Kotimaa

Kaivosyhtiö lupaa rauhoittaa Rukan kaivospiirit lopullisesti – tavoitteena esitellä ratkaisu huhtikuussa

Kaivosyhtiön tavoitteena on esitellä huhtikuussa ratkaisu, joka takaa Rukan välittömässä läheisyydessä olevien alueiden turvaamisen matkailun käyttöön. KUVA: Anne Hentilä
Kotimaa 19.1.2018 13:43
Timo Myllykoski

Kuusamoon ja Posiolle kobolttikaivoksia suunnitteleva Latitude 66 Cobalt Oy etsii ratkaisua Kuusamossa Rukan välittömässä läheisyydessä olevien kaivospiirien pysyvään rauhoittamiseen.

– Etsimme ratkaisua joka rauhoittaa nuo kaivospiirit kaivostoiminnalta lopullisesti. Teemme tätä työtä asiantuntijoiden kanssa ja tulemme keskustelemaan asiasta myös Kuusamon kaupungin kanssa, Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo.

Kaivosyhtiö on jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio harjoittaa kaivostoimintaa 3-5 kilometrin etäisyydellä Rukalta sijaitsevilla kaivospiireillä. Yhtiö ei ole kuitenkaan luopunut kyseisistä varauksista.

– Tähän on lainsäädännöstä lähtevä syy. Mikäli Latitude 66 Cobalt Oy luopuisi mainituista varauksista, jokin toinen kaivosyhtiö voisi ottaa kyseiset varaukset haltuunsa. Näin kävisi välittömästi. Tästä syystä kyseiset kaivospiirit ovat yhä omistuksessamme, toteaa Hoyer.

Kaivosyhtiön tavoitteena on esitellä huhtikuussa ratkaisu, joka takaa Rukan välittömässä läheisyydessä olevien alueiden turvaamisen matkailun käyttöön.

Yhtiön suunnitelmat ovat ihmetyttäneet Kuusamossa. Pro Kuusamo ry:n varapuheenjohtaja Jokke Kämäräisen mielestä kaivostoimijoiden pitäisi jo ymmärtää, että Kuusamoon ei haluta sen enempää kulta- kuin kobolttikaivosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Onneksi edellisessä jutussa ei ole mainittu uraania jolla tähän saakka on ihmiset Kuusamossa ja muuallakin peloteltu melkeimpä hysterian partaalle täysin paikkaansa pitämättömillä jutuilla ja mitä mustimmilla ennusteilla. On kuitenkin muistettava muutama tosiasia: Kaivokset pitää perustaa sinne missä on niille edellytykset eli hyödynnettäviä mineraaleja riittävästi. Aivan samoin kuin laskettelukeskukset tulee perustaa sinne mistä löytyy riittävästi korkeuseroja ja tänä päivänä myös on hyvien liikenneyhteyksien päässä. Toinen totuus on se, että kaikki mitä et voi kasvattaa täytyy kaivaa! Kasvattamiseenkin tarvitaan maaperästä kaivettuja mineraaleja. Kolmantena voidaan myös todeta, että me kaikki, niin kaivoksien vastustajat ja kannattajat käytämme päivittäin kaivannaisteollisuuden tuotteita, ilman niitä ei vain yksinkertaisesti kukaan tule toimeen. Ja jos joku sanoo tulevansa toimeen ilman kavannaisteollisuuden tuotteita niin ensimmäisenä kännykkä ja tietokone kiinni, sen jälkeen auto pois käytöstä ja havumajaan asumaan! Meidän on vain nyt ja tulevaisuudessa elettävä, hyväksyttävä toisemme ja toistemme elinkeinot. Kaikille on tilaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupasipa aikoinaan ja nykyinen Talvivaara oy jätevetensä omalla tontillaan?!? mutta kuinkas kävikään? lupauksista huolimatta Talvivaaran jätevedet on kohta saastuttanut Oulujoen vesistön Ouluun saakka.
Kuusamossa tulee käymään samalla tavalla lupauksista huolimatta. Silloin on Livo- Iijoen vesistöt saastutettu kaivos alueen liete vesillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan edelleen jotain havaintoa Talvivaaran aiheuttamasta saastumisesta, yhä edelleen täällä kaupungissa juodaan Oulujoen vettä. Tai jospa se saastuminen on pysähtynyt tuohon Muhokselle ja odottaa vain sopivaa tilaisuutta päästä hyökkäämään kaupungin kimppuun? Toisaalta olisin kyllä odottanut että Kajaanilaiset olisivat antaneet jonkun ennakkovaroituksen saapuvasta hyökkäyksestä, mutta ehkä se on se kaikuulainen kateus ja viekkaus joka estää kertomasta näitä uutisia eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kestää muutaman vuoden ennen kuin "hapokkaat" purkuvedet täyttävät ensin Nuasjärven syvänteet, minkä jälkeen on Oulujärven syväteitten täyttämis vuoro. Vaalan kurkku pidättelee purkuvesiä Oulujärvessä ehkä vuosikymmeniä ennen kuin ne vyöryvät Oulujokeen. Sillä aikaa liemet alkavat tunkeutua pohjavesiin Oulujokilaakson ruhjevyöhykkeeseen syntyneitä kanavia pitkin. Vaaravyöhykeeseen kuuluu sittemmin Kylmälänkylän, Muhoksen alueet. Oulujärven vesistä alkunsa saavia lähteitä on molemmin puolin Oulujoen laaksoa jokisuulle asti. Kannattaa tutkia geologian laitoksen maaperä karttoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko laittaa nyt ihan oikeasti jotain näyttöä Talvivaaran aiheuttamista saasteista? Jos kerran on varaa tuollaista väittää, niin on varmaankin varaa pistää jotain todistetta kommentoinnillesi.
Kumma kun Oulujoen vesistöstä ei saasteita löydy kuin sinun kommentissasi. Mistä luulet, että tämä johtuu?
Miten selität sen, että on vasta kohta saastuttanut joen Ouluun saakka? Joki laskee Ouluun, niin eikö näiden monien vuosien aikana olisi jo vesien pitänyt saavuttaa Oulun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miten voi väittää ettei sitä kuusamoon haluta ??????? Minä ainaki haluan sen tänne ja montakin kaivosta . puhun omasta puolesta enkä laajentele ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä toinen. Minun puolesta vaikka huomenna hakku maahan. Rouvan on samassa veneessä.

