjä vaatii heille näistä rikoksista sakkorangaistusta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Vieläkin voi tunnustaa

Kihlakunnansyyttäjän mukaan tässä vaiheessa prosessia voidaan soveltaa syyteneuvottelua.

– Jos iso joukko vastaajista lähtee mukaan syyteneuvotteluun, voitaisiin tarjota alennusta rangaistusvaatimukseen, sanoo Junnikkala-Heikkinen.

Valmisteluistunnossa oli paikalla ainoastaan neljä syytteessä olevista kuntapäättäjistä. Videoyhteyden kautta valmisteluistuntoon osallistui myös Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jonka irtisanomiseen suurin osa syytteistä liittyy.

Kun kihlakunnansyyttäjä muistutti alkukesällä 2016 tehdystä sovintotarjouksesta, syytteessä oleva edellisen valtuuston jäsen Torsti Patakangas huomautti, että esimerkiksi hän olisi tullut tunnustaneeksi asioita, joista nyt ei ole edes nostettu syytettä.

– Esitutkinta oli silloin vielä kesken. Syyttäjän teonkuvaukset perustuivat esitutkinnan sen hetken tilanteeseen, vastasi Junnikkala-Heikkinen.

Syyskuun 11. päivänä alkavaa jutun pääkäsittelyä varten on varattu kolme istuntopäivää viikossa kahdeksan viikon ajan.

Tiistaina syyttäjät ja asianomistajien asianajajat miettivät käräjätuomari Vilho Niirasen johdolla, miten oikeudenkäynnistä saataisiin mahdollisimman sujuva. Arvio oli, että pääkäsittelyssä ehditään kuulla 2-3 asianosaista päivässä, vaikka käräjiä istuttaisiin aamusta iltaan.

Juttua korjattu kello 19:57: Tässä vaiheessa prosessia ei voida enää soveltaa tunnustusmenettelyä vaan syyteneuvottelua. Poistettu virheellinen kohta epäillyn vaihtumisesta todistajaksi. Henkilö on ollut todistaja koko esitutkinnan ajan.

Tunnustamalla helpotusta tuomioon

Rikoksesta epäilty voi tunnustamalla saada helpotusta tuomioonsa.

Kyse on vuodesta 2015 alkaen rikosoikeudenkäynneissä käytetystä tunnustamismenettelystä.

Sen tarkoitus on säästää oikeudenkäyntiin kuluvaa aikaa. Jos tunnustaminen tapahtuu esitutkinnan aikana, myös esitutkintaa voidaan rajoittaa.

Tunnustamalla voi ainoastaan saada huojennusta rangaistukseensa, mutta sen avulla ei vapaudu rangaistuksesta.

Jos tunnustamismenettely johtaa esitutkinnan rajoittamiseen, sen avulla syytetty voi kuitenkin välttyä lisäsyytteiltä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voi tavaton. Eihän kukaan voi toimia kunnanjohtajana, jos ei nauti valtuuston luottamusta. Ei siinä isompaa syytä erottamiseen tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sovintomenettelyä on tarjottu, mutta tuo ei ole käynyt syytetyille!
Jos todetaan syyllisiksi, niin heiltä pitää vaatia oikeudenkäyntikustannusten korvaus täysimääräisenä!
Ei ole oikein, että veronmaksajien rahoilla oikeutta käyvät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää vahvasti siltä että itse ovat kuoppansa kaivaneet ja edelleen jatkavat kuoppansa syventämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ei muuta kuin sopimaan, jos on kerran tehnyt oikeuden syyttäjän mielestä rikoksen tai siihen on todella selkeät näytöt, että sanktiot tulee joka tapauksessa ja vielä vähän pienemmät, jos tunnustaa . Olisi siis paljon halvempaa meille veronmaksajille. Tehkää nyt niitä tekoja, joita kansalaiset odottavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä on tärkeämpää että Levin hissiyhtiön valot loistaa ja kirkkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyttäjän toiminta lyö laudalta jo Huutokauppakeisarinkin... toivottavasti käräjöinnit
videoidaan talteen ja näytetään myöhemmin YLE:n kanavilla useamman tuotantokauden sarjoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla "aikamoiset tuomiot" kun kyseessä kuitenkin päättäjät. Toivoisin oikeita tuomioita eikä mitään
näytösoikeudenkäyntejä. Laki sama kaikille - ei pelkästään yritysmaailman jehuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
38
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image