Kotimaa

Kan­san­edus­ta­ja Tolvanen: "Jari Aarnio kutsui minut tekemään uhka-arviota Saaran tilanteesta"

Kotimaa 11.7.2018 21:15 | Päivitetty 11.7.2018 21:30
STT

Kansanedustajaa ja eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajaa Kari Tolvasta (kok.) on kuultu todistajana Vuosaaren palkkamurhan uudessa esitutkinnassa. STT:n tietojen mukaan poliisille on kerrottu, että Jari Aarnio olisi esitellytSaaraksi kutsutun seksityöntekijän Tolvaselle vain jonkin aikaa ennen vuoden 2003 murhaa.

Käräjätuomion mukaan Aarniolla on ollut virka-ajalla seksisuhde Saaraan, joka oli murha-asunnon päävuokralainen. Aarnio on oikeudessa sanonut saaneensa Saaralta myös tietoa alamaailmasta.

Nyt epäilynä on STT:n tietojen mukaan, että Aarnio olisi tiennyt murhasta etukäteen ja jättänyt sen estämättä. Aarnio kiistää rikoksen.

Murhan aikaan Aarnio työskenteli Helsingin huumepoliisin päällikkönä. Tolvanen johti Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköä ja toimi palkkamurhan tutkinnan yleisjohtajana.

Kansanedustaja Kari Tolvanen, esittelikö Jari Aarnio sinulle Saaran vain jonkin aikaa ennen palkkamurhaa?

- No kun en muista sitä ajankohtaa. Aarnio kutsui minut paikalle, kun oli joku tämmöinen väkivallan uhka, joka kohdistui Saaraan. Vein hänet hotelliin. Olen sen kertonut jo aiemmin käräjäoikeudessa (Aarnion huume- ja virkarikosjutussa). En kuollaksenikaan muista, oliko tämä ennen vai jälkeen tämän (murhatun Volkan) Ünsalin jutun. Murhajutun aikana se ei ollut.

Pystytkö kuvailemaan esittelytilannetta?

- Kuten käräjäoikeudessa kerroin, Aarnio soitti ja sanoi, että hän tarvitsee apua. Menin paikalle muistaakseni Herttoniemenrantaan ja siellä tapasin tämän niin sanotun Saaran. Sen hetken tietojen mukaan häneen kohdistui väkivallan uhkaa. Hän puhui entisestä poika- tai miesystävästä, joka häntä uhkasi. Hän tai Aarnio oli varannut hänelle hotellihuoneen hotelli Helkasta. Ja heitin hänet sinne.

Kummastuttiko tämä esittely?

- En minä miksikään esittelyksi sitä kokenut. Nämä väkivaltarikosyksikön asiat kuuluivat siihen aikaan meikäläisen rooteliin, niin sen takia Jari soitti minut paikalle tämmöistä uhka-arviota tekemään ja viemään hänet (Saaran) pois.

Rikospaikkatutkinta ja asunnon tutkiminen ruumiskoirilla oli tehty ennen tutkinnan virallista avaamista. Mistä oli kyse?

- En muista, miten ilmoituksia kirjattiin. Sen muistan, että katoamisilmoitus tehtiin vasta myöhemmin, kun rikospaikkatutkinnat käynnistettiin. Teimme muistaakseni oma-aloitteisesti katoamisilmoituksen ja saimme omaisilta Ruotsista katoamisilmoituksen myös joidenkin päivien jälkeen. Saimme vihjepuhelun (rikoksesta). Lisäksi huumerikosyksiköllä oli tutkinnassa törkeä huumausainerikos, jonka (epäiltyjen puhelin)kuunteluissa tuli ilmi seikkoja. Niiden perusteella oli syytä epäillä, että jotain vakavaa on tapahtunut. Tietoja yhdistettiin ja sen jälkeen käynnistettiin selvitys, onko jotain vakavaa henkirikosta tapahtunut.

Mikä käsitys sinulla on Aarnion toiminnasta nyt?

- Murhajuttuun liittyen ei tullut siinä vaiheessa pienintäkään epäilystä, että Aarniolla olisi jotain osuutta johonkin murhaan. Eikä myöskään (ex-jengipomo Keijo) Vilhusen osuudesta. Tutkimme hänen osuutensa niin hyvin kuin pystymme. Nythän ollaan ilmeisesti vähän eri tilanteessa, kun kaksi ihmistä on puhunut Vilhusen osuuden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On huonomuistista porukkaa kansanedustajana kuten lautamattikin. Miten näin huonomuistinen mies on edennyt poliisissa päällikkötasolle vai onko se edellytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Tuntuu siltä,että hän muistaa mutta tekeytyy muistamattomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
69
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
46
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
42
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista
21
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
20
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

321 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image