Kotimaa

Jemenissä kaapattu Kalevan pariskunta palasi vapautumisen jälkeen rutiineihin: Menimme töihin mah­dol­li­sim­man nopeasti

Atte Kaleva kertoo yllättyneensä, kuinka isoon julkisuusmylläkkään kaapattuna ollut pariskunta joutui vapautumisensa jälkeen. KUVA: MARKKU OJALA
Kotimaa 14.9.2017 10:30
Jussi Orell

Jemenissä joulukuussa 2012 vaimonsa kanssa kaapatuksi joutunut Atte Kaleva pitää tärkeänä rutiineihin kiinni pääsemistä mahdollisimman nopeasti kaappauksen jälkeen. Kaleva ja hänen vaimonsa Leila olivat kaapattuina noin puoli vuotta ennen kuin vapautuivat toukokuussa 2013 naapurimaan Omanin kautta.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina aamulla, että Afganistanissa siepattuna ollut suomalaisnainen on vapautunut ja turvassa. Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Atte Kaleva muistelee Lännen Medialle, että selviäminen kaappauksen aikana perustui rutiineista kiinni pitämiseen siinä määrin kuin se oli mahdollista. Myös paluu arkeen vapautumisen jälkeen tapahtui arkisesti.

– Menimme takaisin töihin mahdollisimman nopeasti, sillä töitäkin piti tehdä. Se oli parempi vaihtoehto kuin se, että olisi koko ajan miettinyt vain kaappausasiaa, kertoo tuolloin Porin Prikaatissa upseerina työskennellyt Kaleva.

Hän kuitenkin korostaa, että kaappauksen kaltaisesta koettelemuksesta selviäminen ja arkeen sopeutuminen on yksilöllistä. Kalevan pariskunta ei saanut erityistä jälkihoitoa.

– Olisimme varmaan sellaista saaneet, jos olisimme sellaisen piiriin etsiytyneet. Olimme kuitenkin keskustelleet tilanteestamme toistemme kanssa jo kaappauksen aikana.

Kaleva myöntää, ettei osannut arvata, kuinka iso julkisuus pariskuntaan Suomessa kohdistui vapautumisen jälkeen. Kaleva arvelee, että pidättyvä uutisointi kaappauksen aikana vaikutti osaltaan siihen, että julkisuuden määrä vapautumisen jälkeen oli valtaisa.

– Media ei ollut kaappauksen aikana esimerkiksi kertonut nimiämme, vaikka tiesi ne, turvallisuusalan koulutusta tarjoavaa yritystä pyörittävä ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna (kok.) toimiva Kaleva muistelee.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei noin saa tehdä. Pitää ottaa reilusti sairaslomaa, käydä läpi surutyö, keskustella asiat läpi aina uudelleen ja uudelleen ja sitoutua pitlkäkestoiseen psykoterapiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
24
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image