Kotimaa

Mainos

Jännitteet Itämerellä eivät ole katoamassa — "Tarvitaan arvovaltainen aloite vakauttavista toimista"

Kotimaa 14.7.2017 15:07
Ossi Rajala

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toivoo, että Itämeren alueella tehtäisiin aloite vakauttavista toimista. Jännitteet erityisesti Venäjän ja muiden maiden välillä ovat kasvaneet Ukrainan kriisin myötä.

- Itämeren alueella yhteisiin intresseihin kuuluu esimerkiksi vakauden säilyttäminen. Tarvitaan arvovaltainen aloite vakauttavista toimista. Kaikkein vakavimman uhan eli sotilaallisen yhteenoton mahdollisuus olisi suljettava pois. Ukrainan ja Syyrian tilanteiden ei pitäisi vaikuttaa Itämerellä, Kangaspuro pohti perjantaina Suomi-Areena keskustelussa.

Suomi-Venäjä-Seuran järjestämässä tilaisuudessa pohdittiin Suomen ja Venäjän naapuruussuhdetta. Yhdeksi teemaksi nousi Itämeren jännittynyt tilanne.

Kangaspuron toive vakauttavan aloitteen tekemisestä Itämeren alueella vaikuttaa poliittisesti tällä hetkellä vaikealta tehtävältä, koska EU:n Venäjä-pakotteet sitovat monia maita, myös Suomea.

- Jännite Itämerelle heijastuu Ukrainasta ja myös Syyriasta. Sen kanssa joudutaan elämään. Itämeri on myös hyvin tärkeä alue Venäjän hyvinvoinnille. Ukrainan kriisin takia Venäjä-suhteemme ei ole nyt normaali, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi.

Presidentti Tarja Halonen muistutti, että Pietarin läheinen sijainti vaikuttaa tilanteeseen tänäkin päivänä.

- Pietarin läheisen sijainnin takia Itämeri on Venäjälle aina sotilaallisesti tärkeä alue, Halonen kertoi.

Itämerellä on jo nähty tilanteita, joissa esimerkiksi Venäjän hävittäjät ovat lentäneet hyvin lähellä muiden maiden koneita. Vastaavat tapaukset voivat saada jatkoa.

- Syyskuussa sekä Venäjä että Ruotsi järjestävät samoihin aikoihin suuret sotaharjoitukset. Näemme syyskuussa varmasti värikkäitä lööppejä, Vanhanen ennusti.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) harmitteli sitä, että kiristynyt tilanne on johtanut yhteistyön rapautumiseen monella sektorilla Venäjän kanssa.

- Esimerkiksi ympäristöyhteistyö kuormitetun Itämeren auttamiseksi on heikentynyt. Ympäristöuhat saattavat olla pidemmällä aikavälillä suurempia riskejä kuin sotilaallinen yhteenotto, Haavisto mietti.

Tutkimusjohtaja Kangaspuron mukaan toivoa tilanteen paranemisesta on, sillä hän ei pidä jännittynyttä tilannetta nyt pahana verrattuna kylmän sodan aikakauteen.

- Konfliktista voidaan päästä ulos helpommin ja nopeammin kuin kylmästä sodasta. Venäjällä ei ole nyt omaa blokkia tai vaihtoehtoista ideologiaa samaan tapaan kuin Neuvostoliitolla oli. Taloudellisesti ja sotilaallisesti Venäjä ei ole maailmanlaajuisesti yhtä vahva kuin Yhdysvallat. Kyse on nyt muusta. Pohjolassa Venäjä on toki yhä suurvalta, Kangaspuro sanoi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huomenna erittäin huonoksi Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumipyryn vuoksi. Ajokeli muuttuu huomenna huonoksi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa lumisateen ja lumipyryn vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia etelän ja kaakon välinen tuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Avoin kirje sotepäättäjille

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapin Sampo ja kauppiaan rouva?

Samaa tuubaa kuin huutokauppakeisari, kauppaneuvos Jethro tai ohjelma Tuurin kyläkauppiaasta... jne... Lue lisää...
Tyyne

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image