Kotimaa

Kielikiista riipii hallitusta puo­li­vä­li­rii­hen alla

Kotimaa 21.4.2017 17:23 | Päivitetty 21.4.2017 17:30
STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen rivejä raastaa ensi viikon puoliväliriihen alla kiista ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeilusta.

Hallitusohjelmassa sovittiin, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

Selvitys ei perussuomalaisten mielestä ole edennyt tyydyttävällä tavalla, ja Yle kertoi torstaina, että puolue olisi kytkenyt ammatillisen koulutuksen uudistamisen ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeiluun.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puheenjohtajaehdokas Sampo Terho ei perjantaina suostunut kommentoimaan tietoja ammatillisen koulutuksen uudistamisen ja kielikokeilun yhteenkoplauksesta.

- Perussuomalaisille on erittäin tärkeää, että tämä kielikokeilu tulee toteutumaan sellaisessa muodossa, että saadaan tieteellisesti mitattavia tuloksia eli saadaan riittävä otanta kokeiluun, Terho sanoi toimittajille eduskunnassa.

Terho ei täsmentänyt, mikä olisi perussuomalaisten mielestä riittävä otanta.

"Kohtuuton tilanne ammattikouluille"

Myöskään opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei perjantaina halunnut kommentoida tietoja koplauksesta kielikokeilun ja ammatillisen koulutuksen uudistamisen välillä.

Grahn-Laasonen painotti kuitenkin, että ammatillisen koulutuksen reformi on valtioneuvoston hyväksyntää vaille valmis.

- Ammatillisen koulutuksen kenttä tarvitsee ja ansaitsee reformin, ja heidän näkökulmastaan tämä tilanne on aivan kohtuuton, että tämä uudistus on viivästynyt. Pyrimme löytämään sellaiset ratkaisut, että saamme sen valtioneuvostosta läpi mahdollisimman nopeasti, Grahn-Laasonen sanoi STT:lle.

Grahn-Laasonen on ajanut näkyvästi ammatillisen koulutuksen tehokkuuden lisäämiseen tähdännyttä reformia, jota on pidetty suurimpana koulutusuudistuksena Suomessa kahteen vuosikymmeneen.

Viheltääkö Sipilä pelin poikki?

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Stefan Wallinin mukaan ammatillisen koulutuksen uudistamisen ja ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeilun yhteenkoplaaminen johtuu perussuomalaisten sisäisistä paineista ja puheenjohtajakisasta.

- Nyt yritetään kytkeä yhteen luumu ja elefantti, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla, Wallin sanoi STT:lle.

- Sitä mukaa kun perussuomalaiset ovat tällä vaalikaudella syöneet vaalilupauksiaan hirmuisella vauhdilla, on syntynyt paine osoittaa kannattajille, että puolue pystyy saamaan edes jonkinlaisia symbolisia voittoja, Wallin arvioi.

- Nyt mitataan hallituksen johtamiskykyä. Jos hallituksessa ollaan sitä mieltä, että tällaisia koplauksia ei voida tehdä, niin sitten pääministeri varmasti viheltää pelin poikki.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Nyt kun suomi alkaa olla kunnossa kaikkien kiristysten ja säästöjen jalkeen. Sipilän ja Orpon mielestä varmaan onkin mennyt ihan hyvin,eihän persut ilmaiseksi äänestäjiä pettäneet. Toden näköisesti seuraavat kaksi vuotta tahdin takaa joku muu tai on uudet vaalit.Mutta kokeilu ois hyvä toteuttaa suomi kun on iso maa ei joka paikassa tarvi rannikko ruottia hallita.,On muita tärkeäpiä kieliä alueellisesti,tämän nyt tajuaa ihan kansakoulu pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image