Kotimaa

Mainos

Il­mas­ton­muu­tos ajaa arktisilla alueilla talvehtivat linnut ahtaalle

Kotimaa 31.10.2016 8:39
Kaleva

Ilmastonmuutos vaikuttaa talvehtivien lintujen kantoihin. Suomessa ilmaston lämpeneminen vähentää pohjoisten lajien talvehtijamääriä ja toisaalta lisää keskieurooppalaisten lajien talvikantoja.

Muutos käy ilmi tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 50 lintulajin talvikannan kehityksiä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa vuosina 1981–2014.

Esimerkiksi piekanan, hömötiaisen, järripeipon ja urpiaisen talvikannat vähenivät useimmissa maissa. Sen sijaan peukaloisen, mustarastaan, tiklin ja nokkavarpusen talvikannat olivat kasvussa.

– Ilmastonmuutos ajaa pohjoisilla alueilla pesivien lajien kantoja yhä ahtaammalle, mikä näkyy niiden talvehtijamäärienkin laskuna, kertoo akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Tutkimus julkaistiin kansainvälisen Diversity and Distribution -sarjan verkkosivuilla.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Ilmakehään työnnetään saasteita enemmän kuin koskaan. Täytyy olla aika naiivi, jos kuvittelee ettei sillä ole vaikutusta.
Ilmasto sinänsä on hyvin monimutkainen juttu: muuttujia on paljon, osa luontaisia, osa ihmisen aiheuttamia. Kummastakaan emme tiedä vielä tarpeeksi.
Mutta jos jatkamme samaan malliin, suljemme silmämme tosiasioilta, ei mitään ole enää tehtävissä. Tietyn rajan ylityttyä lämpenemistä ei voi pysäyttää.
Katsokaapa wikistä itseään vahvistava kasvihuoneilmiö, planeetta venuksella esimerkiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on kommenttimiehet pistäytyneet lueskelemassa "mutumiesten" tietolähteitä. Sieltähän sitä aina omaa mieltä rauhottavia valmiiksi pureskeltua "totuuksia" aina löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen ihmisen tekemä "havainto" tilanteesta joka tuskin voisi olla luonnollisempi. Maapallon ilmasto on muuttunut aina ja tulee myös aina muuttumaan. Mikään muu ominaisuus kuin ilmaston muuttuminen ei ole luonnollisempaa ja nimenomaan luonto on se joka muutokseen parhaiten suhtautuu. Maapallon elämä on ollut täydellisen luonnollisessa suhteessa ilmastonmuutoksen kanssa läpi vuosimiljoonien ja siksikin on härskiä ihmisen alkaa väittämään että "linnut ovat ahtaalla". Linnut elävät harmoniassa luonnon kanssa jonka ominaisuus on muutos.

Onko tällä tutkimuksella taas poliittinen intressi eli onko jonkun hallinnon rahoittama? Tieteellä tuossa ei ole osuutta. Puhdasta kieroa politiikkaa ja tätä uutista seuraavassa uutisessa todennäköisesti puhutaan sitten uusista veroista joilla ihmiskuntaa aiotaan raipata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, onhan tämä uutinen aika laimea verrattuna uutiseen, jossa kerrottiin Yhdysvaltain armeijan Grönlannin jäätikköön -60 luvulla rakennetun tukikohdan ympäristömyrkkyjen mahdollisesta vapautumisesta luontoon. Tukikohta käsittää kolme kilometriä luolastoja, jotka alunperin oli tehty 8 metrin syvyyteen. Nyt jäätikön sulaminen uhkaa 32 metrin syvyydessä lojuvien ydinjätteiden säilymistä.

Mikä tuossa oli epäloogista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto ei ole lämmennyt yhtään viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen. Ennusteiden mukaan olemme itse asiassa menossa koti uutta pientä jääkautta. Mikäli vuoden keskimääräinen lämpötila olisi noussut sen nolla piste jotain astetta vuodessa, niin luuletteko että linnut olisivat edes huomanneet? Kestäväthän kymmenien asteiden vaihtelua vuosittain muutenkin. Kaikkea sanotaa sitä tieteen nimissä suolletaankin. Ei ihme että "tiede" ei enää uppoa ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loogisesti ajatellen, uutisesta on selkeästi jätetty jotain pois. Jotain, mikä todistaa talvehtivien lintulajien olosuhteiden ja selviytymismahdollisuuksien paranemisesta. Keskieurooppalaisten lajien talvehtiminen on selkeä osoitus olosuhteiden paranemisesta, mikä viittaisi siihen, että perinteisesti Suomessa talvehtineet lajit selviävätkin nyt pohjoisempana. Väitetty ilmastonmuutos siis helpottaakin lintujen talvehtimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Onhan tuo eläkejuttukin asia sinänsä..mutta hurjempaa on, että entinen ministeri liitetään murhaan, jossa on tullut esil... Lue lisää...
Aika rajua.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.2.

Naapurit

21.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image