Kotimaa

Mainos

Kirvesmies putosi kahdeksan metriä kerrostalon por­ras­kui­lus­sa, syyttäjä vaatii esimiehille sakkoa

KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 22.8.2017 7:57
Kaleva

Kerrostalon rakennustyömaalla Oulussa työskennellyt mies putosi kahdeksan metriä porraskuilussa tammikuussa 2015. Mies selvisi tapahtuneesta ruhjevammoilla, mutta asiaa käsitellään nyt Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii tuomiota työturvallisuusrikoksesta kirvesmiehen kahdelle esimiehelle, rakennuksen päätoteuttajana olleelle yritykselle sekä vastaavalle rakennesuunnittelijalle, joka työskenteli työmaan rakennesuunnittelusta vastanneessa yrityksessä. Syyttäjän mukaan kaikki tahot pitäisi tuomita sakkorangaituksiin.

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi kirvesmiestä oli ollut asentamassa porraselementtiä toisen ja kolmannen kerroksen väliin porraskuilussa. Noin 3600 kiloa painava elementti oli nostettu porraskuiluun torninosturilla. Asennusvaiheessa elementtiä kannateltiin nosturin kettingeillä. Kirvesmies oli hitsannut elementin yläreunan tartuntateräkseen. Sen jälkeen kettingit oli irrotetettu, ja kirvesmies oli mennyt portaita pitkin alaspäin tarkistaakseen portaiden suoruuden. Hitsauskiinnitykset kuitenkin pettivät. Porraselementti putosi kellarikerrokseen, ja vei mukanaan myös alemman kerroksen porraselementin.

Syyttäjän mukaan rakennustyömaasta vastanneen yrityksen esimiehet olivat laiminlyöneet huolehtia siitä, että porraselementit kiinnitetään valmistajan ohjeen mukaisesti. He eivät olleet myöskään varmistaneet elementin väliaikaisesta tuentaa asennuksen aikana. Porraselementtien kiinnitystapa oli poikennut täysin valmistajan laatimasta asennusohjeesta. Esimiehet olivat tienneet, että jo kellarikerroksen porraselementti oli kiinnitetty puutteellisesti.

Syyttäjä katsoo, että vastaava rakennesuunnittelija ei ollut puolestaan antanut riittäviä tietoja asennussuunnitelmien laatimista varten. Lisäksi hän oli hyväksynyt puutteellisen elementtiasennussuunnitelman.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Eikö tuollaisissa rakennehitsauksissa pitäisi olla ammattihitsari?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirvesmies hitsasi.??
Tekikö kirvesmiehet myöskin sähköhommat.??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalle paikallisista ketteristä rakennusyhtiöistä ei saa edes laatia tarkkoja suunnitelmia, missä määriteltäisiin esim. rakennusmäärysten vaatimukset ko. tuoteosalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on, että kirvesmiehelle ei käynyt kovin huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kiireen aikataulun rakentaminen sisältää muitakin tällaisia omia virityksiä varmistamaan nopeutettuja rakennusvaiheita. Yleensä ne tulevat ilmi vasta onnettomuuksien tai rakenteiden virheellisen toiminnan yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvää itsenäisyyspäivää Viro!

Kyllä harmittaa idiootteja, kun Viro on turvassa rosvovaltiolta. Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image