Kotimaa

Jokisipilä: Tulos kertoo puo­lue­po­li­tii­kan kriisistä - "Voi ennakoida keskustan sisäistä keskustelua"

Kotimaa 28.1.2018 22:46
Marjo Oikarinen

Myös vasemmistopuolueiden vaalitulos oli kaikkien aikojen huonoimpia.

Sauli Niinistön voitto oli selvempi kuin Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä osasi ennakoida. Heti ennakkoäänten osuuden selvittyä hän totesi, että "se on sitten siinä":

Niinistö kelpasi presidentiksi myös keskustan kannattajille. Paavo Väyrysen ja Matti Vanhasen yhteenlaskettu osuus oli selvästi puolueen kannatuksen alapuolella.

- Kun Väyrynen on kovasti julkisesti kritisoinut sitä linjaa, jota Juha Sipilä pääministerinä on vetänyt, tulos voi ennakoida keskustan sisäistä keskustelua - varsinkin, jos Väyrynen tulee takaisin eduskuntaan.

Markku Jokisipilä toimii Lännen Median vaaliasiantuntijana.

Jokisipilä kiinnitti tuoreeltaan huomiota myös vasemmistopuolueiden kaikkien aikojen huonoimpiin kuuluvaan vaalitulokseen. Eduskuntavaalien jälkeen oltiin siinä tilanteessa, että kannatus oli historiallisen heikko. Paavo Lipposen reilua kuutta prosenttia pidettiin katastrofaalisena viime presidentinvaaleissa. Nyt vasemmistopuoleiden ehdokkaiden Merja Kyllösen (vas.) ja Tuula Haataisen (sd.) yhteenlaskettu osuus oli suunnilleen sama.

- Demareiden suhteen tämä kertoo pidemmästä identiteettikriisistä. Lipposen jälkeen ei ole löytynyt selkeää uutta missiota. Pussinpohja alkaa olla käsillä, kaikki mahdolliset keinot on käytetty, Jokisipilä sanoo.

- Tämä ei ole pelkästään Suomen demareiden ongelma. Samanlaisessa tilanteessa joutuvat ponnistelemaan muidenkin maiden sosiaalidemokraattiset puolueet.

Laura Huhtasaari (ps.) pesi 6,9 prosentin kannatuksella vasemmistopuolueiden ehdokkaat yhteensä ja voi olla tyytyväinen suhteessa puolueensa kannatukseen. Pekka Haavisto (vihr.) ei saanut 12,4 prosentin ääniosuudella yhtä suurta kannatusta kuin puolueensa viime aikoina.

Puoluepolitiikan merkityksen väheneminen on Jokisipilän mukaan osa pitempää kehitystrendiä, joka alkoi jo 1980-luvulla.

- Niinistö oli puoluepolitiikan ulkopuolella valitsijayhdistyksen ehdokkaana koko kansan presidentti -näkökulmalla. Tämä oli äärimmäisen onnistunut taktiikka. Hän oli historiallisen suosittu monen puolueen kannattajien joukossa.

Vuoden 2012 presidentinvaalien toisella kierroksella olivat vastakkain konservatiiviksi mielletty Niinistö ja arvoliberaali Pekka Haavisto vuonna 2006 presidentinvaalien asetelma oli vielä vasemmisto-oikeisto: Tarja Halonen (sd.) ja Sauli Niinistö (kok.).

Iso osa kansasta on ollut kyselyjen perusteella sitä mieltä, että presidentin sisäpoliittisia valtaoikeuksia voisi vahvistaa.

- Ehkä tämä kertoo siitä, että epävarmoina aikoina halutaan puoluepolitiikan yläpuolelle vakaannuttavaa voimaa, joka tuo ennakoitavuutta, Jokisipilä arvioi.

Ehdokkaista kuitenkin vain Huhtasaari puhui sisäpoliittisen vallan lisäämisestä. Niinistö istuvana presidenttinä kunnioitti parlamentarismia, ja Vanhanen puhui Jokisipilän mukaan siihen suuntaan, että nykyisiäkin valtaoikeuksia voitaisiin jopa tarkastella kriittisesti.

Ennakkoäänestyksessä annettiin enemmän ääniä kuin varsinaisena vaalipäivänä. Tämä voi kertoa Jokisipilän mukaan siitä, että mielipiteestään varmoja oli enemmän kuin aikaisemmin, mutta myös siitä, että ihmiset äänestävät mielellään samalla kun hoitavat muita asioita.

Pekka Haavisto ei saanut viimekertaista ilmiötä toistettua.

- Henkilövaaleissa tulee jänniä joukkuepsykologisia ilmiöitä. Viimeksi Haavisto nosti nopeassa tahdissa kannatustaan. Nyt Niinistö on pätevöitynyt presidenttinä kuusi vuotta ja ollut äärimmäisen näkyvä toimija. Haavistolla ei ole voinut olla samanlaista profiilia, Jokisipilä kuvailee.

- Jotenkin myös Haavisto entusiasmi (innostus) on loistanut poissaolollaan, jos vertaa kuuden vuoden takaiseen.

Laura Huhtasaaren (ps.) kannatus jäi melko pieneksi hänen omalla alueellaan Satakunnassa: ääniosuus oli reilut 10 prosenttia.

Nils Torvalds (r.) ei saanut äänestäjiä taakseen, vaikka monet kehuivat hänen esiintymistään.

- Selvästi Naton kannattajia on, mutta Torvaldsin suulla heitä ei tavoitettu. Hän oli ehdokkaista poliittisesti kokemattomin. Äänestäjä tekee kokonaisharkintaa. Henkilön pitää olla agendaltaan miellyttävä ja muilta tuntomerkeiltään uskottava, Jokisipilä sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Presidentinvaalissa ei ole puolueiden tuloksia olemassakaan - onneksi. Ne kun ovat henkilövaalit.
Puolueiden junttien egoistien pukaroinnit ns. ''puoluepolitiikka'' on ollut kriissä jo vuosikymmenet ja on pelkästään hyvä ettei ne enää dominoi vaan kansalaisyhteiskunta ja todellisempi länsimaisen elämänmuodon edustuksellinen demokratia ottaa vallan takaisin sinne ja nimenomaan heille keille se kuuluukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan ja Sipilän rökäle tappio.
Puolue hajonnee kannattomana ja Paavo kokoaa oman pääministeri puolueen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki kuulemma voitti vaalit. jopa sossut niin tuumi, vaikka oli oma ehdokas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei demareita kiinnosta miten Suomen käy. Näkeehän sen Rinteen katteettomissa lupauksissa. Valta se on mikä kiinnostaa. ... Lue lisää...
Sossunsetä

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image