Kotimaa

Mainos

Kiinnostus glu­tee­nit­to­maan ruokavalioon lisää puhdaskauran kysyntää Suomessa - viljelijä tienaa takuuhinnan

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 20.5.2017 5:01 | Päivitetty 20.5.2017 5:27
STT, Kaleva

Kiinnostus gluteenitonta ruokavaliota kohtaan näkyy paitsi ruokakaupoissa ja ravintoloissa myös suomalaisilla pelloilla. Erityisesti gluteenittoman kauran viljely on lisääntynyt.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan gluteenitonta kauraa viljelevien tilojen määrä Suomessa on kasvussa.

- Jos 10 vuotta sitten puhdaskauran viljelyssä oli joitakin kymmeniä tiloja, nyt puhutaan arviolta sadoista tiloista, jotka ovat siirtyneet tai siirtymässä viljelemään gluteenitonta puhdaskauraa, Schulman sanoo.

Suomen isoimmat viljoja ostavat yritykset Raisio ja Helsingin Mylly ovat lisänneet puhdaskauran sopimusviljelyä viime vuosina.

- Puhdaskauran tilausmäärät ovat nousseet tasaisesti viime vuosina, kertoo viljapäällikkö Minna Oravuo Ravintoraisiosta.

Oravuon mukaan gluteenittomien kauratuotteiden kysynnän kasvu on globaali trendi.

- Kansainvälisten teollisuus- ja vientiasiakkaiden kiinnostus suomalaista korkealaatuista puhdaskauraa kohtaan on lisääntynyt. Myös muut kuin keliaakikot kokevat näiden tuotteiden vahvistavan omaa hyvinvointiaan, Oravuo arvioi.

Helsingin Myllyssä gluteenittoman puhdaskauran jalostaminen aloitettiin vuonna 2016. Vuonna 2016 puhdaskauran sopimusviljelijöitä oli hieman alle sata.

- Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä on ollut kovaa ja kasvaa jatkuvasti sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla, sanoo markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela Helsingin Myllystä.

Viljelijälle enemmän tuloja

Erikoistuotannosta saatava lisähinta voi osittain lisätä kotimaisten tilojen kannattavuutta. Viljelijälle puhdaskaurasta maksetaan tavallisesti 50-70 euroa enemmän tonnia kohti kuin tavallisen suurimokauran viljelystä. Puhdaskauralla on myös takuuhinta, jonka alle hinta ei laske, vaikka markkinahinta laskisikin.

Gluteeniton viljely on tavanomaista työläämpää ja vaatii viljelijältä erityistä tarkkuutta, sillä koko tuotantoketju on pidettävä puhtaana muista viljalajikkeista.

Kauraa saa myydä gluteenittomana puhdaskaurana silloin, kun sen seassa on muita viljoja alle kuusi jyvää kiloa kohti.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

juu,kaikkia keliaakikkoja pidetään kohta jonain trendipelleinä kun pyydetään pizzeriassa gluteenitonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako maanviljelijä vain "takuuhinnan" ?? entäs se työstä tuleva palkka? kuitenkin kaurakilo kaupassa maksaa enemmän kuin mitä maanviljelijä saa työstään.
Kuka tässä vetää välistää ?? Se jolla on helpoin työ osuus !! eikä se joka tekee päätyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläke

Edustajien pitäisi lainmukaan edustaa kansaa eikä itseään.Sopeutumiseläke on itsekkäs ja omahyväinen päätös eikä kansala... Lue lisää...
On ne haaskoja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image