Kotimaa

Kaksivuotias shoppaili PlayStation Storessa – alaikäisen verkko-ostoista voi seurata yllätyslasku

Pian kaksi vuotta täyttävä Elvi Suomi onnistui tekemään peliostoksia omin päin kahteen otteeseen. Sen jälkeen Mikko-isä perehtyi palveluun ja laittoi ostot salasanan taakse. KUVA: Tapio Tuomela
Kotimaa 14.8.2017 5:00
Saija Pennanen

Kun forssalainen kolmen lapsen isä Mikko Suomi selaili edellisen kuukauden luottokorttilaskua, oli riveillä jotain odottamatonta.

- PlayStation Storeen oli ilmestynyt 95 euron lisälaskutus. Kävin sen jälkeen tarkastamassa asian, ja kyllä, sinne oli ilmestynyt kaksi uutta peliä.

Perheen nuorin lapsi, pian kaksi vuotta täyttävä Elvi oli onnistunut käyttämään konsolia valvomatta ja tilaamaan maksulliset pelit. Eikä kerta ollut ensimmäinen.

- Alkukeväästä kävi samalla tavalla - silloin Elvi oli klikkaillut ostoskoriin vain yhden pelin.

Tapahtuneen jälkeen Suomi päätti testata, kuinka monen klikkauksen takana pelin ostaminen oikein onkaan.

- Järjestelmä on yksinkertainen: ei siinä lopulta tarvittu kuin muutama painallus samasta näppäimestä, niin peli oli maksettu. Maksukortin tiedot on tallennettu, koska osa palveluista toimii automaattilaskutuksella, Suomi selittää.

Ongelmatilanteissa yhteisvastuu

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kuluttajaneuvonta saavat alaikäisten tekemiin yllätyslaskuihin liittyen yhteydenottoja kuukausittain.

- Ymmärtääkseni näitä tapauksia on soviteltu ja operaattorit ja palveluntarjoajat ovat tulleet laskuissa vastaan. Lähtökohta on, että vanhempi vastaa lasten laitteiden käytöstä, mutta ei se automaattisesti poista muiltakaan tahoilta kaikkea vastuuta, Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi huomauttaa.

Asiassa sovelletaan holhoustoimilakia, jonka mukaan alaikäiset voivat tehdä ilman huoltajan suostumusta vain heille tavanomaisia ja vähämerkityksellisiä ostoksia. Laki pätee yhtälailla verkko-ostoksiin.

Elvi valitsi sentään hyvät pelit

Ojajärvi uskoo, että monessa tapauksessa on opittu erheen kautta.

Jos lapsen verkko-ostot ovat olleet inhimillisessä mittaluokassa, on lasku maksettu. Sen jälkeen on todennäköisesti perehdytty estoihin ja rajoituksiin, joilla laitteella maksamista voi hallita.

Myös Mikko Suomi päätti kärsiä tyttären aiheuttamat yllätyslaskut nahoissaan.

- Lasken, että se menee omaan piikkiin, kun kapulat ovat kerran olleet lapsen saatavilla.

- Onneksi Elvin ostamat pelit olivat edes laadukkaita! Jospa syksyllä olisi aikaa vaikka vähän pelata.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

" Kyllä kaikki oli ennen vanhaa pal -
jon paremmin. " Ei ollut kuin juna-
rata ja mollamaija.
" Onko kaiken aina pakko muut -
tua ? " 😠 😬 😡.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En todellakaan jätä luottokorttitietoja tuollaisiin puljuihin. Ei ole kauaa kun näitä hakkeroitiin. R-kioskilta valmiita "prepaid" kortteja joilla lompakkoon rahaa ja siitä sitten ostelemaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksamisen saa kyllä salasanan taakse. Oma poika kerkesi jonkun 5e maksavan lisäosan ostaa minecraftiin. Sitten pistin salasanan taakse. Onneks ei ollu enempää ostellu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nämä vanhemmat menevät niitä pankkikorttitietoja laittamaan sinne! Eipä voi kuin itseä syytellä sitten. Näihin storekauppoihinhan on olemassa rahalla ostettavia latauskortteja-paljon turvallisempi vaihtoehto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi nuken olevan mieluisampi leikkikaveri 2-vuotiaalle kuin netistä tilattavat pelit. Toisaalta tietokonepeliharrastukset tulevat varmaankin aikaistumaan, jos päiväkodeissakin aloitetaan koodausharjoittelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen tallentanut Visaelektro kortin tiedot PlayStation storeen ja lsiirrän sinne kortille aina sen verran rahaa kun on tarve

