Kotimaa

Kerro meille: Oletko jäänyt koukkuun ni­ko­tii­ni­kor­vaus­hoi­to­val­mis­tei­siin?

Aihekuva. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 8.8.2017 12:52
Riikka Aaltonen

Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden kulutus on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun ajan.

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -tutkimusraporttien mukaan korvaushoidon käyttö tupakoinnin lopettamisyrityksissä on lisääntynyt tupakoivista vastaajista vain noin kolmella prosenttiyksiköllä vuodesta 2005 vuoteen 2014.

Osa korvausvalmisteiden lisääntyneestä käytöstä selittyy siis jollakin aivan muulla kuin tupakoinnin lopettamisen tukemisella.

Miten olet käyttänyt nikotiinikorvaushoitovalmisteita? Käytätkö valmisteita esimerkiksi tilanteissa, joissa tupakointi ei ole mahdollista? Oletko tupakoinnin lopettaessasi jäänyt koukkuun korvausvalmisteisiin?

Kerro meille omat kokemuksesi nikotiinikorvaushoitovalmisteista alla olevassa kommenttiosiossa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen riikka.aaltonen@kaleva.fi. Lukijoiden vastauksia käytetään nikotiinikorvaushoitovalmisteita koskevan jutun teossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Eipä ole ja on kaikin puolin kettumainen kysely jolla koitetaan katsoa että nämä ovat riippuvuutta aiheuttavia ja sen vuoksi veroja saataisiin revittyä entistä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttäisin, ellei sekä tableteista että purukumeista tulisi aivan karsea hikka. Enkä ole ainoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljäs kuukausi alkanut savuttomana. Sähkötupakalla pääsin aika kivuttomasti eroon n. 48 vuoden tupakoimisesta. Onneksi kerkesin tilailla sähkötupakka laitteet ennen kuin se kiellettiin verkossa. Olen pelkästään vihainen siitä etten uskonut sähkötupakan toimivan tupakoinnin korvaavana. Olisin säästänyt vuosia.
Nikotiinista on loppujen lopuksi todella helppo päästä eroon sähkötupakalla. Vähentämisen voi tehdä kerralla tai portaattomasti kuten minä. Nyt määrä on olemattoman pieni.
Olenko koukussa? Ja mihin?
Olen koukussa. Olin koukussa tupakkaan ja toivon mukaan olen saanut siirrettyä addiktioni höyryttelyyn. Luulen että olen onnistunut siinä. Olenko koukussa nikotiinin korvaus tuotteeseen? En taida osata vastata. Itse laitteeseen ja tupakoinnin tapaan mutten taida enää olla vakavasti koukussa nikotiiniin.
Olen mieluusti koukussa tähän korvausmenetelmään kunnes kyllästyn. Parempi näin kuin savullisena.
mennäkseni kokemuksiini purukumeista joita olen käyttänyt. Nikotiini on niillä helposti korvattavissa se on totta. Mutta kaikki muu jää oman tahdon varaan. Ei toiminut minulla.
Nyt voin "vetäistä sauhut" vaikken tupakoikkaan. Oma mieleni kuitenkin tyydyttyy saamaansa korvaukseen. Se on pääasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

