Kotimaa

Jo yli 123 000 vastustaa met­sä­hal­li­tus­la­kia – Aikooko eduskunta kuunnella kansalaisia?

Metsähallituslakia vastustavien poliitikkojen mukaan EU:n kilpailulainsäädäntö ei vaadi Metsähallituksen osakeyhtiöittämistä. KUVA: Olli Miettunen
Kotimaa 10.3.2016 16:16
Johanna Juupaluoma

Salailu saattaa lisääntyä, jos uusi metsähallituslaki hyväksytään ensi viikolla eduskunnassa.

Tätä epäilee Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Sulkava.

Sulkava pitää suurena riskinä Metsähallituksen esitettyä osakeyhtiöittämistä.

Osakeyhtiölaki toisi mukanaan salassapitomahdollisuuden, kun taas nykyistä Metsähallitusta velvoittaa julkisuusperiaate.

Yhtiön perustaminen merkitsisi esimerkiksi sitä, etteivät Metsähallitusta koskevat tiedot olisi välttämättä nykyiseen tapaan eduskunnan saati kansalaisten saatavilla.

– Isot riskit ovat siinä, että päätöksenteossa valtaa siirretään yhä enemmän talouspainotteiseen Metsähallituksen hallitukseen ja toiminnanjohtajan sekä toimitusjohtajan alle. Liikesalaisuuteen nojaten tultaisiin salaamaan paljon tietoa, eikä kukaan välttämättä tietäisi, miten lopulta oikein toimittiinkaan.

– Luonnonvarataloutta lisätään sellaisilla menetelmillä, että luonnon lisäksi ihmiset tulevat siitä kärsimään.

Maa- ja vesialueiden siirto metsäpuolelle riski

Vielä osakeyhtiöittämistä suurempana todellisena riskinä Sulkava pitää maa- ja vesialueiden siirtämistä luontopalvelupuolelta metsätalouspuolelle.

Hallituksen lakiesityksen mukaisesti yhä suuremmasta osasta valtion maa- ja vesiomaisuutta pyrittäisiin saamaan taloudellista hyötyä, ja hyödyntämiselle asetettaisiin tuottovaade.

– Nämä tulevat tapahtumaan varmasti, jos jotain ihmettä ei tapahdu. Silloin absoluuttisen varmasti katsantokanta Suomen luontoon muuttuu. Alueita, jotka aikaisemmin tuottivat ihmisille virkistys- ja retkeilypalveluita, suunniteltaisiin jatkossa siltä pohjalta, miten sieltä saadaan Metsähallituksen kassaan rahaa.

Luonnollisesti Suomen luonnonsuojeluliitossa on varsinkin viimeisen viikon aikana aktiivisesti pidetty ääntä siitä, ettei metsähallituslakia uudistettaisi.

Liitto ei ole kuitenkaan huolensa kanssa yksin.

Vaikka keskiviikkona Helsingissä opintotukimielenosoituksen jälkeen järjestetyssä mielenilmauksessa luonnon ja retkeilyn puolesta oli paikalla vain satoja mielenosoittajia, todellinen kansalaisten mielenilmaus on tapahtunut verkossa.

Metsähallituslakia vastustava nettiadressi on kerännyt vain viikossa yli 123 000 allekirjoitusta.

Allekirjoitusmäärä on erittäin suuri verrattuna muihin nettiadresseihin nähden.

Esimerkiksi kolmen vuoden takainen sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattanut Tahdon 2013 -kampanjan kansalaisaloite keräsi 150 000 allekirjoitusta vasta puolessa vuodessa.

– En tiedä kuin sukupuolineutraalin avioliittolain, johon on yhtä massiivisesti tullut allekirjoituksia. Allekirjoitusten määrä kertoo oikeutetusti kansalaisten syvän epäluulon ja huolen siitä, mitä tässä valtion maille tehdään.

Torstaina maa- ja metsätalousvaliokuntaan kuuluvien vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton jäsenet jättivät vastalauseen metsähallituslakiin liittyen.

Puolueet esimerkiksi vastustavat ympäristöministeriön ja luontopalveluiden roolin heikentämistä Ylä-Lapin vesi- ja luontaistalousalueiden sekä retkeilyalueiden osalta.