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihan pedagogina saa kiinni ELVI Fanin ideaa, mutta Elvi tuskin pahoittaa mieltään, jos hänellä on jotain muuta tekemistä tai jokin muu lelu. Konsolipelin ohjaimen voi aikuinen sijoittaa lasten ulottumattomiin ja myös aika pitkälle psykologiaa opiskelleena uskoisin, että Elvin maailma ei romahda, jos hän ei saa peliohjainta käteensä. Aikuisen ei ole aina helppo olla vanhempi, valitettavasti me vanhemmat emme ole täydellisiä. Ymmärrän asian kyllä teknisesti ja ostosten teon ei tulisi olla noin helppoa, että ostokset voi tehdä vahingossa. Uskallan ammattilaisena kuitenkin olla Amazon- nimimerkin kanssa samaa mieltä, tuskin Playstation tukee Elvin kehitystä ilman vanhempien läsnäoloa ja itse asiassa Amazon- nimimerkki tekee hyvän ja meille vanhemmille tärkeän kysymyksen; mikä todellisuudessa on lastemme kasvua ja kehitystä tukevaa? Rehellisesti olen sitä mieltä, että vanhempia ei tule syyllistää, mutta "maalaisjärjen" käyttöä kannattaa harjoitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ite siirän aina pojalle, storessa ns.lompakkoon vain tarvittavan määrän rahaa, ja sen jälkeen poistan kortin storesta tarvittaessa aina lisään sen sinne uudestaan. Toinen vaihtoehto on käyttää valmiiksi ostettuja storen lahjakortteja. eipä tule yllätyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi ostaminen on jätetty mahdolliseksi ilman salasanaa? Meillä on luottokortin numero tallennettu pelikonsoliin, mutta ostaminen on salasanan takana. Kaksivuotias on liian nuori pelamaan, mutta ainahan on mahdollista, että lapsi pääsee itsekseen painelemaan peliohjaimen nappeja ja tekee ostoksia vahingossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä ostoksia voi tehdä ilman salasanaa siitä syystä, että iso osa käyttäjistä ei salasanasuojausta tarvitse, jos/kun taloudessa ei ole lapsia. Halutessaan lapsiperheet voivat laittaa salasanakyselyt päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako sitä omaa aikaa nyt kuitenkaan noilla peleillä lisää kun lapsi kuitenki monesti tahtois että joku siinä vieressä seurais hänen pelaamistaan ja kehittymistään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluttajan piikkiin menee, kun ei vaivauduta ottamaan selvää laitteiden turvallisuusominaisuuksista. Oli kyseessä älypuhelin tai pelikonsoli. kaikista löytyy estot ja lapsi/vierastila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako maksukortteja liittää nykyään mihinkään kun aina on vaara että joku tai jokin voi käyttää korttia luvatta. Vastuu kuitenkin viime kädessä kortinhaltijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina näitä käy, lapset ostelee milloin pleikkarilla ja milloin puhelinten kaupoista mitäkin, esim. googleplayhin saa salasanan ja minulla ei edes aukea ilman sormenjälkeäni tai tiettyä koodia, eikä maksu onnistu vaan kysyy sittenkin salasanan, ei kukaan muu siis onnistu laskua tekemään. Toisekseen pitäkää ne laitteet pois lasten ulottuvilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksukortin tietojahan ei ole pakko jättää sinne muistiin. Eikä kannata, jos on lapsia, koskapa tuolla automaattilaskutuksella voi summamutikalla näppäilemällä tehdä lyhyessä ajassa todella muhkean laskun... Ei kuitenkaan ole tolkuttoman iso homma näppäillä niitä uudelleen, jos itse haluaa ostaa jotain kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maksukortin tiedot on tallennettu, koska osa palveluista toimii automaattilaskutuksella, Suomi selittää."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

9
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
5
Pitkään eduskunnassa ollut Erkki Pulliainen pohtii yhä ydinvoimarakentamista ja kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon
4
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
3
Turkin vaalilautakunta: Erdogan on voittanut presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella
2
Turkin historiallisten vaalien äänistä laskettu yli puolet, Erdoğan näyttää onnistuvan nousemaan maan yksinvaltiaaksi
2
Pauliina-myrsky rauhoitti juhannuksen juhlintaa – paluuliikenteessäkin vältyttiin vakavilta onnettomuuksilta
2
Italian Salvini käski hyväntekeväisyysjärjestöjä lopettamaan siirtolaisten pelastamisen Libyan rannikolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image