30-Vuoden sauhuttelun jälkeen lopetin täysin ilman vieroitusoireita, joita oli tullut aikaisemmilla lopetuskokeilu kerroilla. Imeskelytabletin laitoin suuhun aina kun olisin normistii mennyt sauhulle. Käytin noin vajaa pari kuukautta ja vaihdoin imeskelytabletit väkevimpiin Mynthoneihin mitä löysin. Niitä oli mukana jatkuvast jonkin aikaa. Sitt jätin nekin. Syksyllä tulee 7v ilman 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niihinkään jää koukkuun kun lukee pakkausselosteen, eli vähitellen korvaustuotteet lopetetaan ei kerralla, voi sitä tavallista purkkaakin jauhaa jos jotain pitää. Ne on lääkeaineita, joten aina luetaan pakkausseloste. Minulla on kaatunut korvaushoidot kalleuteen, tupakka-aski maksaa alle 6 euroa ja jos sätkiä kääntää tulee halvemmaksi, korvaushoito meille tervakeuhkoille maksaa paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakkia meni aski päivässä,siis 6€ nikotini purkkapaketti 2mg 210 kpl maksaa 30€ ja kestää kuukauden. 1€/pv on paljon halvempi kuin 6€/pv joten olisi hyvä ettei kovin väärää tietoa annettaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähensin imeskelytablettien avulla - joka toinen tupakalla käynti oli imeskelytabletti. Sitten kun olin päässyt siihen, että aski riitti kahdeksi päiväksi ostin nikotiinilaastarit ja poltin viimeisen tupakkani. Apteekistä kysyttiin, paljonko poltat päivässä ja myytiin vahvimmat laastarit mitä oli saatavilla. Yöllä luulin kuolevani, sen verran kovaa sydän hakkasi - laastari pois ja aamulla mietintämyssy päähän. Kalliita laastareita - muistaakseni silloin 20 euroa viikon satsi. Illalla laitoin yöksi vain puolikkaan laastarin - se auttoi. Kahden viikon laastarien käytön jälkeen alkoi vieroitus laastareista, siinä oli tekemistä. Loppu hyvin, kaikki hyvin - lakko on kestänyt yli 14 vuotta enkä ole repsahtanut kertaakaan :) Sen verran koville tuo otti, että päätin että jos vielä joskus alan polttaa, en lopeta ennenkuin haudassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin tupakoinnin noin 10 vuotta sitten. Sitä ennen yritin kaikilla nikotiini tuotteilla tuloksetta, aina aloin polttamaan muutaman kuukauden jälkeen uudelleen. Tulin sitten vahigossa luvanneeksi että lopetan kun täytän vuosia, lopetin ilman mitään korvaavia tuotteita, pari viikkoa hikoilua ja pyöriskelyä sängyssä. Hieman ehkä pinna tiukalla, sitten parin viikon jälkeen alkoi helpottamaan todella nopeasti. Enhän minä kyllä kerennyt polttamaankaan kun 30 vuotta ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus kyllä teki pahan erehdyksen vaikeuttaessaan sähkötupakan polttoa. Siinä moni heitti homman sikseen ja palasi takaisin normitupakkaan. Iso virhe. Kun ei ymmärretä, mitä tehdään, niin todella suuria virheitä tulee, vaikka tarkoitus olisikin hyvä. Tämä on selleinen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olin kova tupakki mies aski päivässä ja vähän toista mutta yksi päivä sanoin että nyt loppu ja siihen jäi ei mitään ongelmaa ole ollut kun ei ole ollut niitä saatavilla kotona eikä piiloissa niin kun jotku tekee 20v polttamati ja ei mitään ongelmaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkka oli ihan hirveetä, tuli vaahtoa suuhun ja kamala hikka,, kolme päivää testasin ja pidin tauon,, sitte ostin laastarit.... niitä käytin viikon ja keksin tekemistä aina silloin kun normaalisti menin röökille,, viikon lopulla kun eka pakkaus loppui niin unohdin avata toisen ja siihen se loppui,, tupakointi ja korvaushoidot. tapahan se vaan on,, tiesin että kun siitä tavasta pääsee eroon niin se on helppo juttu.... eikä haitannu että mies polttaa..... sitäki pelkäsin mutta laastarin kanssa ei edes tehny mieli tupakkaa,, välillä aavistuksen pisteli kieltä mutta ei muita vaivoja ollu... kokeilin myös sähkötupakkaa mutta ssmanlain sitä ravasi partsilla kun oikean tupakankin kanssa,, eli