Kotimaa

Kalan ja poron alkuperä voi jäädä vielä piiloon - Suomi lähettämässä uuden esityksen ra­vin­to­la­mer­kin­nöis­tä EU:lle ennen juhannusta

Jos ravintoloissa tarjottava kala on kotimaista, se myös mieluusti kerrotaan jo nyt vapaaehtoisesti kuluttajille. KUVA: P‰ivi Karjalainen
Kotimaa 21.4.2018 6:00
Virpi Niemistö

Kala ja harvinaisemmat lihat, kuten hevonen, poro ja riista, voidaan jättää alkuvaiheessa pois, kun Suomi hakee uudestaan mahdollisuutta vaatia ravintolaruokaan alkuperämerkintöjä.

Näin kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Tässä mahdollisessa ensivaiheen rajauksessa ravintolan pitäisi ilmoittaa niin tuoreen possun-, naudan- kuin broilerinlihan alkuperä, kun niitä käytetään ravintolan tai muun tarjoilupaikan aterioihin.

Päätöstä rajauksesta ei ole vielä tehty.

Tutkimus vielä ennen kesää

Suomi aikoo hakea Brysselistä uutta mahdollisuutta alkuperäilmoitusten vaatimiseen vielä ennen juhannusta.

Ravintolaruuan alkuperän ilmoittamista koskevan asetuksen oli alun perin tarkoitus tulla voimaan jo nyt keväällä, mutta yritys törmäsi alkuvuodesta EU-komissioon. Komission mukaan Suomi ei kyennyt osoittamaan riittäviä perusteluja alkuperän yhteydestä laatuun.

Husu-Kallion mukaan tämän yhteyden esilletuontia terävöitetään uudessa ehdotuksessa.

Lisäksi esitykseen sisällytetään kuluttajille tehtävä tutkimus siitä, mitä mieltä he ovat ruuan alkuperän kertomisesta ja tietämisestä.

EU-komission mukaan Suomen asetusluonnoksen säädöksillä ei ole vaikutusta sisämarkkinoiden toimintaan, eivätkä ne näin muodosta kaupan estettä.

Asetus teettäisi ylimääräistä

Myös Euroopan unionilla on valmistelussa asetus alkuperämerkinnöistä. Esillä olleessa EU-mallissa ilmoitusvelvollisuus koskisi ruuan pääraaka-ainetta.

Matkailu- ja ravintola-alan järjestön (MaRa) mielestä Suomen pitää odottaa unionin yhteistä linjausta alkuperämerkinnöistä.

Suomen kansallinen malli tuottaisi ravintoloille MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mielestä valtavan työtaakan.

– Suomen ensimmäisessä ehdotuksessa merkintävaade koski käytettäviä lihoja, kaloja ja kalajalosteita. Tällainen olisi tarkoittanut yhdelle ravintolalle jopa 60 ainesosan alkuperän erillistä kirjallista merkintää, kun lounaslistat vaihtelevat, Lappi perustelee.

– Tästä syntyisi ravintoloille uusi velvoite, joka veisi aikaa ja aiheuttaisi virheitä, joista elintarvikevalvojat rankaisisivat, Lappi jatkaa.

MaRan mukaan tiedot on etsittävä pakkauksista käsityönä, eikä kunnollisia tietoja aina edes löydy ravintolan ostamista pakkauksista.

MAINOS

Kommentoi

Miten poronliha voi olla harvinaista ja miten voi olla poronlihan alkuperän todistaminen vaikeaa? Tapahtuuko poronlihan tuotannossa jotain yhtä epämääräisiä asioita kuin petovahinko asioissa? Mitä siinä on jotain salattavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'MaRan mukaan tiedot on etsittävä pakkauksista käsityönä, eikä kunnollisia tietoja aina edes löydy ravintolan ostamista pakkauksista.' Tämähän tarkoittaa sitä, että ravintolat syöttävät asiakkailleen ruokaa, jonka alkuperästä kukaan ei tiedä mitään, ei edes kokki. Alkuperämerkinnän velvoite ravintoloille ei mitätöi elintarvikeraaka-aineen pakkaajan/tuottajan/jalostajan velvoitetta ilmoittaa raaka-aineen alkuperää. Ravintolat voivat joukkovoimalla vaatia myös em. toimijoilta alkuperämerkintöjä oman työnsä helpottamiseksi, ellei EU-komissio suuressa tyhmyydessään niitä siihen pysty velvoittamaan. En halua syödä ravintolassa esim. brasilialaista kanaa, jos suomalaista on tarjolla. Pelkäävätkö ravintolat katteidensa menettämistä, kun alkuperä on ilmoitettava? Kotimaiset raaka-aineet eivät ole ylihintaisia, jos liiketoiminta muilta osin on hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image