Kotimaa

Kiira-rajuilma jätti jälkeensä satoja pe­las­tus­teh­tä­viä ja keskeytti Flow-festivaalin, lähes 50 000 ilman sähköä

Ukkosmyrsky tyhjensi tapahtuma-alueen nopeasti. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 12.8.2017 21:40
STT, Kaleva

Kiiraksi nimetty voimakas ukkosrintama kasteli festivaalikansan ja jätti jälkeensä satoja pelastustehtäviä lauantaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan eteläisen Suomen yli, itää kohti liikkunut ukkosrintama oli järjestynyt voimakkaaksi nauhaksi, joka liikkui nopeasti ja jossa salamoi voimakkaasti.

Länsi-Uudellamaalla mantereelle rantautunut rajuilma yltyi nopeasti niin voimakkaaksi, että Ilmatieteen laitos antoi vaaratiedotteen kovista myrskypuuskista. Ihmisiä etenkin pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla kehotettiin hakeutumaan sisätiloihin, ja Suomenlahdella liikkujia pyydettiin etsiytymään nopeasti rantaan suojaan myrskypuuskilta.

Uudellamaalla rajuilma aiheutti mennessään laajaa tuhoa. Pelastuslaitokset ympäri Uudenmaan vahvistivat miehitystään ja olivat valmiina kutsumaan sopimuspalokuntia avuksi. Vahvistukset tulivat tarpeeseen, sillä tehtäviä oli lauantai-iltana tullut Uudenmaan alueella satoja.

Vantaalla tänään. KUVA: Matkaaja / Lukijan kuva

Liikennevirastolta kerrottiin, että se sai useita ilmoituksia ajoradoille kaatuneista puista ja muista tuulen kuljettamista esineistä. Rajumyrsky piinasi myös junamatkaajia, sillä radalle kaatunut puu aiheutti sähköratavaurion, joka vaikutti pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen. Ongelmia oli myös Lahden junaliikenteessä.

Kymmeniätuhansia kynttilänvalossa

Kiira-rajuilma jätti Länsi-Suomen rauhaan ja suuntasi myöhään illalla etelästä kohti Kaakkois-Suomea. Uudellamaalla, Hämeessä ja Kymenlaaksossa lähes 50  000 asiakasta oli sähköttä lauantai-iltana.

Eniten sähkökatkoja oli sähköverkkoyhtiö Carunan piirissä. Carunalta kerrottiin aiemmin lauantai-iltana STT:lle, että vikoja rajattiin jatkuvasti ja asiakkaita saatiin takaisin sähköverkon piiriin.

–  Ilmatieteen laitoksen vaaratiedotteen vuoksi emme voi laittaa asentajiamme töihin. Meillä on usealla vikapaikkakohdalla henkilökunta ja kalusto, mutta he joutuvat odottamaan sään laantumista päästäkseen töihin, Carunan viestintäjohtaja Henna Tuominen kertoi.

Caruna arvioi, että joillakin alueilla sähkövikojen korjaaminen voi viedä tunteja.

Kiira keskeytti Flow-festivaalin

Helsingin kesän ensimmäiset helteet vaihtuivat hetkessä rajuilmaksi. Seitsemän aikaan alkanut rankkasade ja ukkonen keskeyttivät myös Helsingin Suvilahdessa vietettävän Flow-festivaalin. Yleisön pääsy tapahtumaan keskeytettiin ja ulkolavojen esitykset keskeytettiin väliaikaisesti.

Myräkän laannuttua ohjelmaa jatkettiin useilla lavoilla, ainoastaan yhdellä lavalla lauantai-illan esitykset peruttiin.

Moni festarikävijä oli varautunut rajuilmaan sadetakilla.

Lehtikuvan kuvatoimittaja kertoi, että Vantaalla Haltialassa järjestettävässä Hayride -tapahtumassa muutama kojuteltta oli romahtanut rajun syöksyvirtauksen voimasta. Tapahtuma keskeytettiin, sillä puuskan uskottiin iskevän tapahtumapaikalle uudemman kerran.

Lue paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kerrankin sää suosi virkavaltaa.
Ei tainnut poliisilla olla rähinijöitten kuiskauksia montaa kappaletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset lähtet kutsuneet koko päivän Klaaraksi. Kenen antama nimi on virallinen? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TälläaistA minäkiin ajattelen että luonnon voimille ei ihminen voi mitään siksi meikälänen ei halua matkustaa eikä muutakaan kuin pysytellä sisällä ja viihtyy oikein mainiosti kun ei ole kuin eläkkeellä niin kaupassa pitää käydä ja terveyskeskuksessa ja joskus laskuja maksamassa niin ei ole kenellekään kovin haitaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajua on tämä Kiira tai Klaara. Jatkuvaa salaman räiskettä ja vettä tulee maahan saakka.
Lusifer on nyt asialla toden totta.🌩☈☇.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan kalenterissa on Kiira ennen Klaaraa ja siksi nimettiin Kiiraksi.
Lyhin nimi on aina ensin kalenterissa päivän kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mediassa nimettiin ensin kuitenkin Klaaraksi, kunnes Ilmatieteen laitos oikaisi asian. Ilmatieteen laitoksen mukaan nimeksi valitaan kalenterista ensimmäinen käyttämätön nimi. Jos nimi on käytetty tai kalenterissa ei ole kyseisen päivän kohdalla kuin yksi nimi, voidaan ottaa käyttöön nimen lisäksi järjestysnumero tai vuosiluku. Lyhin aina ensin? Katso esim. 30.8.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image