Kotimaa

Jout­sen­bon­gauk­ses­sa havaittiin yli 50 000 joutsenta

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 3.11.2017 11:57
Kaleva

BirdLife Suomen viime viikonloppuna järjestämässä Joutsenbongauksessa havaittiin yhteensä noin 52 100 laulujoutsenta. Joutsenhavaintoja kertyi yhteensä 1 557, ja niitä ilmoitettiin koko maasta Ahvenanmaalta Utsjoelle.

Eniten laulujoutsenia havaittiin Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla laskettiin yli 10 000 laulujoutsenta, Keski-Pohjanmaalla yli 6 000 ja Pohjois-Savossa lähes 5 000.

Lapin, Kuusamon ja Kainuun joutsenet olivat jo valtaosin lähteneet muutolle, ja näillä alueilla havaittiin vain muutamia satoja joutsenia.

Suomen kunnista Kalajoella ja Kuopiossa havaittiin yli 2 000 laulujoutsenta. Tuhannen linnun raja ylitettiin myös Limingassa, Muhoksella, Pyhäjoella, Tyrnävällä, Kiuruvedellä, Kouvolassa ja Torniossa.

Suurimmissa yksittäisissä kerääntymissä laskettiin yli tuhat joutsenta: Tyrnävän Parraksessa 1 272 ja Pyhäjoen Juurakossa 1 028.

Syksyinen joutsenkantamme selvitettiin nyt neljättä kertaa. Edellisessä Joutsenbongauksessa vuonna 2014 havaittiin 57 600 laulujoutsenta.

Nuorten lintujen osuus oli tänä vuonna hyvin pieni, mikä kertoo pesintöjen epäonnistumisesta viime kesänä. Nuorten osuus oli nyt 12 prosenttia, kun se oli edellisessä Joutsenbongauksessa 20 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Voiko käydä niin, että samat linnut lasketaan useampaankin kertaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäisi saada metsästää tuota ylisuurta kantaa. Joutsen on hävittänyt kohta metsähanhen kokonaan Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi kommenttiosiossa alkaa itku siitä, että

a) Joutsenia on liikaa
b) Niitä pitäisi saada metsästää
c) Vievät lisääntymispaikat hanhilta
d) Vaihtoehtoinen punaniskakommentti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin punaniska kuin cityvihreä. Punaniska voi olla joskus käynyt asfalttitieltä pois ja nähnyt todellisen tilanteen suoluonnossa.

Mikään hinku minulla ei ole päästä joutsenta metsästämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laulujoutsen on toitottava hanhi. Oikeampi nimitys olis joutsenhanhi ( käytössä esim Venäjällä) Kyhmyjoutsen on varsinainen joutsen.Joutsenhanhi häätää muut pienemmät vesilinnut melkoisen totaalisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutsenkanta on räjähtämässä käsiin. Opäonnistunut pesintä ei auta kuin yhden vuoden, jos olisi normaali kesä ja syksy niin olisi bongattu varmaan liki 100000 joutsenta. Jotakin täytyy tehdä pikaisesti tai kohta ei muita vesilintuja juuri enää ole. Nyt jo levittäytyvät vauhdilla metsähanhen pesimäalueille. Metsähanhi onkin ahdingossa kun ei agressiiviselle joutsenelle pärjää.

Olkoon kuin kaunis tahansa tai kansallislintu niin ei se kuitenkaan ainoa vesilintulaji mielestäni tarvitse olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö ihmisien mielestäsi edelleen puuttua luonnon omaan tasapainoon? Onko tähänastinen puuttuminen mielestäsi johtanut hyviin tuloksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on puuttunut luonnon tasapainoon jo sen verran, että tällaisia hallitsemattomia lisääntymisiä pääsee tapahtumaan ja ilman ihmisen puuttumista seuraukset eivät ole välttämättä mitenkään mukavia. Luonto hoitaa joutsenongelman kyllä, mutta koskettaako joukkokato sitten pelkästään joutsenta. Voihan kehittyä sellainen lintuflunssa, että siinä menee siipikarja ja uhanalaisetkin linnut samalla. Eikä välttämättä ole ihmisellekään vaaraton.

Ihmisen toiminta häiritsee luonnon mekanismeja ja ihmisen velvollisuus on hoitaa jälkensä. Maapallo tulisi loistavasti toimeen ilman ihmistä, mutta ihminen ei tule toimeen ilman maapalloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
77
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
59
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image