Kotimaa

Mainos

Jemenissä kaapattu Kalevan pariskunta palasi vapautumisen jälkeen rutiineihin: Menimme töihin mah­dol­li­sim­man nopeasti

Atte Kaleva kertoo yllättyneensä, kuinka isoon julkisuusmylläkkään kaapattuna ollut pariskunta joutui vapautumisensa jälkeen. KUVA: MARKKU OJALA
Kotimaa 14.9.2017 10:30
Jussi Orell

Jemenissä joulukuussa 2012 vaimonsa kanssa kaapatuksi joutunut Atte Kaleva pitää tärkeänä rutiineihin kiinni pääsemistä mahdollisimman nopeasti kaappauksen jälkeen. Kaleva ja hänen vaimonsa Leila olivat kaapattuina noin puoli vuotta ennen kuin vapautuivat toukokuussa 2013 naapurimaan Omanin kautta.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina aamulla, että Afganistanissa siepattuna ollut suomalaisnainen on vapautunut ja turvassa. Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Atte Kaleva muistelee Lännen Medialle, että selviäminen kaappauksen aikana perustui rutiineista kiinni pitämiseen siinä määrin kuin se oli mahdollista. Myös paluu arkeen vapautumisen jälkeen tapahtui arkisesti.

– Menimme takaisin töihin mahdollisimman nopeasti, sillä töitäkin piti tehdä. Se oli parempi vaihtoehto kuin se, että olisi koko ajan miettinyt vain kaappausasiaa, kertoo tuolloin Porin Prikaatissa upseerina työskennellyt Kaleva.

Hän kuitenkin korostaa, että kaappauksen kaltaisesta koettelemuksesta selviäminen ja arkeen sopeutuminen on yksilöllistä. Kalevan pariskunta ei saanut erityistä jälkihoitoa.

– Olisimme varmaan sellaista saaneet, jos olisimme sellaisen piiriin etsiytyneet. Olimme kuitenkin keskustelleet tilanteestamme toistemme kanssa jo kaappauksen aikana.

Kaleva myöntää, ettei osannut arvata, kuinka iso julkisuus pariskuntaan Suomessa kohdistui vapautumisen jälkeen. Kaleva arvelee, että pidättyvä uutisointi kaappauksen aikana vaikutti osaltaan siihen, että julkisuuden määrä vapautumisen jälkeen oli valtaisa.

– Media ei ollut kaappauksen aikana esimerkiksi kertonut nimiämme, vaikka tiesi ne, turvallisuusalan koulutusta tarjoavaa yritystä pyörittävä ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna (kok.) toimiva Kaleva muistelee.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei noin saa tehdä. Pitää ottaa reilusti sairaslomaa, käydä läpi surutyö, keskustella asiat läpi aina uudelleen ja uudelleen ja sitoutua pitlkäkestoiseen psykoterapiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvää itsenäisyyspäivää Viro!

Kyllä harmittaa idiootteja, kun Viro on turvassa rosvovaltiolta. Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image