Pitäskö meidän kannattajien perustaa joku "pro kaivos kuusamo"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelkkarallillaan ympäristö-ja melusaastetta tuottava yrittäjä käyttää nyt katteetonta puhevaltaa ilman valtuuksia. Eivät kaikki kuusamolaiset suinkaan kaivosta vastusta. Onko se nyt tosi ettei asia mene perille ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ja heti.
Vastustajia on vain kourallinen äänekkäitä vain.
Ei kannata välittää.
Flöijt jakaa väärää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosta ei todellakaan tarvita! Kumman luulet kannattavan enemmän elinkaarensa aikana kaivoksen vai matkailun? Kaivos on pelkkä "vieraileva tähti" jonka elinkaari voi olla korkeintaan 10 vuotta, matkailuala sen sijaan on ikuista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos on ainakin 50v.
Matkailu vähenee kun buumi menee ohi.
Flöjt jakaa väärää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailun turvaaminen on hyvä asia, mutta on jo vuosia sitten havaittu ettei matkailutulo riitä alkuunkaan pitämään yllä palvelurakennetta, rakentamisen ollessa vähäistä niin keskusta senkun kuihtuu, tarvitaan ympärivuotisia työpaikkoja.
Kaivostoiminta tervetullut, pidetään vaan huoli että täällä toimitaan niinkuin luvataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivostoiminta ei ole tervetullutta matkailun kannalta tärkeimmille alueille eikä kansallispuistojen viereen. Tämä on linjattu hyvin yksimielisesti Kuusamon tuoreessa yleiskaavassa, josta valitti ainoastaan tämä kaivosyhtiö.

Matkailu kasvaa kokoajan ja esimerkiksi nyt vuodenvaihteen matkailu on ollut ennätyksellistä Kuusamossa. Tässä valossa usein väitetty matkailutulojen riittämättömyys tuntuu hieman erikoiselta. Matkailu on maailman suurimpia, ellei suurin toimiala ja se kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa puhtaalle luonnolle ja vesille on kysyntää kokoajan enemmän. Olisi kovin lyhytnäköistä tehdä kaivos 10-15 vuodeksi ja tuhota samalla matkailuelinkeinon luomia työpaikkoja. Suomesta ei löydy huonompaa paikkaa kaivokselle kuin Juomasuo Kitkajoen rantamilla.

Välillä toivoisi, että ihmiset näkisivät asioita myös luonnon ja pitkäjänteisyyden kannalta eikä ainoastaan "euron kuvat silmissä". Nykyään lyhytnäköiset ratkaisut ja nopea voitontavoittelu on arkipäivää. Tässäkin tapauksessa suurin motivaatio hankkeen vetäjillä on taloudellinen vaurastuminen, jossa luonto on kärsijänä paikallisten matkailuyrittäjien ohella.

En voisi koskaan kuvitella perustavani kaivosta Kitkajoen varteen vaikka sellaiseen olisi mahdollista Suomessa vain perustamalla yritys ja hankkimalla rahoitus ja luvat. Tämä maa ei ole perintöä isiltämme vaan se on lainassa lapsiltamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti rakennus työt käyntiin ja rikastamo Näätälammen tien varteen Kuusamon puolelle että tulee kiinteistö verot Kuusamoon.
Juomasuolta kaivaminen aloittaa heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monta muutakin hanketta on aloitettu samaa konstia käyttäen ja on myöhemmin laajennettu ja laaajeennettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosalueiden valtauksissa on tapana jatkuva kiertokulku. Kun yksi ulkomaalainen kaivosythiö lähtee, toinen tulee heti tilalle. Jotta tilanne saataisiin oikeasti rauhoitettua on ulkommalisten kaivosyhtiöiden jatkuvalle valtausrumballe tehtävä jotakin. Yleensä raha ratkaisee. Valtausalueiden neliöhintaa on siis korotettava roimasti ja valtausaikoja lyhennettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

271 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Häissämme kävi kitupiikkejä

Haloo, ei häitä voi niin järjestää, että vieraat rahalahjoituksin maksavat kulut. Naurettavaa. Jos ei ole varaa mennä om... Lue lisää...
20 e antanut vieras

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image