Kotimaa

Ilja Janitskin vangittiin epäiltynä lukuisista rikoksista – odottaa oi­keu­den­käyn­tiä Helsingin po­lii­si­van­ki­las­sa

Ilja Janitskin vangittiin epäiltynä kahdestatoista eri rikoksesta Helsingissä tiistaina. Tässä kuvassa hän oli luovutusoikeudenkäynnissään Andorrassa 19. lokakuuta 2017.
Kotimaa 17.4.2018 15:30 | Päivitetty 17.4.2018 18:03
Joonas Kuikka

Vale- ja vihasivusto MV:n perustaja Ilja Janitskin vangittiin tiistaina epäiltynä lukuisista rikoksista.

Janitskinin vangitsemisoikeudenkäynti alkoi tiistaina kello 12.30 Helsingin käräjäoikeudessa. Istunto pidettiin suljetuin ovin.

Rikosnimikkeiden lista on pitkä. Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta, tekijänoikeusrikoksista ja törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yhteensä vangitsemisvaatimuksen rikoskohtia on kaksitoista. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2017.

Tutkinnanjohtaja: Syynä karttamisvaara

Tutkinnanjohtaja Harri Saaristola kertoo Lännen Medialle, että Ilja Janitskin haluttiin vangita, koska hänen tapauksessaan on karttamisvaara ja sotkemisvaara.

Helsingin poliisi siis epäilee, että Janitskin voisi yrittää karata tai välttää oikeudenkäynnin tai vaikeuttaa asian selvittämistä hävittämällä tai kätkemällä todisteita.

– Janitskin vangittiin todennäköisin syin epäiltynä rikoksista, Saaristola sanoo.

Janitskin odottaa oikeudenkäyntiä Helsingin poliisivankilassa. Syytteen nostamisen takaraja on 31. toukokuuta.

Janitskin tuotiin viikonvaihteessa Andorrasta

Ilja Janitskin tuotiin Suomeen viime perjantain ja lauantain välisenä yönä andorralaisen tuomioistuimen päätöksellä.

Janitskin oli ollut paossa Suomen viranomaisia Andorrassa. Janitskin hallinnoi MV-sivustoa Espanjasta, ja useimmat epäillyt rikokset liittynevät sivustoon. Niiden yksityiskohtia ei tässä vaiheessa eritelty.

MV kuitenkin toimii yhä verkossa.

– MV:n toimintaan oikeudenkäynnillä ei ole vaikutusta, Saaristola toteaa.

"Vihapuhesivustoihin vaikea puuttua"

Verkon vihapuheeseen tai sitä levittäviin julkaisuihin puuttuminen on rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan vaikeaa.

– Laki voi määrätä keskeyttämään jakelun, mutta jos viesti on lähtenyt liikkeelle, sen leviämistä ei estä mikään, Itä-Suomen yliopiston professori Tolvanen sanoo.

Myös teknisestä näkökulmasta sivuston sulkeminen on vaikeaa. Etukäteen mitään viestiä ei voi estää, sillä ennakkosensuuria ei ole. Viesti säilyy ja sitä levitetään edelleen. Kaikki levittäjätkin syyllistyvät rikokseen, mutta koska heitä voi olla tuhansia ja jokaista pitäisi kuulla erikseen, rikosvastuuseen ei heitä käytännössä saada.

Laissa kyse ei kuitenkaan ole mielipide- tai sananvapausasiasta. Pykälät vihapuheeseen puuttumiseen ovat olemassa.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan vihapuhe ei nauti sananvapauden suojaa. Sananvapauteen ei voi vedota, jos teko on rangaistavaksi säädetty, Tolvanen toteaa.

Toki rajatapauksia siitä, mikä on rangaistavaa ja mikä ei, joudutaan linjaamaan oikeudessa.

Tolvanen kuitenkin uskoo, että Janitskinin mahdollinen tuomio MV:n ajan epäillyistä rikoksista vaikuttaa suuren enemmistön suhtautumiseen vihapuheeseen.

– Suureen enemmistöön se vaikuttaa onneksi. Se on vain pieni ryhmä, joka ei piittaa mistään, sanoo Tolvanen.


Juttua päivitetty 17.30. Lisätty Itä-Suomen yliopiston professorin Matti Tolvasen kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ruvetkaapa huvikseen seuraamaan näiden "suomi suomalaisille" meuhkaajien toimintaa Internetissä. Melko monella on profiili tehty venäläisten facebook kopio, VKontakte, sivuille. Siellä sitten itkevät kun facebook sensuroi vihapuheita ja muuta laitonta materiaalia.
Taitavat sen pillin tahtiin tanssia joka maksaa mielenosoitusten huippukalliin laitteiston, mm. kallista audiolaitteistoa, 360 kameroita, kuvausdroneja, jne. Ei ole halpaa lystiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta että nettikirjoittelusta tällainen soppa! Taitaa olla kohta Suomen vankilat täynnä jos sovelletaan kaikkiin olipa sitten Suomessa tai ulkomailla ja kirjoittaa jonkun mielestä vihapuhetta. Salodanger sanos tähän että no HUH HUH

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä noista ns rikosnimikkeistä tule muuta kuin sakkoja. Ketään muuta ei ois vangittu noista nimikkeistä, mutta valtaeliitin kiusa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen sananvapaus taitaa olla vitsi. Nyt uutisoinnin häiriötekijä saatu linnaan, niin uutisointimonopolia voidaan rauhassa jatkaa tekemällä valikoitua, väritettyä uutisointia, ilman soraääniä. Onneksi nettiä ei voida sulkea ja edelleenkään, vaikka sitähän te myös kannattaisitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan mielenkiinnolla "sananvapauden" puolustajien kommentteja... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleehan tuota luettua päivittäin. Eri juttuja löytyy mitä kalevassa. Eipä tuota oo mitenkään vihaseksi tullut tai persoona muuttunu. Maalaisjärki ihmisillä ja uskoa saa jokainen mitä tahtoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti YLE tekee tulevaisuudessa uuden johtajan johdolla yhteistyötä myös muiden kuin ns. valtamedian kanssa. Tasapuolisuus ja ikävienkin asioiden kertominen kansalle on ensiarvoisen tärkeää. Ei kansa tyhmää ole...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image