ei hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä tupakasta pääsee eroon mutta ei nikotiinistä. Jo 5 vuotta nicotinellin orjana olen ollu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritin lopettaa nikotiini purkalla,sitä meni tai siis menee kokoajan ja on myös pirun kallista..ei kyllä ole tupakointikaan loppunut eli nyt on vain toinen taakka lisää harteilla :/ yhteensä 4v olen nyt purkkaa syönyt ja samalla tupakoinut. Lääkärissä kävin puolivuotta sitten jossa kirjoitettiin sambix (miten se kirjoitetaan?) kuuri mutta ei sitä voinut kuin viikon käyttää yöllä näin niin toden tuntuisia unia siitä miten lihakirveellä pilkoin lapsiani ja vaimoa,unet ja masennus loppui noin vajaa viikko siitä kun lopetin lääkkeiden syönnin. Ei taida tästä tupakasta päästä koskaan eroon :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon ollu pitemmällä tauolla tupakasta, tais olla vuosi -78 tai -79, kerkesin polttaa punasta ja vihreetä Norttia >10vuotta. En oo siis vieläkään lopettanu tupakointia, vaan pitemmällä tauolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakista aikoinaan kun koitti nikotiinipurkalla irti niin siihenhän sitä vasta jäikin kiinni, mutta olipahan leuat vaikka ratakiskoa olisi pureskellut. Palasin sitten takaisin tupakkiin josta irrottautuminen nuuskalla olikin yllättävän helppoa ja nuuskasta itsestään ei edes kummempia vieroitusoireita ollutkaan. Suosittelen kyllä nuuskan kautta irrottautumista nikotiinista, oli kyllä kaikista helpoin tie. Nyt sitten oltu ilman nikotiinia viimeiset 7 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkötupakalla laskin vähitellen nikotiinit nollaan, en jäänyt koukkuun, kohta puolivuotta höyryttä ja ilman nikotiinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostin purkat ja sähkötupakan, sitten lopetin käryttämisen. Korvaavat eivät korvanneet sauhuttelua, joten möin sähkötupakan kaverille ja purkat on lääkekaapissa. Lopettamisesta kaksi vuotta ja sauhuttelua takana sitä ennen 43 vuotta. On maailman helpoin homma lopettaa, vaikeus ja huoli onnistumisesta vaivasi vain ennen lopettamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsin tupakasta eroon purukumilla. Purukumia sitten jauhoinkin useita vuosia, kunnes hammaslääkärissä hampaistani löytyi runsaasti reikiä vuosi toisensa jälkeen, vaikka käyttämäni tuote oli xylitolia. Sitten mietin, että miten ihmeessä pääsen siitä purukumista eroon. Otin käyttöön laastarit ja Fisherman's friend karamellin (aikaansaadakseni väkevän maun suuhun). Aika pian pystyin siirtymään vähempi nikotiinisiin laastereihin ja lopussa puolitin niitä heikoimpia vielä. Laastareilla muutamassa viikossa vieroitus nikotiinistä oli tehty. Nyt olen sitten ollut tupakatta jo varmaan 10 vuotta. Fisherman's Freindiä ostan vieläkin aina silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen eli 7.8. tuli viisi viikkoa tupakoimattomuutta...tulihan sitä jo harjoiteltua 54 vuotta. Sain reseptillä sen ensimmäisen neljän viikon satsin Kelan korvaamana...toista satsia en ole hakenut. Muitakaan korvaavia tuotteita en ole ostanut. Helppoa vai vaikeaa...päivästä riippuen enempi vähempi...mutta vastaus kysymykseen...en ole jäänyt koukkuun korvaushoitoon...enhän vieä tiedä olenko päässyt eroon tupakasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnistuin lopettamaan tupakoinnin nikotiinipurkan avulla 2016 vuoden alussa, mutta sitä purkkaa jauhan edelleen. Haitat on kuitenki minimaaliset, verrattuna tupakointiin. Jos suomesta halutaan savuton, niin näiden korvaustuotteiden hintaa pitäis laskea, että ihmiset innostuu kokeilemaan savuttomuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

73
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
22
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
22
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image