Kotimaa

Kaleva sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen pii­lo­mai­non­nas­ta

Kotimaa 8.3.2018 14:41 | Päivitetty 8.3.2018 19:21
Elina Ursin

Sanomalehti Kaleva sai Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen piilomainonnasta ja mainonnan merkitsemisestä. Kantelu kohdistuu Kalevan printtiversiossa 27. marraskuuta 2017 julkaisemaan journalistista sisältöä muistuttavaan mainokseen, jonka otsikko on "Kalevan jaosta mukava lisä joukkueelle".
JSN toteaa, että mainos oli lehden markkinointimateriaalia, mutta siinä ei ollut mitään mainosmerkintää.

Kalevan vastaavan päätoimittajan Kyösti Karvosen mukaan mainos oli lehden omaa lukijamarkkinointia ja merkintä lukijamarkkinointi oli jäänyt pois sivulta teknisen virheen vuoksi.

Kalevassa on maanantaisin Yhteisöt-niminen sivusto, jolla muun muassa erilaiset kansalais- ja vapaaehtoisjärjestöt esittelevät toimintaansa. Kalevan toimitus toimittaa Yhteisöt-materiaalin.

Samalla sivustolla, joka on erillään Kalevan muusta sisällöstä, on maanantaisin myös niin sanottu Kalevan oma sivu, jossa kerrotaan lehden omasta yhteisötoiminnasta, esimerkiksi Ookko nää -tapahtumista.

Karvosen mukaan sivun ulkoasu poikkeaa merkittävästi Kalevan muusta sisällöstä ja myös Yhteisöt-sivuston muusta sisällöstä.

JSN katsoo, että mainos ei erottunut mainokseksi, vaikka siinä käytettiin hieman erilaisia kirjasintyyppejä kuin lehden journalistisessa sisällössä. Sivulla olisi pitänyt olla selkeä mainosmerkintä.

Vapauttava päätös Trump-uutisesta

Julkisen sanan neuvosto antoi vapauttavan päätöksen, joko koski Kalevan verkkosivuilla 25. toukokuuta 2017 julkaistua juttua "Trump aiheutti myrskyn Natossa: muistopuhe muuttui haukkumiseksi - osa valtionjohtajista naureskeli". Juttu käsitteli Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Naton päämajassa pitämää puhetta.

Kantelijan mielestä jutussa oli kaksi olennaista asiavirhettä. Jutussa oli kantelijan mielestä virhe, kun siinä kerrotaan, ettei Trump ilmaissut puheessaan tukeaan Natolle. Lisäksi kantelijan mukaan jutussa kerrottiin virheellisesti, että "Trump ei kaiketi ole edes ymmärtänyt Naton luonnetta, sillä hän vaatii järjestön keskittyvän terrorismin vastaiseen taisteluun ja puhuu tuhansien ihmisten virtaamisesta Nato-maihin. Terrorismin torjunta kuuluu ennen kaikkea poliisiviranomaisille. Nato on sotilasliitto." Kantelijan mielestä terrorismin torjunta on yksi Naton keskeisiä toimintoja.

JSN toteaa, ettei jutussa ollut olennaista asiavirhettä myöskään, kun siinä arvioitiin Trumpin ymmärtäneen Naton luonteen huonosti hänen vaatiessaan järjestön keskittyvän terrorismin vastaiseen taisteluun. JSN neuvosto katsoo Kalevalla olleen perusteet tulkinnalleen, jonka mukaan Nato on sotilasliitto ja terrorismin torjunta kuuluu ennen kaikkea poliisiviranomaisille.

JSN:n mukaan tiedotusvälineellä on oikeus valita näkökulmansa ja käyttämänsä ilmaisut.

 

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 19.21. Juttuun on lisätty myös tiedot vapauttavasta päätöksestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image