Kotimaa

Jopa 10 000 salamaa tänään - ukkosalue voi nousta nopeastikin eteläisen Suomen ylle

Maan etelä- ja keskiosassa saattaa esiintyä iltapäivästä alkaen voimakkaita ukkosia ja sateita. KUVA: Esa Palmi
Kotimaa 12.8.2017 8:19 | Päivitetty 12.8.2017 14:22
STT, Kaleva

Tästä päivästä näyttää tulevan kesän tähän mennessä rajuin ukkospäivä, arvioidaan Ilmatieteen laitokselta. Salamoiden määrä voi olla vuorokaudessa noin 10  000, joka olisi tämän vuoden tähän mennessä korkein luku.

Tavanomaisena ukkospäivänä maasalamoita mitataan Suomessa noin 3  000–4  000, mutta tänä kesänä on päästy enimmillään vain noin 2  000:een salamaan, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Etelä- ja keskiosissa maata on syytä tänään varautua rajuun ukonilmaan, joka voi tuoda mukanaan rajuja sateita ja voimakkaita ukkospuuskia. Tuovisen mukaan ukkosalue voi nousta lounaisen ja eteläisen Suomen ylle nopeastikin iltapäivän ja illan aikana.

–  Kyllä (ukkosalue) nousee todennäköisesti Lounais-Suomen kautta, sinne saapuvat ensimmäiset voimakkaat ukkospilvet, arvioi Tuovinen puoliltapäivin.

Kovimmat ukkoset ja sateet näyttävät tulevan Turku–Jyväskylä–Kuopio-linjan eteläpuolella. Etelästä virtaa samalla hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa Suomeen.

Festarikävijät myrskyn armoille?

Vettä voi sataa iltapäivän ja illan aikana rankasti, aivan eteläisessä Suomessa jopa yli 30 milliä tunnissa. Kovat sateet ja ukkoset voivat aiheuttaa tulvimista kaupungeissa ja taajamissa.

Ukkospuuskissa tuuli saattaa yltyä eteläosissa maata jopa yli 25:een metriin sekunnissa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa tuulivahinkoja ja sähkökatkoja.

Suomessa järjestetään tänään isoja ulkoilmatapahtumia, kuten Helsingissä Flow-festivaali ja Helsinki City Marathon sekä Elomessut Hämeenlinnassa. Ulkona liikkuvia kehotetaan seuraamaan rajuilman kehitystä päivän aikana esimerkiksi verkosta.

–  Varoituksia on hyvä pitää silmällä etenkin, jos ja kun on lähdössä ulkoilemaan, sanoo meteorologi Kaisa Solin.

Ilmatieteen laitos päivittää varoituksia rajuilmasta osoitteeseen ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Pelastuslaitokset silmä kovana

Ainakin eteläisessä Suomessa pelastuslaitokset ovat seuranneet päivän aikana silmä tarkkana, miten etelästä lähestyvä voimakas ukkosalue kehittyy iltapäivän ja illan aikana.

Useilla pelastuslaitoksilla on varauduttu kutsumaan sopimuspalokuntia avuksi pelastustehtäviin sekä miehittämään johtokeskuksia mahdollisen suuren tehtävämäärän hoitamiseksi.

Sopimuspalokunnat voivat esimerkiksi auttaa veden poistamisessa ja kaatuneiden puiden raivaamisessa, kerrotaan muun muassa Kanta-Hämeen ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksilta.

Etelä- ja Keski-Suomessa myös sähköverkkoyhtiöt seuraavat ukkosaluetta ja sen mahdollisesti aiheuttamia tuhoja. Energiateollisuus on koonnut verkkoon ajantasaiset tiedot sähkönjakelun tilanteesta eri puolilla maata osoitteeseen www.sahkokatkokartta.fi.

Lounaasta tuloaan tekevä ukkosalue näyttää liikkuvan myöhäisen illan ja yön aikana kohti itää. Vielä huomennakin sadekuuroja voi tulla eri puolilla maata ja seassa voi olla myös ukkosta.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täällä Keski-Suomessa on odoteltu ukkosmyrskyhirmusadetta jo klo 14:sta asti ja samalla ihaillaan tyyntä järven pintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapitalistinen tuotantojärjestelmä on johtanut ukkosten lisääntymiseen. Tämän näkee siitä, usein myrskyt seuraavat yksityistetyn sähköverkon ja yksityistettävän sähkörautatien suuntaa. Niissä on maakaapeli ja ilmajohdot. Ei ole ihme, että välillä purkautuu vuosikymmenien saatossa maadoitettu sähkö. Neuvostoliitossa käytettiin pääasiassa diesel- ja höyryvetureita, minkä takia ilmaan purkautui vain ioneita eli positiivista energiaa, eikä maahan mennyt mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jaa että tälläset arpajaiset tällä kertaa mitä on tunnin päästä? (ukkosrintama väistyy)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kerropa mihin aikaan on ukkonen Suomussalmella, kun tunnut niin hyvin tietävän asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän mennessä olen nähnyt yhden salamaniskun, sekin joskus kesäkuun lopulla.
Joten kesän rajuin ukkonen ei paljoa vaadi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin etsiä korkean kohdan ja luoda määrätietoisen jämerän katseen rajuilmaan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin sähäkkä ajatus, koitahan toeuttaa. Muista laittaa rautakärkiset sandaalit jalkaan, ettei salama kärväytä varpaankynsiä.
Mahtavaa, että Suomesta löytyy vielä luovia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me täällä Etelä- Suomessa ei tuhlata kesää televisiota tuijottamalla, me osataan tehdä paljon sivistyneempiä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image