SDP ja vasemmistoliitto vastustavat myös Metsähallituksen yhtiöittämistä. Niiden mukaan EU:n kilpailulainsäädäntö ei vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä, vaikka tähän vedoten hallitus on esittänyt uutta lakia.

Tällä hetkellä ainakin vasemmistoliitto on ilmoittanut äänestävänsä esitystä vastaan, kun se tulee eduskunnan käsiteltäväksi ensi viikolla.

Jos lait hyväksytään eduskunnassa, niiden olisi tarkoitus tulla voimaan tiistaina 15. maaliskuuta.

Pysäytetään metsähallitus -adressi

Suomen luonnonsuojeluliitto

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Näyttää siltä että Suomen Hallitukseen on mennyt luottamuskansalaisilla. Ei enää uskota mitä Hallitus tekee ja lupaa. Ministerit lyövät nyrkkiä, nyrkkiä vastaan ja hymyilevät: Näin me tehdään. Ei uskoisi että Keskusta on Kokoomuksen juoksupoka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos piyätäydymme olennaisuuksissa.
Kysymys kuuluu: onko edustajamme meitä varten?
Vai olemmeko me kumartava typeryys arkadian sateisilla portailla?
Jos parisataa työtävieroksuvaa edustajaa myyvät sen, minkä esi-isämme verellään lannoitti
Vai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähehtaarin keskihinta on €2600/ha. 12 miljoonaa hehtaaria metsähallituksella. jos laskee alakanttiin €2000/ha arvolla, niin metsän arvo on 24 miljardia euroa. Siihen vielä puunkaato ja tuotto tulot päälle. Sitten joku sijoittajaryhmä ostaa koko höskän parilla sadalla miljoonalla, kun valtio keskittyy ydinliiketoimintoihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on ihan perus meininkiä otettu käyttöön suoraan itärajan takaa. Hallitus voi tehdä mitä lystää kun kaikki on salattua. Siellä sitten herrat keplottelee itselleen hyviä kauppoja ja kukaan ei saa tietää. GG ahneet päättäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä moni allekirjoittaja ei ole tainnut ymmärtää mistä on kysymys. Sen verran vääristynyttä tietoa asiasta on levitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt loppuu suojeluhössötys.Ympäristöministeriö riittää siihen touhuun.Hyväksykää äkkiä se laki.Maailmanparantajat saatava oikeisiin hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin paljonko suomessa on vain sosialisteja ja vassureita lisättynä viherpiipertäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Aikooko eduskunta kuunnella kansalaisia?"

Tuskin. Jallituksen...siis hallituksen rahanhimo on liian suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä 5,35 miljoonaa muuta kansalaista eivät ajattele mitään ko.asiasta eikä muistakaan asioista. Onneksi edes osa kansasta ajattelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppujen mielestä metsät, varmaan metsät vedet ja pohjavedet joutaakin myydä? Niitä verellä puolustaneet ovat jo haudassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallituksen salailut ja kieroilut ovat pientä verrattuna luonnonsuojeluliiton salakähmäisyyksiin.Suomen luonnonsuojeluliiton lausonnoissa ei tahdo olla totuuspohjaa kuin nimeksi, joutas lopettaa koko järjestö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just samaa mieltä, kun vielä liittää asiaan median, joka on 99% kieroilun ja salakähmäisyyksien kannattajia, tullaan mahdollisimman kauas totuudesta ja realismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki muut kannattaa, niin tuo 123 000 jää pieneksi marginaaliksi. Luonnonsuojeluliiton masinoimaan hömppään retkahtaneita nuo 123 000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki muut kannattaa, kirjoitat. Älä unta näe, että kannattaa. Suuri osa näistä sinun kuvittelemista kannattajista eivät välitä ko. asiasta pätkääkään, koska he eivät edes vaivaudu paneutumaan tällaisiin asiohin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen kansa epäilee tuollaista osakeyhtiöpelleilyä. Sehän mahdollistaa valtion metsien ja maiden myynnin veroparatiisifirmoille. Sitäkö haluat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image