Kotimaa

Kirvesmies putosi kahdeksan metriä kerrostalon por­ras­kui­lus­sa, syyttäjä vaatii esimiehille sakkoa

KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 22.8.2017 7:57
Kaleva

Kerrostalon rakennustyömaalla Oulussa työskennellyt mies putosi kahdeksan metriä porraskuilussa tammikuussa 2015. Mies selvisi tapahtuneesta ruhjevammoilla, mutta asiaa käsitellään nyt Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii tuomiota työturvallisuusrikoksesta kirvesmiehen kahdelle esimiehelle, rakennuksen päätoteuttajana olleelle yritykselle sekä vastaavalle rakennesuunnittelijalle, joka työskenteli työmaan rakennesuunnittelusta vastanneessa yrityksessä. Syyttäjän mukaan kaikki tahot pitäisi tuomita sakkorangaituksiin.

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi kirvesmiestä oli ollut asentamassa porraselementtiä toisen ja kolmannen kerroksen väliin porraskuilussa. Noin 3600 kiloa painava elementti oli nostettu porraskuiluun torninosturilla. Asennusvaiheessa elementtiä kannateltiin nosturin kettingeillä. Kirvesmies oli hitsannut elementin yläreunan tartuntateräkseen. Sen jälkeen kettingit oli irrotetettu, ja kirvesmies oli mennyt portaita pitkin alaspäin tarkistaakseen portaiden suoruuden. Hitsauskiinnitykset kuitenkin pettivät. Porraselementti putosi kellarikerrokseen, ja vei mukanaan myös alemman kerroksen porraselementin.

Syyttäjän mukaan rakennustyömaasta vastanneen yrityksen esimiehet olivat laiminlyöneet huolehtia siitä, että porraselementit kiinnitetään valmistajan ohjeen mukaisesti. He eivät olleet myöskään varmistaneet elementin väliaikaisesta tuentaa asennuksen aikana. Porraselementtien kiinnitystapa oli poikennut täysin valmistajan laatimasta asennusohjeesta. Esimiehet olivat tienneet, että jo kellarikerroksen porraselementti oli kiinnitetty puutteellisesti.

Syyttäjä katsoo, että vastaava rakennesuunnittelija ei ollut puolestaan antanut riittäviä tietoja asennussuunnitelmien laatimista varten. Lisäksi hän oli hyväksynyt puutteellisen elementtiasennussuunnitelman.

MAINOS

Kommentoi

Eikö tuollaisissa rakennehitsauksissa pitäisi olla ammattihitsari?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirvesmies hitsasi.??
Tekikö kirvesmiehet myöskin sähköhommat.??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalle paikallisista ketteristä rakennusyhtiöistä ei saa edes laatia tarkkoja suunnitelmia, missä määriteltäisiin esim. rakennusmäärysten vaatimukset ko. tuoteosalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on, että kirvesmiehelle ei käynyt kovin huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kiireen aikataulun rakentaminen sisältää muitakin tällaisia omia virityksiä varmistamaan nopeutettuja rakennusvaiheita. Yleensä ne tulevat ilmi vasta onnettomuuksien tai rakenteiden virheellisen toiminnan yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
23
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image